Institutul Naţional de Sănătate Publică: În România nu sunt avizate sau autorizate pentru tratamente prin pulverizare aeriană pesticide neagricole

insp, pesticide, pulverizare aeriana Sursa foto: Ivan Milanković | Dreamstime.com

Institutul Naţional de Sănătate Publică a precizat, joi, că în ţara noastră nu există insecticide din categoria produselor biocide TP18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea altor artropode) avizate sau autorizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide în vederea efectuării tratamentelor prin pulverizare aeriană dintr-o aeronavă, transmite Agerpres.

„În urma evaluării de către Institutul Naţional de Sănătate Publică a riscurilor toxicologice pentru om şi a eficacităţii biocide, în România nu există insecticide din categoria produselor biocide TP18 (Insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea altor artropode) avizate sau autorizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide în vederea efectuării tratamentelor prin pulverizare aeriană dintr-o aeronavă (elicopter, avion)”, a informat INSP.

Potrivit INSP, temperaturile ridicate şi valurile de căldură favorizează apariţia/înmulţirea ţânţarilor, căpuşelor, muştelor etc., vectori ce transmit anumite boli, dintre acestea făcând parte neuroinfecţia West Nile, boala Lyme etc.

În funcţie de acţiunea preconizată, insecticidele se împart în două categorii supuse unor legislaţii distincte de autorizare pentru introducere pe piaţă şi pentru utilizare, respectiv: insecticide utilizate pentru combaterea dăunătorilor care afectează plantele sau produsele vegetale care intră în categoria “pesticidelor agricole” denumite produse fitosanitare sau produse pentru protecţia plantelor şi insecticide utilizate pentru combaterea organismelor dăunătoare pentru oameni, animale sau mediu care intră în categoria produselor biocide, Grupa principală III, tipul de produs TP18 “Insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea altor artropode” cunoscute anterior sub denumirea de “pesticide neagricole”, a explicat INSP.

„Legislaţia din România şi din Uniunea Europeană interzice pulverizarea aeriană a pesticidelor în general”, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Conform dispoziţiilor în vigoare, susţin specialiştii, este permisă numai pulverizarea aeriană a pesticidelor agricole în cazuri speciale, atunci când nu există metode alternative viabile sau când pulverizarea aeriană prezintă avantaje clare din punctul de vedere al efectelor reduse asupra sănătăţii umane şi a mediului, în raport cu aplicarea terestră a pesticidelor (precum, ariile cu topografie şi relief care împiedică accesul echipamentelor terestre, păduri situate pe versanţi etc).

„Excepţia nu este aplicabilă în cazul insecticidelor din categoria produselor biocide (“pesticide neagricole”), deoarece pulverizarea aeriană este interzisă în imediata apropiere a zonelor rezidenţiale, a ariilor naturale protejate şi a zonelor de protecţie situate în vecinătatea apelor. Această condiţie sine qua non este opozabilă acordării derogărilor de pulverizare aeriană cu insecticide din categoria produselor biocide, deoarece organismele ţintă care trebuie combătute se afla în jurul caselor rezidenţiale şi a spaţiilor ocupate de oameni şi animale”, a subliniat INSP.

Institutul a completat că în România şi în Uniunea Europeană sunt avizate/autorizate insecticide din categoria produselor biocide aplicate prin nebulizare/fumigare ULV pe cale terestră, conform instrucţiunilor de utilizare, a indicaţiilor şi înscrisurilor din actul administrativ al fiecărui produs. „ULV” este abrevierea de la „Ultra-Low-Volume” şi reprezintă volumul minim efectiv al produsului formulat fără nicio diluare suplimentară, care se aplica cu ajutorul nebulizatoarelor ULV.

Totodată, tratamentele ULV pe cale terestră cu produse periculoase pentru sănătatea omului, animalelor şi mediului se realizează în absenţa publicului şi a animalelor, numai de către personal instruit corespunzător, având echipament de protecţie personală, conform indicaţiilor şi înscrisurilor din actul administrativ, a evidenţiat INSP.

„Drept urmare, indicaţia de utilizare ULV din aviz/autorizaţie se referă la echipamentul portabil care transformă produsul lichid în picături dispersate în atmosferă cu dimensiuni optimizate potrivit organismului asupra căruia acţionează, fără a avea o legatură cu pulverizarea dintr-o aeronavă. Acţiunile de combatere a insectelor vectori de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort desfăşurate de consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, primăriile şi operatorii economici trebuie să se realizeze la solicitarea şi cu îndrumarea tehnică de specialitate a direcţiilor de sănătate publică teritoriale”, a adăugat Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *