Sosul ketchup este demonizat pentru că e plin de aditivi. Dar îl putem face rapid acasă din ingrediente simple. Se poate și conserva pentru iarnă profitând de roșiile proaspete

reteta de ketchup ketchup facut in casa ketchup homemade conserva de ketchup foto: unsplash.com

Pe nedrept demonizat prin asocierea cu cartofii prăjiți și conceptul de fast food, sosul ketchup este un sos cu reale calități, gustos și fără calorii și plin de tot ce au roșiile mai bun în ele, licopen in primis. Motiv pentru care ar trebui cumva reabilitat. Este un sos cu reale calități dacă e de bună calitate, dar paradoxal de bună calitate nu prea există.

Și asta cumva pentru că însăși calitățile lui s-au transformat în limite. Place atât de mult că e consumat mai mult sau mai puțin cu orice, iar de aici până la producția industrială pasul este foarte mic.

Însă ne putem bucura de plăcerea de a degusta un bun ketchup făcându-l în casă, din doar câteva ingrediente și în doar câteva minute. Se poate conserva mai mult timp în frigider închis în borcan ermetic – dacă rezistă fără a fi devorat imediat.

Avem nevoie de un simplu mixer vertical sau de un blender, pentru a conferi o consistență omogenă sosului ketchup. Apoi, de roșii, ceapă și alte câteva ingrediente simple prezente în orice bucătărie.

Ingrediente pentru 2 borcane

800 roșii proaspete decojite
1 ceapă medie
2 linguri de ulei
1 linguriță de sare fină
80 g zahăr
100 ml oțet de vin roșu
1 lingură concentrat de roșii
condimente: ardei iute, piper, scorțișoară, nucșoară – trebuie doar să dea o notă de fond, nu să domine

Procedură

Începem prin a căli ceapa tăiată grosolan în ulei.

Adăugăm peste ea roșiile decojite tăiate bucăți mici. Dacă preferăm să nu avem semințe în sosul final, roșiile trebuie întâi mărunțite și trecute printr-o sită, ca atunci când facem conserve. Însă prezența semințelor nu schimbă fundamental rezultatul.

Lăsăm să fiarbă sub capac circa 30 de minute, amestecând din când în când.

La final, adăugăm restul ingredientelor din listă și amestecăm.

Trecem sosul obținut prin blender sau folosim un mixer vertical, pentru a avea o consistență fină și omogenă.

Odată răcit, îl turnăm într-un borcan. Rezistă în frigider mai mult decât rezistă în fața plăcerii de a-l consuma.

Dacă însă vrem să îl conservăm pentru iarnă, după ce l-am trecut prin blender îl reîcălzim la punctul de fierbere și îl adăugăm așa fierbinte în borcane. Le închidem etanș, le așezăm cu capacul în jos și acoperim borcanele cu o pătură groasă. Trebuie să se răcească în timp, acesta fiind procesul prin care se sterilizează complet. Pot rezista câteva luni bune în cămară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *