Constituit pe fondul dezastrului provocat culturilor agricole din județele Tulcea și Constanța de seceta severă și extremă, un grup civic a organizat conferințe de presă, proteste cu tractoarele, în 26 august, în locuri diferite, și a participat recent, prin reprezentanți, la o întâlnire, la sediul MADR, cu ministrul secretar de stat, George Scarlat. Grupul solicită ministerului să reabiliteze sistemul de irigații și să furnizeze apă fermierilor, să amâne ratele la bănci ale acestora, din cauză că recoltele slabe din anul acesta nu le-au adus câștiguri financiare, și să declare județul Constanța ”zonă calamitată”.
Potrivit presei locale din Constanța, liderii grupului civic al fermierilor dobrogeni sunt: Răzvan Filipescu, Theodor Ichim, Mircea Chipăilă, Zamfir Cornel, Dan Anton, Dragoș Maftei, Ștefan Cămară. Potrivit altor surse, printre reprezentanți se mai numără și Jean Marc Lacrouts, Sezai Curtali și Dragoș Zainea.
Răzvan Filipescu este candidatul partidului ProRomânia la postul de președinte al Consiliului Județean Constanța. Pe pagina de facebook cu caracter electoral, Filipescu scrie că ”toate demersurile pe care fermierii constănțeni le-au făcut pe lângă Ministerul Agriculturii, pe lângă Ministerul Finanțelor, pe lângă parlamentarii constănțeni, pentru a fi susținuți și a obține suspendarea ratelor la credite, la leasing-uri pentru echipamente și utilaje agricole, pentru terenuri și investiții în agricultură, nu au primit niciun răspuns afirmativ până în ziua de astăzi”.
Theodor Ichim este patronul cunoscutei firme Unigrains, fiind considerat ”unul dintre cei mai bogați tineri din Constanța”, scrie publicația constanta.ro. Fermierul, acesta lucrează 2500 de ha în sudul județului, ar fi cumpărat Vila Șuțu ”la sfârșitul anului 2018, tranzacția desfășurându-se în mare secret. Prețul cerut de moștenitorii prințului Șuțu a fost, inițial, de 2.4 milioane de euro, dar, în final, casa a fost vândută pentru aproximativ jumătate din acest preț” mai scrie publicația constănțeană.
Mircea Chipăilă este fermier din comuna Poarta Albă, dar a activat și politic, fiind propus de PSD, în 2009, să ocupe funcția de inspector al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor din Constanța, funcție pe care a părăsit-o în scurt timp, după ce Radu Mazăre a fost exclus din partid. Publicația ziuaconstanta.ro nota în 7 octombrie 2009 că ”majoritatea directorilor puşi de PSD Constanţa s-au conformat ordinului dat de Radu Mazăre şi au demisionat. Unii s-au făcut că nu sunt vizaţi, iar alţii vor face pasul înapoi când le vin înlocuitori. ( … ) Nici Mircea Chipăilă nu a ţinut de fotoliu. El a demisionat luni seara şi, după cum ne-a declarat, se va ocupa de ferma sa de la Poarta Albă”.
Jean Marc Lacrouts era prezentat în 2018 ca ”fermier campion obținând recolte foarte bune cu 3 hibrizi Pioneer: P9911 – 10.300 kg/ha, P9903 – 10.000 kg/ha, P9537 – 9.000 kg/ha” potrivit publicației Lumea satului. În 2014, fermierul a provocat un accident mortal, victima fiind un tânăr de 19 ani. ”Jean-Marc Lacrouts, de 43 de ani conducea o Dacia pe DJ 391, dinspre localitatea Mereni către Topraisar. La un moment dat, șoferul a intrat din plin într-o căruță neînregistrată și nesemnalizată, care se deplasa în același sens de circulație, condusă de Emurah Ismail”, m.cugetliber.ro.
O filmare cu drona a unui tractor care scrie pe un teren uscat mesajul ”Vrem apă” s-a viralizat pe rețelele de socializare. Filmul a fost publicat pe canalul de youtube al lui Tudorel Datcu, preluat și de Grupul de Inițiativă Civică și a fost distribuit și de europarlamentarul PSD Carmen Avram, care l-a însoțit cu următorul mesaj:
”Aceasta este una dintre cele mai sfâșietoare imagini pe care le-am văzut în ultimii 30 de ani. Fermieri din Dobrogea, scriind în praful câmpului istovit de secetă: „???? ???̆”. E suficient de mare, domnule ministru Oros? Se vede până la palat? Mai aveți nevoie de timp, să vă gândiți de partea cui sunteți?”
Filmul a fost, de asemenea, preluat de PSD, imaginile fiind folosite ca fundal al unei înregistrări video cu fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care acuză actuala conducere a ministerului că nu întreprinde nimic pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de secetă, deși, potrivit Programului de Reabilitare a Sistemului Național de Irigații, adoptat în 2016, Petre Daea a fost între 2017 – 2019 direct responsabil de reabilitarea SNI.
ce ati facut cu irigatiile lasate de ceasca …???? Ati miscat vre un degetel cind s au furat sistematic ???
Atitea acte si aprobari iti trebuie acum daca vrei sa incepi ca mai bine renunti…Asta se si cvrea sa cumparam nu sa exportam…