Proprietarii de livezi invită oamenii, în perioada culesului, să-și adune singuri fructele, fie că vorbim despre mure, vișine, cireșe și altele. Oamenii nu sunt încântați numai de faptul că-și pot alege singuri fructele, ci și de experiența în sine, pe care o pot trăi alături de cei dragi.
Acum apare o întrebare: „Oamenii sunt invitați să-și culeagă singuri fructele, pentru că (proprietarii livezilor) nu au suficientă forță de muncă sau din pasine?”
Am contactat doi proprietari, pentru a afla mai multe despre ceea ce fac și care este motivația cu care invită oamenii să-și culeagă singuri fructele din livadă. Prima dată, am discutat cu Liliana Elena Beșteroiu. „Mure și Puieți” este o afacere de familie, pe care o deține împreună cu soțul ei, Vasile Beșteroiu.
Totul a început la inițiativa soțului ei. Cei doi lucrează în străinătate și, venind în concediu, și-au dorit să facă ceva pentru viitorul lor. Elena și Vasile s-au implicat în această activitate și au creat o plantație de mure.
Seceta i-a afectat și pe cei doi. Din cauza acesteia, mare parte din recoltă a fost compromisă. „Anul acesta a fost unul foarte dificil din cauza căldurii extreme, care a afectat grav recolta. Aproximativ 70% din producție a fost compromisă”, a declarat Liliana Elena Beșteroiu pentru G4Food.
În acest caz nu este vorba de lipsa forței de muncă. Ei invită oamenii pentru că doresc să le ofere o experiență deosebită.
„Avem forță de muncă, dar ne face plăcere să oferim această experiență oamenilor. Ei pot vedea exact ce culeg, pot gusta fructele direct din plantație și se pot bucura de o plimbare în natură.” – Liliana Elena Beșteroiu.
Pe lângă mure, cuplul mai face și produse din fructele care nu se vând, cum ar fi dulceață, sirop sau pălincă.
Una dintre cele mai mari provocări, după cum ne spune Liliana, este piața de desfacere. Ea a precizat că este foarte greu să găsească o piață stabilă pentru fructele lor. „Deși vin clienți locali, nu reușim să acoperim toate costurile doar din aceste vânzări. În plus, anul acesta am fost afectați de secetă, iar căldura extremă a compromis o mare parte din recoltă”, afirmă ea.
Liliana ne-a spus că anul acesta au fost foarte dezamăgiți de cum au evoluat lucrurile și se gândesc serios să vândă afacerea. „Agricultura este o muncă grea, iar profitul este foarte mic”, a mai spus ea. Liliana consideră că, dacă ar avea acces la o piață de desfacere mai bună sau la fonduri europene pentru a se dezvolta, atunci lucrurile poate ar sta altfel. Ea a mai menționat că, dacă lucrurile nu se schimbă, va fi foarte greu să continue.
Femeia ne-a mai spus că depind de apa de la rețea, deoarece nu pot fora puțuri din cauza terenului sărat. „Din păcate, în condițiile de secetă extremă, apa nu este suficientă pentru a menține plantația în condiții bune, chiar dacă avem plasă de umbrire”, a explicat Liliana.
Ulterior, am vorbit și cu Costel Podeanu de la „Domeniul cu Roade”. El a înființat livada din pasiune și a extins-o treptat. Livada are aproximativ 15.000 de metri pătrați.
Este o livadă mică, iar pentru comercializarea fructelor Costel Podea s-a gândit că ar fi bine ca oamenii să le culeagă singuri, mai ales când au recoltă. „Facem asta și pentru că nu avem suficientă forță de muncă, dar acesta nu este motivul principal, pentru că aceasta nu este ocupația mea de bază”, a declarat Costel Podeanu pentru G4Food.
Oamenii pot culege cireșe, vișine și piersici, dar sezonul pentru piersici s-a încheiat deja. În curând, livada va avea smochine și caise de anul viitor, dar și alte fructe în cantități mai mici. Livada a început ca una de familie, dar au tot plantat și acum au o recoltă mai mare decât ar fi avut nevoie.
„Cea mai mare provocare este lipsa forței de muncă, pentru îngrijirea livezii, nu pentru recoltare. Recoltarea nu este o problemă.” – Costel Podeanu.
De asemenea, el a mai spus că au nevoie de echipamente, care sunt destul de scumpe. A încercat să acceseze fonduri europene, dar pentru suprafața pe care o are este dificil.
Podeanu recunoaște că e profitabil să ai o astfel de livadă, dar a remarcat și faptul că există investiții pe termen lung pe care încă nu le-au recuperat. „Cheltuielile curente sunt, în mare parte, acoperite, iar acum suntem într-o fază de creștere și dezvoltare”, a mai adăugat el.
Costel Podeanu a spus că, pentru el, seceta nu e un subiect nou de discuție, pentru că îl afectează în fiecare an. „Irigăm livada, dar sistemul de irigație trebuie înlocuit, deoarece cel existent nu mai face față. Totuși, am reușit să menținem livada pe linia de plutire”, a precizat el.
Prioritatea lui este să îngrijească mai bine suprafața actuală pe care o are. Nu este sigur dacă vrea să se extindă prea mult, deoarece ar deveni dificil de întreținut.
Sursa foto: Pexels / Facebook