Parchetul European anunță posibile fraude de 4,3 milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor fraudați ar proveni din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Programul Operațional Regional

frauda fonduri europene, Parchetul European Sursa foto: Economedia

Parchetul European (EPPO) din București (România) a formulat acuzații împotriva a patru suspecți, acuzați că fac parte dintr-o rețea infracțională care are legături cu grupări mafiote italiene, anunță G4Media. Procurorii anunță o fraudă în valoare de 4,3 milioane EUR privind subvenții care implică fonduri UE și fonduri de la bugetul național, potrivit unui comunicat al instituției conduse la Laura Codruța Kovesi. În plus, Parchetul European a avertizat autoritățile române în legătură cu o vulnerabilitate sistemică privind fondurile europene.

Procurorii arată că inculpații au format un grup infracțional împreună cu alți suspecți pentru a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva eventualelor daune. În schimbul emiterii scrisorilor, suspecții ar fi încasat sume mari de bani.

Parchetul European arată că cei patru suspecți au pus în aplicare această schemă frauduloasă în numele unor firme înregistrate în Cehia și Letonia, care nu aveau dreptul de a emite scrisori de garanție și nici resursele financiare pentru a acoperi daunele asigurate. Utilizarea acestor documente a dus la un câștig ilicit de aproximativ 4,3 milioane EUR. cea mai mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Programul Operațional Regional.

Aceste inculpări sunt rezultatul mai multor investigații privind scheme infracționale care utilizează același mod de operare, în urma unor percheziții domiciliare efectuate în România și Franța în mai 2023. Anterior, în 2023, alți suspecți au fost inculpați și sunt în prezent în așteptarea procesului. Anterior, au fost sechestrate bunuri în valoare de 450.000 de euro.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă între patru și 15 ani de închisoare.

Parchetul European a anunțat că, pe baza principiului cooperării loiale, a alertat Ministerul român al Investițiilor și Proiectelor Europene cu privire la existența unor posibile vulnerabilități în gestionarea fondurilor europene, care au ca rezultat un nivel semnificativ redus de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

Conform tipologiilor identificate în mai multe cazuri, elementele care au generat un risc ridicat de fraudă în contractele cu finanțare europeană au constat în utilizarea scrisorilor de garanție emise de entități fictive sau care nu aveau dreptul de a emite astfel de documente.

În consecință, o serie de proceduri publice au fost câștigate pe baza unor astfel de documente false și mai multe investigații au fost deschise de EPPO.

Scrisorile garantate de bănci sau alte firme sunt instrumente financiare obligatorii pentru pentru participarea la licitaţii din fonduri europene sau naționale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *