Ce cadouri gourmet poti aduce cu tine în bagaj după un city break în Italia. Există și servicii shop&delivery în aeroporturi

gastronomie italiana produse gourmet din Italia specialitati italiene cadouri culinare din Italia foto: dreamstime.com@gastronomie italiana produse gourmet din Italia specialitati italiene cadouri culinare din Italia

Dacă te-ai întors de curând din vacanță dar te gândești deja la un city break în Italia, probabil țara cu cea mai mare concentrație de produse gourmet, iată ce poți pune în bagaj ca suvenir gastronomic. Indiferent care este destinația de moment, cele mai multe produse locale sunt disponibile în toate aeroporturile.

Există în fiecare mare aeroport internațional italian servicii de tip shop and fly, unde se găsește practic orice, shop and ship sau shop and delivery, prin care cumpărăturile pot ajunge direct la destinație.

Dacă le cumpărați din afara aeroportului, ceea ce e preferabil ca preț, multe au voie în bagajul de mână; altele, adică tot ce e sub formă de lichid sau de consistență cremoasă, doar în cel de cală.

Sunt opțiuni deja cunoscute pastele artizanale, eventual cu sosuri speciale alături, uleiul de măsline, brânzeturile mai cunoscute, proscitutto, lichior limoncello, ierburi și condimente, dulciuri. Dar în afară de aceste indicații generale, care sunt categorii de produse din care putem alege și ce anume?

Preparate din carne

Printre cele mai speciale și merg la export se numără: salsicce al finocchio/ pepe din Sicilia – un fel de carnați uscați cu semințe de fenicul/piper, ‘nduja calabrese și ventricina din Abbruzzo (toate trei specialități picante), speck din Alto Adige SudTirol (seamănă cu prosciutto dar este mai condimentat  și mai sărat și mai afumat), lardo di Colonnata, lardo di Arnad, (slănină), bresaola della Valtellina (un fel de prosciutto de vită, mai dietetic), mortadella de Bologna, strolghino și culatello (salamuri de Parma), soppressata din Toscana, capocollo din Umbria, guanciale din Lazio. Sunt doar câteva din cele mai cunoscute din gama extrem de largă de produse regionale și locale de acest tip.

Preparate din pește

În afară ce faimoasele alici di Cetara și acchiughe la sare din Sicilia (anșoa), din seria de produce ale mării cele mai comod de luat în bagaj sunt: la bottarga, ouă de pește ținute la sare și uscate – se rad peste paste, și salamul de ton, un produs inovativ. De asemenea, există diferite tipuri de specialități de pește afumat: pește spada, ton, somon.

Brânzeturi

Dincolo de cunoscutele parmezan și pecorino, paleta italiană de brânzeturi este extrem de variată, depășește mult totalitatea brânzeturilor franceze, mai renumite.

Printre cele mai cunoscute și mai căutate: cacciocavallo, provola din regiunile din sud, în special cacciocavallo de la Ragusa. Urcând, sunt de luat în considerare, de la Napoli, fiordilatte și mozzarella di bufala. Apoi, din zona de nord, brânzeturi învechite cu totul ieșite din comun, precum Castelmagno sau Bettelmatt, toma din Val D’Aosta.  Un capitol special îl reprezintă brânzeturile cu mucegai: gorgonzola de la Novara și taleggio, specific zonei Milano.

Pâine și patiserie

Și pâine e de multe feluri în Italia, oricare pâine siciliană și în general din sud fiind specială dacă provine de la un cuptor artizanal. Dintre cele și mai speciale: pâinea neagră de Castelvetrano, lo squarato de la Marsala -ambele siciliene, pâine carasau din Sardinia, ciabatta din Puglia, autentică, focaccia ligure, de la Genova.

La capitolul patiserie, de luat în considerare fursecurile cu migdale și fistic, ce pot fi siciliene, toscane, piemonteze. În Sicilia, biscuiții Regina, cu susan. În Puglia, i pasticciotti salentini, un fel de fursecuri mari umplute cu cremă de vanilie. Tot din Puglia, merită puțin loc niște covrigi mici făcuți cu ulei de măsline și vin, i taralli. Dar și le frise, un fel de pâine uscată care conține mult ulei de măsline – se consumă după ce absoarbe mult suc din roșii și se înmoaie. Alte fursecuri speciale sunt cele numite amaretti di Modena, cu aromă de migdale.

Dacă se apropie sărbătorile de iarnă, merită un panettone artizanal sau pandoro făcute la Milano – nu au nimic în comun cu cele industriale vândute peste tot în Europa. Panforte sau panpepato din zona de centru a Italiei.

Ciocolată, cafea, fructe uscate

Cafeaua cea mai specială în Italia provine fie de la Torino, fie din Sicilia – unde încă se mai prăjește cafeaua cu metode artizanale. La fel și ciocolata, cu diferența că în Sicilia există și ciocolata di Modica, preparată după o metodă foarte veche. Iar din Calabria e inevitabilă niște ciocolată cu ardei iute.

La capitolul fructe uscate, cele de luat în considerare prin definiție sunt: migdalele de Noto și de Raffadali, fisticul de Bronte, ambele din Sicilia,  alunele de pădure din Monferrato, Piemonte, stafidele de Pantelleria,  insulă vulcanică în apropiere de Sicilia.

Alte produse de gastronomie

Tot de la Pantelleria provin și cele mai bune capere. Pe când la capitolul măsline, sunt de luat în considerare măslinele taggiasche din Liguria, măslinele de Gaeta, lângă Roma, sau măslinele de cocktail de la Castelvetrano, în Sicilia.

Cu siguranță, o alegere optimă pot fi ravioli umpluți cu dovleac sau cu anghinare/carciofi, sau chiar pastă de anghinare, bună și cu paste, și pe pâine. La fel, pesto di Pra, din Liguria, tartuffo din zona Alba, Piemonte, sau porcini, chiar și uscați, cu care iese cel mai bun risotto.

Ultima dar nu cea din urmă, în regiunea Molise crește o varietate de leguminoase numite cicerchie. Sunt undeva la intersecția dintre linte și năut și merită încercate. La fel, poate, și mierea din flori de citrice sau de castan.

Într-un bagaj de cală își găsesc cu puțin efort loc o sticlă de oțet balsamic de Modena sau un vin licoros, Marsala sau Zibbibo.

Eu, personal, când merg în Sicilia nu mă întorc niciodată fără pâine, paste, sare de mare, roșii uscate și capere, o ramură de oregano sălbatic, o sticlă de ulei de măsline și cel puțin una de vin Marsala. Și mult prea multe, irezistibile,  fursecuri și prăjituri.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *