O sentință dată la Iași schimbă etichetele de pe zahăr / Producătorii trebuie să menționeze din ce e făcut zahărul / Cel din sfeclă conține 99,9% sucroză, cel din trestie doar 96%

ucraina, zahar, exporturi, uniunea europeana Sursa foto: Dreamstime

Zahărul de trestie și cel de sfeclă nu sunt la fel de dulci. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Iași, chemați să se pronunțe asupra unei amenzi aplicate de Protecția Consumatorului, notează Ziarul de Iași.

Oficial, dacă pe o pungă de zahăr nu scrie din ce este acesta făcut, faptul reprezintă o „practică comercială înșelătoare”, cumpărătorul fiind indus în eroare, iar responsabil este magazinul care a pus marfa în vânzare.

SC Profi Rom Food SRL s-a adresat Judecătoriei, reclamând faptul că fusese amendată cu 50.000 lei pentru ceea ce inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CFPC) considerau a fi o neregulă gravă găsită la magazinul Profi din Tomești. Una care, de altfel, se regăsește în toate magazinele. Pe pachetele de zahăr la un kilogram de diverse mărci, pe cele de zahăr cu scorțișoară și pe cele de zahăr cubic brun nu se menționa materia primă din care era făcut produsul, respectiv dacă zahărul era extras din sfeclă de zahăr sau din trestie de zahăr. Faptul a fost considerat de inspectori ca fiind o practică comercială incorectă, de natură să inducă în eroare consumatorul mediu, făcându-l să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o.

S-a ajuns la proces iar CJPC a arătat că numele plantei din care fusese extras zahărul era esențială

Aprecierea reprezentanților CJPC că puterea de îndulcire a zahărului diferă în funcție de materia primă utilizată la fabricarea lui este cel puțin discutabilă. Zahărul extras din sfeclă conține 99,9% sucroză.

Chemați să se pronunțe, magistrații Judecătoriei au constatat că procesul-verbal întocmit de inspectorii CJPC era perfect legal.

.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Autoritatile ii amendeaza pe comercianti pentru produsele fabricate de alti producatori…Oricum mare diferenta intre zahar din sfecla si cel din trestie…3% diferenta in continut de sucroza este esential? Pentru ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *