FOTO Seceta a afectat serios culturile de porumb din Alba: Crăpături în sol de 30-40 cm adâncime / Fermier: E imposibil aratul. Este nevoie urgentă de o ploaie de 50-60 de litri

alba, seceta, porumb, irigatii Sursa foto: Alba24 (colaj G4Media)

Seceta severă a afectat considerabil culturile din Alba, reducând semnificativ producția de porumb, care în acest an va fi sub 4 tone pe hectar, mult sub media obișnuită de 10 tone și chiar mai mică față de anii buni, când se obțineau 13-14 tone pe hectar, transmite publicația Alba24.

Inginerul agronom Nicolae Nemeș din Vințu de Jos a explicat că seceta a cauzat crăpături adânci în sol, de până la 30-40 cm, și că terenul este extrem de uscat, făcând imposibilă aratul și pregătirea corespunzătoare a solului pentru noile culturi.

„Încercăm să pregătim cu lucrare la suprafață, dar e foarte uscat și nu putem crea un pat generativ care cât de cât să aibă o umiditate, ca să punem sămânța în contact cu un sol care să fie umed, să îi permită răsărirea. (…) Ploaia s-a terminat, sunt două luni. Două luni cu temperaturi în care media a fost între 35 și 37 de grade Celsius”, a precizat acesta pentru Alba24.

Nemeș a subliniat că este nevoie urgentă de o ploaie de 50-60 de litri, care să cadă lent, pentru a remedia parțial condițiile solului. În prezent, pregătirile pentru semănarea rapiței au fost amânate, din cauza lipsei de umiditate. Încercările de a lucra terenul la suprafață sunt îngreunate de uscăciunea extremă, ceea ce împiedică crearea unui pat germinativ adecvat pentru semănat.

Agronomul a menționat că, de ani buni, fermierii din zonă s-au orientat către creșterea suprafețelor de culturi de toamnă, care beneficiază de umiditate din toamnă, iarnă și primăvară, asigurând astfel o producție mai sigură. Totuși, culturile de primăvară rămân vulnerabile la secetă, o problemă recurentă în ultimii ani.

În ceea ce privește irigațiile, Nemeș a indicat că acestea sunt dificile din punct de vedere tehnic și financiar, fiind posibile doar prin foraje la mare adâncime pentru acumularea apei, un efort pe care majoritatea fermierilor nu și-l pot permite.

El estimează că pentru a reabilita terenul ar fi nevoie de aproximativ 60 de litri de apă pe metru pătrat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Alba24 (colaj G4Media)

Comentarii

  1. De aceea primesc DESPĂGUBIRI la orice secetă sau calamitate cît de mică🫵 deși ei stau pe AVERI URIAȘE de multe MiLIOANE de Euro fiecare🤫 își cumpara cele mai scumpe utilaje plus cele mai scumpe Mertzane ptr familie și amante dar jelesc la prima secetă🤫 aș sa tot faci afaceri: la PROFIT maxim îți iei viloaie, iar dacă e un an mai prost ceri diferența de la STAT!! Invocând ca tu asiguri hrana romanului…🤣altă MINCIUNĂ crasă fiind notoriu că MINIM trei sfert din producție pleacă la Export🫵😱 dar cum jurnaliștii din Ro sunt niște paiațe fără studii care halesc și distribuie fără pic de verificare orice BAZACONIE servită de fermieri…
    Singurii fermieri ce merita ajutați de stat sunt cei din ZOOTEHNIE, adică “mineritul” din agricultura!! Cei care muncesc 365 zile pe an!! Nu fetmierii care fac doar MARE CULTURA, adica muncesc MAX 5 luni pe AN și in rest zboară la shopping in Monaco, Dubai și Paris ! Plus München sa își ia cel mai nou și mare model de SUV BMW ori Mercedes G-klass
    Asta e realitatea, nu ce ni se servește de acești SPECULANȚI NENOROCIȚI an de an, cu COMPLICITATEA GUVERNULUI CORUPT și al PARTIDELOR care-l formeaza🫵🤥

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *