Aceasta este cea mai scumpă brânză maturată din lume: se produce într-un mic sat din Asturias, Spania. În 2023 a stabilind un nou record Guinness

branza maturata

30.000 de euro a plătit un restaurant din Oviedo pentru o piesă de brânză Cabrales de la fabrica Los Puertos, depășind cu aproape 10.000 de euro recordul anterior, deținut tot de ei din 2019. Astfel, s-a stabilit un nou record Guinness World pentru cea mai scumpă brânză maturată din lume, relatează ElEspañol.

Este a patra ediție consecutivă în care Iván Suárez de la Llagar de Colloto câștigă licitația de achiziționare a celei mai bune brânze Cabrales din lume. Suárez a plătit 14.300 de euro în 2018 (primul record Guinness World), 20.500 de euro în 2019 (record Guinness World valabil până în acea dimineață), 17.000 de euro în 2022 și 30.000 de euro în 2023, stabilind astfel un nou record Guinness pentru cel mai scumpă brânză licitată din lume.

Licitația din 2023, animată și cu un preț de pornire de 3.000 de euro, a avut nouă participanți din întreaga Spanie: La Cabana (Oviedo), La Paloma (Oviedo), Casa Román (Gijón), La Montera Picona de Ramón (Gijón), Hotelul Restaurant Marqués de La Moral (Naveces, Castrillón), La Cuenca (Madrid), Carlos Tartiere (Madrid), Grupul El Antoju (Madrid, Burgos și Llanes) și propriul Llagar de Colloto.

„Pasiunea pentru pământ și recunoașterea muncii tuturor producătorilor de brânză, a fost ceea ce m-a făcut să cresc oferta”, a declarat Suárez după ce a câștigat, adăugând că este „foarte mulțumit de a fi participat la acest eveniment și de impactul său mondial”.

„Știam că avem brânzeturi bune, dar știam și că este foarte greu de câștigat”, a explicat Guillermo Pendás Bada, producătorul brânzei licitate. Piesa de aproximativ 2,2 kilograme de cașcaval a fost realizată din lapte de vacă și capră și a avut o maturare de 10 luni la 1.500 de metri altitudine.

Istoria brânzei maturate Cabrales

Legenda spune că această brânză Cabrales își are originea în neatenția unui țăran, care, într-o zi de martie, în timp ce mulgea vaca, a fost vrăjit de o păstoriță. Așadar, a pus cu grijă laptele proaspăt muls într-o peșteră și a fugit după iubita lui. După câteva luni de îndrăgosteală, a venit iarna, cu lipsuri și foame, și atunci și-a amintit de laptele pe care îl păstrase în peșteră. Întâmplarea, natura sau miracolul, după cum se povestește, transformaseră laptele în deliciosul Cabrales.

Producția Cabrales

Lăsând la o parte legenda și concentrându-ne mai mult pe producția sa, această faimoasă brânză asturiană este complet naturală, realizată artizanal de către fermieri, din lapte crud de vacă sau dintr-un amestec de două sau trei tipuri de lapte: vacă, oaie și capră. Toată cantitatea de lapte utilizată în producție provine exclusiv din fermele stabilite în zona de producție și controlate de Consiliul de Reglementare.

După ce este produsă, Cabrales se maturează între două și patru luni în peșteri naturale situate în munte, în inima parcului național Picos de Europa. Aceste peșteri sunt adesea folosite individual sau colectiv, iar utilizarea peșterii și plasarea cașcavalului în ea sunt transmise din generație în generație. Umiditatea de 90% și temperatura între 8 și 12 grade fac “magia”. Aceste condiții conferă cașcavalului personalitatea, aroma și caracteristicile culorilor albastru-verzui datorate mucegaiului de tip penicillium.

Rezultatul? O brânză maturată fină, cremoasă, plină de personalitate și cu o aromă intensă, ușor picantă, care se accentuează și mai mult când este produsă din lapte de capră.

Cabrales este protejat de Denumirea de Origine Protejată (DOP) din 1981 și este cel mai vândut în mediul internațional și cunoscut dintre cele peste 300 de referințe de brânze maturate existente în Asturias, una dintre regiunile europene cu cea mai mare varietate din acest tip de brânză.

Cu un preț mediu de doisprezece euro pe kilogram, anul trecut cei 22 de producători înregistrați în DOP au comercializat 353.204 kilograme de Cabrales, și în fiecare an tot mai multe sunt vândute în afara Spaniei. În 2022, s-au vândut 66.226 kilograme în țările Uniunii Europene, o cifră mult superioară față de 2021, când s-au exportat 45.152. În afara continentului s-au comercializat 22.075 kilograme.

Sursa foto: quesodecabrales.es

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *