Dieta cu apă te ajută să slăbești și poate declanșa înlocuirea celulelor disfuncționale cu altele normale? Iată ce beneficii și ce riscuri are

apa Sursa foto: Pexels

Postul cu apă este o formă obișnuită de post care presupune să se consume doar apă, pentru o anumită perioadă de timp. Deși formele de post au fost practicate, de-a lungul istoriei, din motive religioase și spirituale, acesta a devenit, mai recent, o tendință foarte populară, unii susținând că poate stimula pierderea în greutate și poate promova sănătatea generală. Potrivit forbes.com, dieta cu apă aduce organismului și beneficii, dar implică și o serie de riscuri, deloc de neglijat, unele chiar fatale, și nu trebuie urmată fără recomandarea medicului.

Ce este dieta cu apă?

Postul (dieta) cu apă este o practică care necesită abținerea completă de la mâncare și consumul doar de apă, și poate fi ținut câteva zile. Unii oameni încearcă postul cu apă pentru a-și îmbunătăți sau menține sănătatea.

Cine nu ar trebui să țină dieta cu apă

Dieta cu apă nu este recomandată tuturor, nutriționiștii atrăngând atenția asupra unor grupuri vulnerabile, cum ar fi:

  • Copii
  • Adolescenți
  • Femeile însărcinate sau care alăptează
  • Persoane cu anumite afecțiuni de sănătate, inclusiv gută sau diabet zaharat insulino-dependent
  • Adulți peste 75 de ani
  • Persoane cu antecedente de alimentație dereglată

De asemenea, cel mai bine este să discutați cu un medic înainte de a încerca post prelungit, deoarece a rămâne 24 de ore sau mai mult fără mâncare poate fi periculos pentru unii oameni.

Cum funcționează dieta cu apă

După cum sugerează și numele, dieta cu apă implică, pur și simplu, limitarea aportului de alimente și consumul de apă.

Consumăm doar apă 16 ore

Există mai multe moduri diferite de a încerca dieta cu apă, care variază în funcție de timpul în care postești. Postul 16/8 este o formă populară și mai ușor de gestionat, de post intermitent, care implică limitarea consumului de alimente la o fereastră de opt ore în fiecare zi și consumul de apă pentru restul de 16 ore.

De asemenea, puteți încerca postul cu apă pentru orice perioadă de timp, în funcție de preferințele și programul dvs. Cu toate acestea, postul pentru perioade mai lungi (cum ar fi 24 până la 72 de ore) poate fi periculos pentru unele persoane și, de obicei, nu este recomandat decât dacă este indicat de un medic.

Beți suficientă apă și evitați exercițiile fizice intense

În timpul postului, este important să beți suficientă apă pentru a rămâne hidratat. De asemenea, se recomandă, în general, să evitați exercițiile fizice intense și să rămâneți la activități mai ușoare, cum ar fi yoga. Dacă munca dvs. este solicitantă din punct de vedere fizic, cel mai bine este să vă planifici posturile în funcție de programul dvs.,  pentru a preveni efectele secundare negative.

Cum se reia alimentația

După ce a-ți terminat postul, este esențial să urmați o dietă echilibrată și hrănitoare. Încercați să alegeți alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, nucile și leguminoasele și asigurați-vă că obțineți suficiente proteine, în special din surse pe bază de plante sau pește. Menținerea hidratării optime, prin consumul de multă apă, poate ajuta, de asemenea, la menținerea sănătății generale după post.

De asemenea, ar putea fi util să aveți mese mai mici, cantitativ, și mai ușoare, imediat după un post, și să introduceți treptat mesele mai mari și cu alimente mai greu de digerat. Acest lucru este foarte important pentru posturile mai lungi, deoarece poate ajuta la prevenirea sindromului de realimentare, o afecțiune gravă care poate apărea ca urmare a schimbărilor de lichid și electroliți după o perioadă de înfometare.

Beneficiile potențiale ale dietei cu apă

Când este făcut corect, postul (dieta) cu apă poate oferi unele beneficii pentru sănătate, în special pentru susținerea sănătății cardiometabolice, creșterea sensibilității la insulină și stimularea autofagiei. Unii sugerează, de asemenea, că postul cu apă ar promova claritatea mentală și concentrarea.

Dieta cu apă poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge

Postul (dieta) cu apă ar putea ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea sensibilității la insulină. Acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea capacității corpului de a utiliza eficient insulina, care este hormonul responsabil pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate ajuta în afecțiuni precum prediabetul și diabetul de tip 2.

Potrivit Nutrition Reviews, postul prelungit (caracterizat prin consumul de alimente sau băuturi calorice în cantități mici sau deloc), cu o durată cuprinsă între cinci și 20 de zile, ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge și de insulină, îmbunătățind în același timp rezistența la insulină. Cercetătorii susțin că postul prelungit poate fi mai eficient pentru a îmbunătăți eliberarea de insulină și toleranța la glucoză (sau răspunsul organismului la zahăr) în comparație cu posturile pe termen scurt.

Dieta cu apă te ajută să slăbești

Postul cu apă poate duce la pierderea în greutate și la pierderea grăsimilor. De asemenea, dieta cu apă poate ajuta la spargerea platourilor de pierdere în greutate prin declanșarea cetozei, o stare metabolică în care organismul arde grăsimile, pentru a obține combustibil, în loc de zahăr. Potrivit unor studii, într-o perioadă de circa opt zile de dietă cu apă se pot pierde, în medie, circa 13 kilograme. Pericolul este, însă, că nu se pierde doar în greutate, ci poate apare și pierdere de masa musculară.

Dieta cu apă poate stimula autofagia

Unul dintre principalele beneficii ale postului (dietei) cu apă este capacitatea sa de a porni un proces numit autofagie. Acest proces are loc atunci când organismul începe să curețe celulele vechi și disfuncționale, făcând loc pentru generarea de celule noi, mai sănătoase.

Cercetările sugerează că autofagia poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii și la creșterea longevității. De asemenea, ar putea ajuta la prevenirea mai multor afecțiuni, inclusiv tulburări neurodegenerative și boli metabolice.

Dieta cu apă ar putea ajuta la protejarea sănătății inimii

Postul (dieta) cu apă poate reduce mai mulți factori de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi reducerea nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială și poate, de asemenea, să îmbunătățească colesterolul prin reducerea nivelului de colesterol LDL (rău) în timp ce crește colesterolul HDL (bun).

Riscurile dietei cu apă

Deși postul (dieta) cu apă ar putea fi legat de unele beneficii, nu este clar dacă aceste beneficii durează pe termen lung. Potrivit unui studiu, se pare că beneficiile metabolice ale postului prelungit nu au mai fost observate la trei – patru luni după încheierea postului, chiar și atunci când pierderea în greutate se menține.

În plus, postul cu apă ar putea fi, de asemenea, asociat cu mai multe riscuri.

A sări peste mese înseamnă a pierde nutrienții vitali care ne susțin corpul, iar acest lucru poate duce la mai multe efecte secundare grave pe termen scurt, inclusiv:

  • Nivel scăzut de zahăr din sânge
  • Scăderi bruște ale tensiunii arteriale
  • Oboseală
  • Ameţeală
  • Greaţă

Când se face pe termen lung, postul (dieta) cu apă poate fi periculos și chiar fatal fără supraveghere medicală din cauza dezechilibrelor nutriționale și electrolitice. De aceea, este cel mai bine să discutați cu un medic înainte de a încerca să urmați dieta cu apă și să vă opriți dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus.

Postul cu apă este sigur?

În timp ce postul (dieta) cu apă poate fi asociat cu mai multe beneficii posibile, nu este, cu siguranță, potrivit pentru toată lumea. În fapt, siguranța postului cu apă depinde de diverși factori, inclusiv de afecțiunile individuale de sănătate și istoricul medical.

Un alt risc constă în faptul că postul cu apă poate modifica și echilibrul apă-minerale din organism iar acest lucru poate provoca probleme precum hiponatremia (nivel scăzut de sodiu), care ar putea fi periculoasă sau chiar fatală. Postul cu apă poate crește și nivelul de acid uric, care este dăunător pentru cei cu boli de rinichi și gută.

În plus, rețineți că perioadele de post prelungite (de la aproximativ 24 de ore la 72 de ore) pot fi periculoase dacă sunt făcute fără supraveghere medicală. De asemenea, ele pot determina organismul să stocheze grăsimi suplimentare ca răspuns la foame, ceea ce poate anula multe dintre beneficiile potențiale pentru sănătate ale postului. Prin urmare, cel mai bine este să rămâneți la posturi mai scurte (care durează în jur de opt până la 24 de ore sau mai puțin), cu excepția cazului în care medicul vă sfătuiește altfel.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *