Proiecte cu finanţare europeană în Bihor. 28,5 milioane de lei pentru lucrări împotriva secetei

lucrari impotriva secetei, Bihor, finantare european Sursa foto: g4food.ro

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri atrage o finanţare europeană de 28,5 milioane de lei pentru reducerea efectelor generate de secetă, printr-un pachet de investiţii şi lucrări pe trei surse de apă, transmite Agerpres.

“Suntem singura Administraţie Bazinală de Apă din ţară care are pregătit un pachet de investiţii eligibil pentru a fi finanţat prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Primul pas deja a fost făcut şi anume adjudecarea contractului pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate. Acesta este în valoare de 607.000 de lei şi este finanţat din surse proprii ale Administraţiei Naţionale Apele Române. După finalizarea SF-ului vom parcurge toate etapele necesare, astfel încât, în vara anului 2025, să vă putem prezenta finalizarea lucrărilor executate. Bugetul estimativ al celor trei obiective de investiţii este de 28,5 milioane de lei,” a declarat, citat într-un comunicat de presă, directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor.

Potrivit sursei citate, ABA Crişuri a iniţiat aceste proiecte având în vedere fenomenele de secetă severă care s-au manifestat în ultimii doi ani în spaţiul hidrografic Crişuri, utilizarea eficientă a resurselor de apă, atât pentru alimentaţie publică, cât şi pentru irigaţii, fiind o prioritate pentru ABA Crişuri. În acest sens, instituţia a propus un pachet de investiţii care vizează lucrări de reprofilare albie, excavaţii şi umpluturi de pământ pentru Valea Salcia, Ierul Îngust şi Canalul Colector cu scopul de a facilita retenţia apei în albie şi creşterea rezilienţei la efectele schimbărilor climatice. Fiecare dintre aceste trei surse dispune şi de câte un baraj de acumulare, care va asigura un necesar sporit de apă.

“Sunt nişte canale foarte vechi care, de circa 50 de ani, nu au mai fost întreţinute pentru că erau în zonă de câmpie, create mai ales pentru irigaţii. Având în vedere efectele secetei de acum doi ani, când, practic, ne-am chinuit, am gândit să facem nişte lucrări de decolmatare, de lărgire sau refacere a albiei, ca să stocăm apa în câmp. Pe canalul colector avem nişte stăvilare mari, pe valea Ierului îngust avem un baraj mare la Diosig, unde reţinem apa, şi în Valea Salcia avem barajul de la Şimian. Eu sper ca în acest an să intrăm în execuţia lucrărilor. Cele trei proiecte sunt de la Secretariatul General al Guvernului, toţi banii care erau alocaţi pe România vin în Bihor pentru că am fost primii cu proiectele”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor. În total, lucrările se vor desfăşura pe o lungime de 42,5 km şi au ca obiectiv creşterea retenţiei de apă pe: Canalul Colectorș i pe cele mai colmatate sectoare de pe Ierul Îngust , sectorul aflat în zona amonte de barajul Şimian I. “Printre efectele pozitive previzionate prin realizarea acestor obiective de investiţii enumerăm: diminuarea efectelor secetei, reducerea vulnerabilităţii la schimbările climatice la nivel local în sectorul agricol, precum şi facilitarea stocării unui volum de apă mai mare în acumulări”, se menţionează în comunicat.

Aceste lucrări vor aduce beneficii directe, atât în perioadele de secetă, cât şi în perioadele cu viituri, pentru zonele agricole din vecinătatea localităţilor bihorene: Şimian, Şilindru, Voivozi, Săcuieni, Diosig, Ianca, Roşiori, Vaida, Mihai Bravu, Tărian, Girişu de Criş, Toboliu, Cheresig, Roit, Sânnicolau Român, Berechiu, Cefa, Inand, Arpăşel, Ghiorac, Boiu, Tămaşda, Avram Iancu, Ant, precum şi ale municipiului Salonta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *