Șapte sfaturi pentru o rehidratare rapidă, în siguranță/În special în perioada verii, hidratarea este extrem de importantă

Sfaturi pentru o rehidratare rapidă. Foto: Pixabay

Deshidratarea apare atunci când organismul pierde mai multe lichide decât absoarbe, ducând la un deficit de apă. Asta poate afecta diverse funcții corporale. Chiar și deshidratarea ușoară poate duce la simptome precum dureri de cap, amețeli și oboseală, afectând sănătatea și performanța generală. Dar o rehidratare rapidă este posibilă, urmând câteva trucuri simple, scrie Health.

Este esențial să vă hidratați cât mai repede, înainte de a deveni prea deshidratați. Odată ce organismul începe să prezinte simptome de deshidratare, multe funcții și procese corporale sunt deja afectate. În cazuri extreme, deshidratarea poate avea consecințe fatale.

Menținerea unei hidratări corespunzătoare asigură faptul că funcțiile corpului susțin totul, de la performanțele cognitive la rezistența fizică.

Iată câteva modalități de a vă rehidrata în siguranță și câteva sfaturi practice, dacă vă confruntați cu o deshidratare ușoară. De menționat este că, în caz de deshidratare severă, cel mai bine este să consultați un furnizor de asistență medicală.

  • Consumați fructe și legume hidratante

Fructele și legumele sunt bogate în conținut de apă (fructele sunt de obicei 75-95% apă), ceea ce le face o sursă excelentă de hidratare. Acestea furnizează, de asemenea, vitamine și minerale esențiale care susțin sănătatea dumneavoastră generală.

Fructele și legumele care hidratează, precum pepenele, castraveții, portocalele, căpșunile și salata verde, sunt excelente deoarece eliberează apă încet, pe măsură ce se digeră, oferind o sursă susținută de hidratare. Electroliții din multe dintre aceste alimente ajută, de asemenea, la refacerea sodiului și a mineralelor pierdute prin transpirație.

  • Beți apă

Consumul de apă este una dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de a vă rehidrata în siguranță pentru cazurile de deshidratare ușoară. Apa este vitală pentru aproape fiecare funcție corporală, inclusiv reglarea temperaturii, digestia și lubrifierea articulațiilor.

Spre deosebire de băuturile care conțin cofeină sau zahăr, apa simplă hidratează organismul fără a adăuga calorii inutile sau a provoca efecte diuretice care ar putea duce la pierderea suplimentară de lichide (cum ar putea fi cazul cofeinei). Consumul regulat de apă, în special în timpul și după activitatea fizică sau expunerea la căldură, ajută la menținerea unei hidratări corespunzătoare și a sănătății generale.

  • Beți ceai de plante

Consumul de ceaiuri din plante poate fi o modalitate liniștitoare și eficientă de a vă rehidrata în mod natural. Ceaiurile din plante, cum ar fi mușețelul, menta sau rooibos, sunt hidratante și oferă diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte calmante și suport digestiv.

Atunci când beți ceaiuri din plante, vă bucurați de proprietățile hidratante ale apei calde și antioxidanții suplimentari din ierburi și plante botanice.

  • Adăugați electroliți în dietă

Electroliții – cum ar fi sodiul, potasiul, calciul și magneziul – sunt minerale esențiale care vă ajută organismul să mențină echilibrul fluidelor, funcția musculară și semnalizarea nervoasă. Pierdeți acești electroliți esențiali atunci când transpirați în timpul activității fizice sau pe vreme caldă. Înlocuirea lor este vitală pentru prevenirea deshidratării și menținerea sănătății generale.

Consumul de alimente bogate în electroliți – cum ar fi bananele, avocado, apa de nucă de cocos și legumele cu frunze verzi – poate ajuta la refacerea rezervelor organismului. Băuturile bogate în electroliți, cum ar fi băuturile pentru sportivi sau soluțiile făcute acasă cu un vârf de sare și un strop de lămâie în apă pot, de asemenea, să refacă rapid aceste minerale importante.

  • Evitați alcoolul

Alcoolul poate duce la deshidratare, deoarece acționează ca un diuretic. Astfel, determină organismul să piardă mai mult lichid decât consumă. Alcoolul inhibă eliberarea de vasopresină, un hormon care ajută rinichii să gestioneze cantitatea de apă din organism.

Fără vasopresină adecvată, rinichii nu recuperează apa în mod eficient, ceea ce duce la creșterea cantității de urină și la pierderea de lichide și electroliți vitali. Acest lucru poate duce la deshidratare, în special dacă alcoolul este consumat în cantități mari sau pe stomacul gol.

  • Beți o soluție de rehidratare orală

O modalitate de a vă rehidrata în siguranță este să consumați soluții de rehidratare orală. Aceasta este un amestec de apă curată, săruri și zaharuri, formulat special pentru a reface fluidele și electroliții pierduți prin activități precum transpirația, boala sau efortul fizic intens.

Spre deosebire de apa plată, care restabilește în principal nivelurile de lichide, soluția de rehidratare orală abordează în mod eficient atât deshidratarea, cât și pierderea însoțitoare de electroliți vitali, cum ar fi sodiul și potasiul. Prin furnizarea unei combinații echilibrate de lichide și săruri, această soluție permite o rehidratare mai rapidă și mai eficientă. Asta o face deosebit de benefică în timpul perioadelor de recuperare după deshidratare. De asemenea, este eficientă atunci când apar simptome precum diarea sau vărsăturile.

  • Beți apă de nucă de cocos

Este recomandată, mai ales dacă preferați băuturile mai dulci și nu sunteți înclinați să beți cantități adecvate de apă. Apa de nucă de cocos este o băutură răcoritoare, naturală, care conține electroliți precum potasiu, sodiu și magneziu. Acești electroliți joacă un rol cheie în menținerea echilibrului adecvat al fluidelor. De asemenea, în menținerea funcției musculare și a activității nervoase din corp.

Spre deosebire de multe băuturi pentru sportivi, pe care le găsim în comerț și care pot conține zaharuri adăugate și ingrediente artificiale, apa de cocos oferă o alternativă naturală, cu puține calorii. Conținutul său de potasiu, în special, este benefic pentru refacerea nivelului de potasiu din organism, care poate fi redus în timpul activităților fizice intense sau al perioadelor de deshidratare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *