Clătite cum nu ai mai mâncat/Cum să faci dintr-un desert banal, un deliciu cu fructe

Clătite cu budincă și fructe Sursa foto: Informația zilei

Despre clătite se spune că sunt un desert banal, că la restaurantele din România vei găsi mereu la desert clătite (și papanași) și că nu mai au niciun secret. Ei bine, clătitele pot fi banale, dar asta numai dacă bucătarul nu are suficientă imaginație. G4Food propune o rețetă de clătite altfel.

Aluatul de clătite nu are multe secrete, însă despre umplutură încă nu s-a spus tot. La urma urmei, umplutura face diferența, atunci când vine vorba despre clătite. Uitați de gemuri și cremă de ciocolată cu frișcă. Clătitele cu budincă și fructe sunt un deliciu și, chiar dacă e mai mult de muncă, în final, merită din plin.

Rețeta de clătite e aceeași, nu este nimic nou în ce privește aluatul.

Avem nevoie de:

Pentru aluat:

250 g făină

550 ml lapte

3 ouă

40 ml ulei/unt topit

1 vârf cuțit sare

Opțional – 1 păstaie vanilie (doar semințele)

Pentru umplutură:

1 plic budincă de vanilie (preferabil din cea care se fierbe)

500 ml lapte

3-4 linguri zahăr

400 g fructe proaspete la alegere (de preferință fructe de pădure), combinate sau fructe din compot

200 g nucă măcinată

Cum procedăm:

Pentru început, ne ocupăm de aluatul pentru clătite. Se bat ouăle într-un castron mai mare, cu sarea. Separat, se combină laptele cu uleiul, după care se adaugă în aluat, tot treptat, alternativ cu făina, pentru a nu se face cocoloașe.

După ce aluatul este preparat, se pune o tigaie antiaderentă la încins, la foc mediu. Tigaia se unge cu ulei, folosind o pensulă, pentru a evita să folosim prea mult ulei. Apoi cu un polonic, se pune aluatul și se întinde bine, ca o foaie în tigaie. Se lasă cam 2-3 minute pe o parte, apoi se întoarce pe cealaltă parte, folosind o spatulă.

Când am terminat cu clătitele, ne putem apuca de umplutura care ne va transforma un desert banal într-unul plin de savoare.

Ideea e simplă de tot, dar de mare efect. Practic, preparăm o budincă fix așa cum scrie pe pachet. Dacă e din cea care se fierbe (recomandată), vom amesteca praful de budincă cu cele 3-4 linguri de zahăr, apoi vom folosi câteva linguri de lapte pentru a dilua amestecul. Restul de lapte îl punem la fiert și, când dă în clocot, turnăm amestecul. Lăsăm la foc până când se îngroașă și devine un amestec cremos.

Budinca se ia de pe foc și se lasă la răcit, dar se va amesteca mereu, pentru a nu se forma pojghița pe deasupra.

Dacă alegeți budincă instat, o preparați după instrucțiunile de pe pachet.

Fructele spală bine și se taie cubulețe mici. Puteți folosi fructe de sezon combinate struguri, piersici, caise, prune, sau fructe din compot, după preferințe.

Pentru asamblare, clătita se întinde pe o farfurie plată și se pune deasupra un strat de budincă, apoi un strat de fructe tăiate cubulețe, iar la final, o mână de nucă măcinată. Clătita se poate rula, împături în patru (ca în imagine) sau poate să rămână ca o pizza pe farfurie.

Opțional se poate folosi un topping de fructe sau ciocolată, ori frișcă și se poate orna cu bucăți de fructe. De asemenea, nuca poate fi înlocuită cu nucă de cocos.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *