Cartofii dulci, care provin din America Centrală sau de Sud, au fost cultivați pentru prima dată în Peru. În momentul în care Cristofor Columb a ajuns în Lumea Nouă, la sfârșitul secolului al XV-lea, cartofii dulci erau deja bine stabiliți ca plante alimentare în America de Sud și Centrală după care aceasta s-a răspândit în întreaga lume.
Columb a adus cartofii dulci în Spania, introducându-i în papilele gustative și grădinile din Europa. Europenii se refereau la cartoful dulce ca la cartof, ceea ce duce adesea la confuzie atunci când se caută rețete vechi de cartofi dulci. Abia după anii 1740, termenul de cartof dulce a început să fie folosit de coloniștii americani pentru a-l deosebi de cartoful alb (irlandez).
În America de Nord, cartofii dulci pot fi denumiți și igname. Atunci când soiurile moi au fost cultivate pentru prima dată în America de Nord, a existat nevoia de a le diferenția. Africanii înrolați numeau deja cartofii dulci „moi” „igname”, deoarece semănau cu ignamele fără legătură din Africa. Astfel, cartofii dulci „moi” au fost denumiți „igname” pentru a-i deosebi de soiurile „tari”.
Cartofii dulci sunt bogați în amidon, fiind cultivați în întreaga lume și având o varietate de dimensiuni și culori, inclusiv portocaliu, alb și violet.
Cartoful dulce, o plantă dicotiledonată din familia Convolvulaceae, este o erbacee perenă cu tulpini târâtoare și frunze variate ca formă, de la inimă la triunghiulare, care pot atinge lungimi între 13 și 51 cm. Frunzele sunt predominant verzi, dar pot deveni purpurii datorită acumulării de antociani. Tulpinile pot ajunge la lungimi de până la 4 metri. Cartoful dulce este înrudit doar la distanță cu cartoful comun, ambele fiind din ordinal Solanales.
Beneficiile consumului de cartofi dulci
Cartofii dulci sunt bogați în vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C, potasiu, fibre și zinc. Substanțele nutritive din cartofii dulci sunt excelente pentru intestin, ochi, sistemul imunitar și multe altele.
Susțin sănătatea intestinală: Un studiu a constatat că fibrele alimentare din cartofii dulci acționează ca un prebiotic, stimulând dezvoltarea bacteriilor intestinale sănătoase și ajutând la îmbunătățirea digestiei și a sănătății generale.
Susțin sănătatea ochilor: Cartofii dulci sunt incredibil de bogați în betacaroten, antioxidantul responsabil pentru culoarea portocalie aprinsă a legumei.
Susțin sistemul imunitar: Fitochimicele, compuși vegetali care protejează organismul, din cartofii dulci vă ajută organismul să lupte împotriva bolilor și vă stimulează sistemul imunitar.
Date nutriționale
Datele nutriționale pentru 100 de grame de cartofi dulci cruzi sunt:
- Calorii: 86
- Apă: 77%
- Proteine: 1,6 grame
- Carbohidrați: 20,1 grame
- Zahăr: 4,2 grame
- Fibre: 3 grame
- Grăsime: 0,1 grame
Depozitarea și păstrarea cartofilor dulci
Cel mai bine este să păstrați cartofii dulci într-o zonă răcoroasă, uscată și bine ventilată, potrivit Consiliul Cartofilor Dulci din SUA.
Nu ar trebui să păstrați cartofii dulci în frigider dacă intenționați să îi consumați în decurs de aproximativ o lună, deoarece refrigerarea poate aduce un gust neplăcut și un centru tare.
Cu toate acestea, după ce au fost gătiți, trebuie depozitați într-un recipient etanș de mică adâncime sau într-o pungă cu fermoar în frigider, unde vor rămâne buni timp de aproximativ cinci zile.
Rețete cu cartofi dulci
Salată de cartofi dulci
Ingrediente:
- 3 cartofi dulci mari, decojiți și tăiați cubulețe
- 1 ceapă roșie mică, feliată subțire în jumătăți de lună
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 8 linguri de merișoare uscate
- 8 linguri de feta sfărâmată
- 4 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
Pentru dressing:
- 2 linguri de oțet de cidru de mere
- 1 lingură de muștar Dijon
- 1 lingură de miere
- o jumătate de lingură chimen măcinat
- un sfer de lingură de paprika măcinată
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare
1. Preîncălziți cuptorul la 400°. Pe o foaie de copt cu margini mari, amestecați cartofii dulci și ceapa roșie în ulei, apoi condimentați cu sare și piper.
2. Distribuiț-i uniform pe foaie într-un singur strat. Coaceți până se înmoaie, aproximativ 20 de minute. Se lasă să se răcească timp de 10 minute, apoi se transferă într-un bol mare.
3. Între timp, preparați dressingul: Într-un castron mic sau într-o cană medie de măsurat lichide, se amestecă oțetul, muștarul, mierea și condimentele. Se toarnă treptat uleiul, bătând constant până la emulsionare. Se condimentează cu sare și piper.
4. Amestecați cartofii dulci cu dressingul, afinele, feta și pătrunjelul. Se servesc calzi sau la temperatura camerei.
Biscuiți cu cartofi dulci
Ingrediente:
- 1 piure de cartofi dulci (de la aproximativ 2 cartofi dulci medii)
- spray de gătit
- o cană și jumătate de făină
- 1 lingură de praf de copt
- 1 lingură de zahăr brun ambalat
- 2 lingurițe de sare
- 113 g unt, rece, tăiat în cuburi
- 82 ml lapte bătut rece
- Unt topit
Mod de preparare
1. Preîncălziți cuptorul la 425° și ungeți o foaie de copt cu spray de gătit. Într-un bol mare, combinați făina, praful de copt, zahărul și sarea. Adăugați untul și tăiați untul în făină până la dimensiunea unui bob de mazăre. Adăugați piureul de cartofi dulci și laptele bătut și amestecați până când începe să se formeze un aluat grosier. Folosiți-vă mâinile pentru a ajuta la frământarea făinii în biscuiți până când se amestecă.
2. Aruncați aluatul pe o suprafață curată și adunați aluatul, încorporați orice bucățele de făină uscată.
3. Se tapetează aluatul într-un pătrat de 1,2 cm grosime. Îndoiți aluatul de la stânga la dreapta, apoi îndoiți-l din nou în două de sus în jos. Întindeți aluatul din nou într-un pătrat gros de 1,9 cm.
4. Folosiți un tăietor rotund pentru a tăia biscuiții și puneți-i pe foaia de copt pregătită. Adunați resturile și tapetați din nou în pătrat gros de 1,9 cm încă o dată pentru a mai tăia câțiva biscuiți.
5. Ungeți partea de sus a biscuiților cu unt topit și coaceți până când partea de sus și cea de jos sunt aurii, aproximativ 20 de minute.
Cartofi la cuptor
Ingrediente:
- 1 kg cartofi dulci
- 1 lingură de amidon de porumb
- 150 g sare
- un sfert de lingură de piper negru proaspăt măcinat
- un sfert de lingură pudră de usturoi
- un sfert de lingură pudră de ceapă
- un sfert de lingură de paprika
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- spray de gătit
- sare de mare
Mod de preparare
1. Preîncălziți cuptorul la 425°. Tăiați cartofii dulci în jumătate pe lungime. Așezați partea tăiată în jos pe un tocător. Tăiați fiecare felie în bețișoare de 0,6 cm. Se transferă cartofii într-un castron mare.
2. Într-un castron mic, amestecați amidon de porumb, sare kosher, piper, praf de usturoi, praf de ceapă și paprika. Se presară peste cartofi și se amestecă cu mâinile până se acoperă. Stropiți cartofii cu ulei și amestecați până se acoperă.
3. Pulverizați 2 tăvi cu spray de gătit. Așezați cartofii într-un singur strat, lăsând spațiu în jurul fiecărei bucăți.
4. Coaceți cartofii 25 de minute. Cu ajutorul unei spatule metalice subțiri, întoarce cartofii prăjiți, rotește tăvile de pe grătarele de sus pe cele de jos și continuă să coci până se rumenesc și se parfumează, încă aproximativ 25 de minute. Se presară imediat cu sare de mare. Se lasă să se răcească pe tăvi 5 minute.
5. Așezați cartofii prăjiți pe un platou și serviți-i cu ce sos doriți.
Care modalitate de gătit este mai nutritivă: cartofii dulci copți, fierți sau sotați?
Fierberea este adesea cea mai proastă metodă de păstrare a nutrienților în alimente. Dar când vine vorba de cartofii dulci, opusul este adevărat: fierberea reține mai mult betacaroten și face nutrientul mai absorbabil decât alte metode de gătit.
În plus, într-un studiu care a evaluat degradarea nutrienților în chipsurile de cartofi dulci coapte vs. prăjite la air-fryer, cercetătorii au constatat că prăjirea reținea mai mult betacaroten decât coacerea.
Știați că?
1. Cartoful dulce a fost clasat pe primul loc în ceea ce privește nutriția dintre toate legumele de către Centrul pentru Știință în Interesul Public.
2. Cartofii dulci furnizează de două ori doza zilnică recomandată de vitamina A.
3. Cartofii dulci care au o culoare portocalie frumoasă și strălucitoare sunt cei mai bogați în betacaroten.
4. Cartofii dulci sunt mai nutritivi dacă sunt gătiți cu coajă.
5. Cartofii dulci nu ar trebui să fie refrigerați decât dacă sunt gătiți, deoarece își pot pierde din aromă.
Surse: Healthline, VeryWellHealth, AllRecipes, Delish, BBCGoodFood, FoodPrint, GarberFarm,