SUA: Turmericul și ceaiul verde, printre suplimentele alimentare care bagă oamenii în spital, potrivit unui studiu

sua, turmeric, suplimente, studiu Sursa foto: Pexels

Peste 15 milioane de americani și-ar putea pune în pericol sănătatea ficatului prin utilizarea unor suplimente botanice populare precum turmericul, ceaiul verde, ashwagandha și Garcinia cambogia, potrivit unei cercetări recente de la Universitatea din Michigan, transmite publicația New Atlas.

Studiul, care a analizat date din 2017 până în 2021 implicând 9.685 de persoane, a constatat că aproape 4,7% dintre adulții din SUA au folosit unul dintre cele șase suplimente potențial toxice în ultimele 30 de zile. Din listă fac parte turmericul, ceaiul verde, ashwagandha, Garcinia cambogia, cohoșul negru și drojdia roșie de orez.

În general, oamenii folosesc aceste plante pentru diverse beneficii pentru sănătate: turmericul pentru sănătatea articulațiilor, ceaiul verde pentru energie, Garcinia cambogia pentru pierderea în greutate, cohoșul negru pentru gestionarea bufeurilor și drojdia roșie de orez pentru sănătatea inimii. Cu toate acestea, există o îngrijorare crescândă în rândul cercetătorilor medicali cu privire la toxicitatea hepatică asociată cu aceste suplimente. Spitalizările datorate problemelor hepatice induse de suplimente au crescut de la 7% la 20% între 2004 și 2014.

Cercetarea, condusă de Alisa Likhitsup, profesor asistent de gastroenterologie, subliniază faptul că suplimentele pe bază de plante și dietetice sunt din ce în ce mai responsabile de hepatotoxicitatea indusă de medicamente. Această afecțiune, cunoscută sub numele de boală hepatică toxică, poate prezenta simptome precum icter, oboseală, greață, erupții cutanate, mâncărime și dureri abdominale în partea superioară dreaptă. Dacă nu este tratată, poate duce la rezultate grave, inclusiv necesitatea unui transplant de ficat sau deces.

Deși cercetătorii nu pledează pentru abstinența completă de la aceste suplimente, ei îndeamnă utilizatorii să fie precauți cu privire la ingrediente și doze, în special atunci când le combină cu alte medicamente pentru afecțiuni cronice. Ei subliniază lipsa unei supravegheri stricte a reglementărilor privind fabricarea și testarea acestor plante în comparație cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă, ceea ce poate duce la inconsecvențe în doze și potențiale riscuri pentru sănătate.

Studiul solicită creșterea supravegherii de reglementare pentru a asigura siguranța și eficacitatea acestor suplimente. În plus, acesta subliniază importanța ca medicii să facă un istoric complet al medicației pacienților pentru a identifica posibilele cauze ale simptomelor inexplicabile sau ale anomaliilor testelor hepatice.

În 2023, Therapeutic Goods Association (TGA) din Australia a emis un avertisment cu privire la riscul de leziuni hepatice în urma consumului de turmeric și curcumină, deși a menționat că astfel de leziuni sunt rare și depind de bioabsorbția individuală și de sănătatea ficatului. Aceștia au dat asigurări că consumul de turmeric în cantități tipice din alimentație prezintă un risc minim.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *