Cum să renunți la cultura dietelor restrictive și să înveți să ai încredere în indiciile corpului tău/ Libertatea alimentară, un termen nou, susținut de nutriționiști, poate fi cheia pierderii kilogramelor în plus

libertatea alimentara Sursa foto: Pexels

„Libertate alimentară” – este un termen complex, cu definiții variind de la renunțarea la cultura dietelor restrictive, până la obținerea unei sănătăți bune și a securității alimentare, prin cultivarea propriilor alimente. Potrivit healthline.com, teoria este susținută, cu argumente, de către profesioniști în domeniul sănătății.

Libertatea alimentară este utilizată ca o abordare a tulburărilor de alimentație, pentru unii, în timp ce pentru alții este privită ca o modalitate de a promova pierderea intenționată în greutate.

Nutriționistii susțin libertatea alimentară

Însă, în mod cert, potrivit dieteticienei Shana Spence, libertatea alimentară este un concept revoluționar în curs de dezvoltare, în privința dietelor și siluetei ideale.

De asemenea, dr. Kera Nyemb-Diop, nutritionist, spune că trebuie pus accent pe respectul față de propriul nostru corp,  mâncatul fără vinovăție și revendicarea moștenirii alimentare culturale, ca parte integrantă a stilului tău de viață sănătos.

Ce înseamnă libertatea alimentară

Cadrul pentru libertatea alimentară are diverse definiții și aplicații:

  • libertatea de dependența față de producția industrială de alimente
  • o abordare pentru consolidarea suveranității alimentare
  • înțelegerea gastronomiei — știința înțelegerii alimentelor culturale istorice și a impactului lor asupra sănătății umane
  • o călătorie spirituală pentru a depăși „dependența alimentară”
  • o parte eliberatoare a programelor de pierdere in greutate

În alte contexte, libertatea alimentară se referă la abandonarea culturii dietelor restrictive, acordându-ți permisiunea de a te bucura de toate alimentele cu moderație (cu excepția cazului în care alergiile sau problemele medicale te împiedică să consumi anumite alimente).

În această aplicare a libertății alimentare, practicanții văd mâncarea ca pe ceva ce înseamnă mai mult decât doar un…combustibil. Ei caută să construiască o relație pozitivă, și fără prejudecăți, cu toate alimentele, vinovăția nefiind considerată un ingredient în experiența alimentară.

Această viziune asupra libertății alimentare cuprinde mâncarea intuitivă și alimentația atentă, două filozofii care cultivă încrederea în sine, în ceea ce privește alegerile alimentare, și respinge restricțiile inutile.

Libertatea alimentară= mâncare intuitivă + alimentație conștientă

Mâncarea intuitivă și alimentația conștientă sunt adesea folosite pentru a sprijini recuperarea după tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă și bulimia nervoasă, bolile mentale cronice care afectează negativ starea nutrițională și relația cu alimentele.

În general, libertatea alimentară poate ajuta oamenii să depășească  o anumită cultură a dietei sau să introducă flexibilitate, pentru pierderea intenționată în greutate.

Atenție! Tulburările alimentare pot afecta pe oricine

Alimentația dezordonată și tulburările de alimentație pot afecta pe oricine, indiferent de identitatea de gen, rasă, vârstă, statut socio-economic sau alte identități. Ele pot fi cauzate de orice combinație de factori biologici, sociali, culturali și de mediu – nu doar de expunerea la cultura alimentară.

Dacă simți că ai putea fi prea preocupat de greutatea ta sau preocupat de mâncare ori te simți copleșit atunci când te gândești la menținerea unui model alimentar sănătos, fără vinovăție, discută cu un specialist în domeniul sănătății. Un nutritionist sau un dietetician te poate ajuta să rezolvi sentimentele de vinovăție sau anxietate și să construiești modele de alimentație care să-ți susțină sănătatea, atât fizică, cât și mentală.

Originile conceptului de libertate alimentară

Libertatea alimentară, ca abordare terapeutică pentru recuperarea tulburărilor de alimentație, a apărut din nevoia de tratamente non-farmaceutice care să pună accent pe schimbările comportamentale, cum ar fi o imagine pozitivă a corpului și atitudinile alimentare sănătoase.

Un studiu din 2017 a demonstrat că dieta – însoțită de nemulțumirea față de modul în care arată corpul tău și dorința continua de pierde în greutate  – crește riscul de a dezvolta bulimie nervoasă, tulburare de alimentație excesivă și tulburare de purjare.

Chiar și dieta, atunci când este adoptată de către persoane slabe, le poate crește acestorariscul lor de a dezvolta anorexie nervoasă.

Industria dietelor promovează comportamente nesănătoase de gestionare a greutății

Industria dietelor este una de miliarde de dolari și promovează „idealul subțire”, a siluetei de fotomodel, cu comportamente nesănătoase de gestionare a greutății, oarecum încurajând modele de alimentație dezordonate care pot contribui la dezvoltarea tulburărilor de alimentație.

Există dovezi că nici dieta nu îi ajută, pe termen lung, pe cei care doresc să slăbească

Recăpătarea greutății corporale pierdute, în decurs de 1-5 ani de la încheierea unui regim alimentar de slăbit, este obișnuită în rândul persoanelor care au dietă… cronică, iar aproximativ 33% dintre persoanele care au ținut dietă își recapătă mai multă greutate decât au pierdut inițial.

Libertatea alimentară te ajută să nu mai mănânci când nu îți este foame

Restricțiile legate de dietă contribuie la alimentația dezordonată. Libertatea alimentară, pe de altă parte, încearcă să combată acest lucru.

Ca practică bazată pe mindfulness, libertatea alimentară poate aborda alimentația dezordonată, inclusiv alimentația emoțională și tulburarea de alimentație excesivă. De asemenea, te poate ajuta să eviți să mănânci ca răspuns la stimuli externi, cum ar fi vederea sau mirosul alimentelor, atunci când, practice, nu  îți este foame.

Alimentația intuitivă este asociată cu o bunăstare psihologică și o sănătate fizică îmbunătățite și cu mai puține restricții alimentare.

Sfaturi pentru a urma libertatea alimentară

Libertatea alimentară, atunci când este folosită ca o abordare a sănătății non-dietetică, urmărește să te elibereze de idealul siluetei subțiri și de cultura dietei, de scăderea în greutate sau de comportamentele nesigure de gestionare a greutății și de dieta cu efect yo-yo, în urma căreia pui la loc kilogramele pierdute sau te îngrași și mai mult decât ai reușit să slăbești.

Indiferent dacă alegi să adopți o abordare meditative, cu mâncare atentă, sau  lucrezi cu principii ale alimentației intuitive, este posibilă libertatea de restricție și judecată.

Iată câteva sfaturi:

  • Lucrează cu un dietetician înregistrat, care este certificat în alimentație intuitivă sau care implementează tehnici de alimentație atentă, pentru a te ghida.
  • Lucrează la dezobișnuirea de ideea că alimentele sunt fie „bune”, fie „rele”. În schimb, concentrează-te pe scopul pe care îl servește mâncarea la un moment dat (cum ar fi plăcerea, energia sau hrănirea).
  • În mod similar, elimină ideea de moralitate din alimente. Înțelege că nu ești o persoană rea, atunci când alegi să consumi o mâncare plăcută și că alegerile alimentare nu ar trebui să te facă să vă simțiți inferior sau superior celorlalți.
  • Acordă-ți permisiunea de a te bucura în mod regulat de alimente plăcute. În acest fel, nu te vei simți scăpat de sub control atunci când te afli în preajma anumitor alimente.
  • Concentrează-te pe obiceiurile care promovează sănătatea, cum ar fi să rămâi hidratat și să te implici în activități fizice distractive.
  • Acordă atenție indiciilor tale interne, cum ar fi emoțiile și sentimentele de sațietate și foame, mai degrabă decât, pur și simplu, indiciilor externe ale alimentației (cum ar fi mâncarea pentru că este o anumită oră a zilei sau pentru că simți că trebuie să termini toată mâncarea din farfurie).
  • Mâncă încet, fără distrageri și savurează-ți mâncarea.
  • Concentrează-te pe felul în care te simți față de un anumit aliment și alege mai multe alimente care te fac să te simți bine.

Utilizarea alimentației intuitive, pentru pierderea intenționată în greutate

  • Scăderea intenționată în greutate este încercarea activă de a-ți schimba greutatea corporală, cu scopul de a scădea numărul de pe cântar.
  • Deși studiile arată că alimentația intuitivă este asociată cu pierderea în greutate și cu un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut, în esență, alimentația intuitivă nu este o metodă de slăbire.
  • Un program de alimentație cu adevărat intuitiv nu ar promova pierderea în greutate ca rezultat, deoarece unii oameni pot pierde în greutate, în timp ce alții pot crește sau își pot menține greutatea.
  • Mâncarea intuitivă permite corpului să-și găsească „greutatea fericită” sau greutatea punctului de referință, determinată biologic.
  • De asemenea, principiile fundamentale ale alimentației conștiente nu se concentrează pe pierderea în greutate – deși unele programe de slăbire au cooptat mesajele sale de conștientizare.
  • Alte programe nutriționale funcționează pentru a reduce decalajul, concentrându-se pe obiceiurile care promovează sănătatea, instituind, în același timp, mici deficite de calorii care promovează pierderea lentă în greutate, fără a evita complet alimentele plăcute, care s-ar putea să nu fie bogate în nutrienți sau sărace în calorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *