Păstrăvii curcubeu sunt afectați de caniculă. Ce măsuri se iau pentru a înfrunta valul de căldură 

pastrav, canicula, masuri contra caniculei, pastravarie Sursa foto: Pexels

Administratorii Păstrăvăriei Lunca Bâscii au luat măsura oxigenării suplimentare a apei din bazine, pe fondul temperaturilor extreme, pentru a evita îmbolnăvirea sau decesul păstrăvilor curcubeu. ”Păstrăvul este iubitor de apă rece, oxigenată, dacă valul de căldură va persista, evident că îl va afecta”, spun cei de la păstrăvărie, citați de  Agerpres. Au în vedere și executarea unor foraje suplimentare pentru suplimentarea debitelor de apă, transmite Direcţia Silvică Buzău, care gestionează prin Ocolul Silvic Cislău, Păstrăvăria Lunca Bâscii. Aici se produc şi se valorifică tone de păstrăv pentru consum.

Salmonicultura este definită ca fiind o ramură a pisciculturii, specifică sectorului forestier, care se ocupă de cultura intensivă a unor specii din familia Salmonidelor (păstrăv indigen, curcubeu, fântânel, lipan, lostriţă) pentru consum uman sau pentru repopularea unor ape de munte.

Căldura extremă afectează peștii

În cadrul păstrăvăriei din localitatea Calvini este cultivată în general specia de păstrăv curcubeu. “Creştem în mod tradiţional păstrăv curcubeu, în momentul de faţă apreciez că avem undeva la 4 tone de peşte de diverse dimensiuni. Avem nişte bazine în care apa circulă permanent, patru bazine de mari dimensiuni, trei bazine circulare şi opt bazine drepunghiulare, betonate cu o suprafaţă între 20 şi 60 mp. Am avut perioade călduroase, dacă îmi amintesc bine, în anul 2007, când au fost înregistrate peste 40 de grade Celsius. Dar nu erau perioade atât de lungi. În acest context avem câteva măsuri speciale… Spre exemplu săptămâna trecută scăzuse nivelul apei, am avut noroc de o ploaie care a refăcut rezerva de apă” a declarat pentru Agerpres şeful Ocolului Silvic Cislău, George Tăicuţu.

Ţinând cont că în zilele precedente temperaturile au depăşit 35 de grade Celsius, iar prognoza pentru următoarele zile anunţă valori termice de peste 40 de garde Celsius şi şanse minime de precipitaţii, administratorii păstrăvăriei au luat măsuri pentru protejarea culturilor de păstrăv.

Măsuri pentru combaterea efectelor caniculei

“În momentul de faţă avem nişte dispozitive care oxigenează apa, punem plase de umbrire când temperatura apei depăşeşte 18 grade Celsius, reducem furajarea sau o sistăm, oxigenăm suplimentar. Este o chestiune îngrijorătoare seceta. În momentul de faţă nu sunt probleme, dar există perspective să scadă debitele de apă. Am luat în calcul să facem şi foraje suplimentare, pentru a suplimenta debitul de apă, deocamdată suntem la nivelul de sus. Păstrăvul este iubitor de apă rece, oxigenată, dacă valul de căldură va persista, evident că îl va afecta. Căldura o să determine lipsa oxigenului, peştele nu o să mai acumuleze în greutate, se poate ajunge şi la mortalitate din pricina lipsei de oxigen în apă”, a mai precizat specialistul. Singura păstrăvărie din Buzău, administrată de Direcţia Silvică este căutată de clienţi din mai multe judeţe sau aflaţi în tranzit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *