Exceptând pomii din serele botanice și pe cei din locuințele amatorilor de plante exotice, în România nu întâlnești altundeva exemplare de citrice. Din cauza condițiilor climatice, citricele nu pot fi cultivate în țara noastră. Noi suntem producători de mere și ne lăudăm cu gustul excelent al acestor fructe.
Fluxurile comerciale indică, însă, o situație răsturnată față de realitatea agricolă. În anul comercial 2019/2020 ( în statisticile europene, anul comercial începe în octombrie ), România a exportat 226 t de citrice ( export/import este considerată relația comercială cu statele din afara Uniunii Europene, relațiile comerciale dintre statele membre fiind considerate schimburi intracomunitare ). Țările care au cumpărat citrice ”românești” au fost Republica Moldova, Ucraina și Serbia. În aceeași perioadă, din țara noastră au plecat la export numai 14 tone de mere, acestea ajungând în Marea Britanie și Rep.Moldova, potrivit statisticilor Comisiei Europene.
Importurile de citrice au totalizat 91.814 tone, principalul furnizor fiind Turcia, iar importurile de mere au însumat 18.887 t, statele partenere fiind Rep. Moldova și Serbia.
În anii precedenți situația a fost asemănătoare. Din România au plecat spre țări terțe 532 t de citrice, în anul comercial 2018/2019. Importurile au totalizat 96.013 t. Mere am exportat 68 t, dar am importat o cantitate mult mai mică decât în 2019/2020, aceasta fiind 1905 t.
Cele câteva sute de tone de citrice pe care România le exportă oficial în fiecare an sunt cantități re-exportate.
În ciuda condițiilor optime pentru practicarea pomiculturii, România nu contează pe piața internațională a merelor, chiar dacă se situează pe locul șapte în Uniunea Europeană. Producția internă nu depășește 470.000 tone anual. Țara noastră cumpără mere atât din țări terțe, cât și din țări comunitare, valoarea financiară a importurilor ajungând anual la 50.000.000 de dolari.
cover foto pexels.com/Lukas
Citește și articolul de mai jos, cu mențiunea, că pentru valoarea anuală a comețului cu mere au fost incluse și relațiile comerciale cu statele membre.
Comentarii