Există anumite alimente care cresc imunitatea, de aceea se recomandă să fie incluse în dietă, pentru a ne întări sistemul imunitar. Asta în special dacă ești în căutarea unor modalități care să te ajute să te pregătești de venirea sezonului rece și, implicit, a răcelilor eferente. Potrivit healthline.com, aceste 15 alimente pot fi stimulenți puternici ai sistemului imunitar.
1. Citricele te ajută să te recuperezi mai repede după o răceală
Majoritatea oamenilor apelează direct la vitamina C după ce au răcit sau, preventiv, în cure menite să mai întărească imunitatea. Se consideră că vitamina C crește producția de celule albe din sânge, care sunt cheie pentru combaterea infecțiilor.
Majoritatea fructelor citrice sunt bogate în vitamina C. Cu o astfel de varietate din care poți alege, este ușor să adaugi o cantitate mică de această vitamină la orice masă.
Cele mai populare citrice:
- grapefrut
- portocale
- clementine
- mandarine
- lămâi
Deoarece corpul nu o produce și nu o stochează, ai nevoie zilnic de vitamina C, pentru a te menține sănătos și a te recupera mai repede după o răceală.
Cantitatea zilnică de vitamina C, pentru majoritatea adulților este de 75 mg, pentru femei, și 90 mg, pentru bărbați.
2. Ardeiul gras roșu, mai bogat în vitamina C decât portocala
Ardeii grași de culoare roșie conțin de aproape 3 ori mai multă vitamina C (127 mg) decât o portocală (45 mg). Ei sunt, de asemenea, o sursă bogată de betacaroten.
Pe lângă întărirea sistemului imunitar, vitamina C ajută și la menținerea sănătății pielii, iar betacarotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A, te ajută să-ți menții ochii și pielea în condiții bune.
3. Broccoli, bogat în minerale, vitamine și antioxidanți
Broccoli este un aliment plin de vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C și E, precum și cu fibre și mulți alți antioxidanți. Broccoli este una dintre cele mai sănătoase legume pe care o poți pune în farfurie.
Cheia pentru a păstra intactă puterea lui de a-ți crește imunitatea este să-l gătești cât mai puțin posibil – sau, mai bine, deloc. Gătirea la abur sau la microunde sunt cele mai bune modalități de a păstra mai mulți nutrienți în alimente.
4. Usturoiul, armă în lupta contra infecțiilor
Usturoiul adaugă aromă alimentelor și a fost folosit de mult timp în scopuri medicinale. Civilizațiile timpurii i-au recunoscut valoarea în lupta împotriva infecțiilor. De asemenea, usturoiul poate preveni depunerile de colesterol pe artere, iar oamenii îl folosesc pentru a trata hipertensiunea arterială.
Proprietățile de stimulare a sistemului imunitar ale usturoiului par să provină dintr-o concentrație mare de compuși care conțin sulf, cum ar fi alicina.
5.Ghimbirul reduce inflamație și ameliorează durerile în gât
Ghimbirul este un alt ingredient la care mulți apelează după ce se îmbolnăvesc. Ghimbirul poate ajuta la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la reducerea durerii în gât și a bolilor inflamatorii. De asemenea, poate ajuta la combaterea stărilor de greață.
Deși este folosit în multe deserturi, ghimbirul este, oarecum, iute, el conținând gingerol, o sursă relativă de capsaicină.
Ghimbirul poate, de asemenea, să scadă durerea cronică și chiar ar putea avea proprietăți de scădere a colesterolului
6. Spanacul are compuși ce susțin sistemul imunitar
Spanacul este bogat în vitamina C, și conține, de asemenea, numeroși antioxidanți și betacaroten, care pot crește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor.
Similar cu broccoli, spanacul este cel mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin posibil, astfel încât să își păstreze nutrienții. Cu toate acestea, gătirea ușoară facilitează absorbția vitaminei A și permite eliberarea altor substanțe nutritive din acidul oxalic.
7. Iaurtul stimulează sistemul imunitar
Caută iaurturi care au tipărită pe etichetă expresia „culturi vii și active”, cum ar fi iaurtul grecesc. Aceste culturi îți pot stimula sistemul imunitar pentru a-l ajuta în lupta împotriva bolilor.
Alege iaurturi simple, mai degrabă, decât pe cele care sunt aromate și încărcate cu zahăr. Dacă vrei, îți poți îndulci singur iaurtul simplu cu fructe sănătoase și un strop de miere.
Iaurtul poate fi, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina D, ce ajută la reglarea sistemului imunitar și se crede că stimulează apărarea naturală a corpului împotriva bolilor.
8. Migdalele conțin un antioxidant foarte puternic: vitamina E
Când vine vorba de prevenirea și combaterea răcelilor, vitamina E tinde să treacă în spatele vitaminei C. Cu toate acestea, acest antioxidant puternic este cheia unui sistem imunitar sănătos.
Vitamina E este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că necesită prezența grăsimii pentru a fi absorbită corect. Oleaginoasele, cum ar fi migdalele, sunt pline de vitamina E și au, de asemenea, grăsimi sănătoase.
Adulții au nevoie doar de aproximativ 15 mg de vitamina E în fiecare zi. O jumătate de cană de migdale, care reprezintă aproximativ 45 de migdale întregi, decojite, oferă aproximativ 100% din cantitatea zilnică recomandată.
9. Semințele de floarea soarelui, bogate în vitamine și minerale
Semințele de floarea soarelui sunt pline de nutrienți, inclusiv fosfor, magneziu și vitaminele B6 și E.
Vitamina E este importantă în reglarea și menținerea funcției sistemului imunitar. Alte alimente cu cantități mari de vitamina E sunt avocado și legume cu frunze verzi.
Semințele de floarea soarelui sunt, de asemenea, bogate în seleniu. Doar 30 g de semințe de floarea soarelui conțin aproape jumătate din seleniul de care un adult are nevoie zilnic.
10. Turmericul, antiinflamator cu proprietăți antimicrobiene
Turmericul este un ingredient cheie în curry. Acest condiment galben strălucitor, amar, a fost folosit de ani de zile ca antiinflamator atât în tratarea osteoartritei, cât și a artritei reumatoide.
Studiile au arătat că turmericul are concentrații mari de curcumină, care îi conferă culoarea distinctivă, și care poate ajuta la reducerea daunelor musculare induse de efort. Curcumina este un întăritor al sistemului imunitar și are și proprietăți antimicrobiene.
11. Ceaiul verde conține antioxidanți puternici
Atât ceaiurile verzi, cât și cele negre sunt pline de flavonoide, un tip de antioxidant. Ceaiul verde excelează cu adevărat în nivelurile sale de epigalocatechin galat (EGCG), un alt antioxidant puternic.
Potrivit studiilor, EGCG poate avea proprietăți antivirale, care susțin sistemul imunitar. Procesul de fermentație prin care trece ceaiul negru distruge o mare parte din EGCG. Ceaiul verde, pe de altă parte, este aburit și nu fermentat, astfel încât EGCG este conservat.
12. Papaya conține o enzimă digestivă cu efect antiinflamator
Un fruct de papaya mic conține 100% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C. Papaya are și o enzimă digestive, numită papaină, care are efecte antiinflamatorii.
De asemenea, papaya conține și cantități importante de potasiu, magneziu și folat, toate acestea fiind benefice pentru sănătatea generală.
13. Kiwi, sursă de vitamine și minerale
La fel ca papaya, fructele de kiwi sunt o sursă bogată de nutrienți esențiali, inclusiv acid folic, potasiu, vitamina K și vitamina C.
De asemenea, vitamina C stimulează celulele albe din sânge pentru a lupta împotriva infecțiilor, în timp ce ceilalți nutrienți din kiwi ajută restul corpului să funcționeze corect.
14. Supa de găină de curte poate face minuni
Când ești bolnav, numai gândul la o supă de pui, parcă te face să te simți mai bine, chiar dacă ar putea fi doar efectul placebo. Supa poate ajuta la reducerea inflamației, ceea ce ar putea reduce simptomele unei răceli.
Carnea provenită de la păsări de curte, cum ar fi puiul și curcanul, este bogată în vitamina B6. Aproximativ 100 g de carne slabă de curcan sau pui conține aproape o treime din cantitatea zilnică recomandată de B6. Această vitamină are un rol vital în organism, contribuind la formarea de globule roșii noi.
De asemenea, supa de pui, prin fiebere, are și gelatină, provenită din oasele puiului, condroitină și alți nutrienți folositori pentru vindecarea intestinului și imunitate.
15. Fructele de mare, bogate în zinc, un nutrient ce susține funcția imunitară
Cei care încearcă să-și întărească sistemul imunitar ar trebui să știe că unele tipuri de fructe de mare conțin zinc, un nutrient care susține funcția imunitară.
Varietățile de fructe de mare care sunt bogate în zinc includ:
- stridii
- crab
- homar
- midii
Cantitatea zilnică recomandată, de zinc, este de 11 mg, pentru bărbați și 8 mg, pentru femei. Aceste cantități nu ar trebui depășite, deoarece prea mult zinc poate inhiba, de fapt, funcția sistemului imunitar.