Dacă blatul de tort nu a ieșit ca în poză sau cum îți iese de obicei, nu fii prea aspru sau aspră cu tine! Se întâmplă. Mai ales la primele încercări. Mie primele dăți îmi ieșea un fel de talpă, turtă pe care oricât o însiropam nu aveam nici gust și arăta și îngrozitor.Dar trucurile se învață, așa că am tras cu ochiul la cei cărora le ieșea, am întrebat, am citit și am învățat că trebuie să eviți anumite erori. Iată care sunt cele mai comune, rezumate în secțiunea de rețete a ABC.
Cele mai comune greșeli
Temperatura cuptorului
Temperatura cuptorului este esențială. Trebuie să o controlezi mereu bine dacă nu vrei să ai parte de surprize neplăcute cu rezultatul final. Dacă este prea fierbinte, blatul se va arde, poate avea o formă neregulată sau crăpături pe partea superioară. Pentru a evita asta, setează cuptorul la 180ºC sau la temperatura indicată în rețetă.
Același lucru se poate întâmpla dacă temperatura este prea scăzută. Acest lucru poate face ca pandișpanul să nu crească, să fie uscat, granulat sau prea dens. Ai grijă întotdeauna și monitorizează temperatura cuptorului.
Baterea aluatului
Baterea aluatului este crucială. Dacă nu îl bați suficient, este foarte probabil ca pandișpanul să iasă dens sau să nu crească, dar dacă îl bați prea mult, poate deveni granulat sau uscat. Ideal este să îl bați bine până când adaugi făina; de acolo înainte, amestecă-l doar atât cât să elimini cocoloașele și să obții o compoziție uniformă.
Prea mult timp în formă
Acesta este un alt aspect important. Este ceva obișnuit să lăsăm pandișpanul să se răcească în formă după ce l-am scos din cuptor. Totuși, aceasta este o greșeală, datorită umidității ce se va crea. Ideal este să-l lași în formă doar 10 minute. Ulterior îl vei așeza pe un grilaj pentru prăjituri sub care vei pune o cărpă curată sau hârtie de bucătărie. Aceasta va absorbi umezeala, iar pandișpanul se va răci fără a se contracta în interior.
De asemenea, forma este esențială. Dacă folosești una prea mică, pandișpanul se poate revărsa și face mizerie în cuptor, așa că asigură-te că forma are capacitatea adecvată. De asemenea, ține cont de calitatea formei; dacă este de proastă calitate sau foarte veche, pandișpanul ar putea să se lipească și să se rupă când îl scoți. Cel mai bine este să ungi forma cu unt înainte de a turna amestecul pentru a evita surprizele.
Ingrediente de proastă calitate
Acest aspect poate fi, de asemenea, critic pentru pandișpanul tău. Dacă folosești ingrediente de proastă calitate, cum ar fi ouă mici, praf de copt expirat, făină cu prea multe proteine sau unt de calitate scăzută, rezultatul poate fi dezastruos. Ori de câte ori poți, folosește ingrediente de bună calitate; chiar dacă prețul este un pic mai mare, diferența în rezultatul final va fi mult mai bună.