Nutritioniștii dezvăluie 5 căi pentru accelerarea digestiei, atunci când este cazul/Problemele de digestie au simptome ușor de recunoscut

mancat Sursa foto: Pexels

Digestia este o afacere complicată. Cu toate acestea, vestea bună este că se întâmplă automat, oricând consumi alimente. Aceasta înseamnă că organismul știe ce să facă, chiar și fără ca tu să te gândești sau să-l controlezi. Potrivit eatingwell.com, există câteva căi pentru a-ți susține buna funcționare a sistemului digestiv, dar și câteva  căi pentru accelerarea digestiei.

Când procesul decurge fără probleme, abia dacă îl observi. Cu toate acestea, atunci când există probleme cu digestia, probabil că vei afla imediat printr-o varietate de simptome, inclusiv dureri abdominale, constipație cronică sau diaree, balonare, arsuri la stomac sau gaze excesive.

Există 5 moduri pentru accelerarea digestiei

Potrivit  lui Suzie Finkel, dietetician înregistrat la New York Gastroenterology Associates, pentru persoanele al căror tract digestiv funcționează corect, „accelerarea” digestiei nu este un obiectiv rezonabil. Pentru că ne dorim să luăm din alimente toți nutrienții, iar pentru asta este necesară o absorbție adecvată. Însă, când digestia este deficitară, există o varietate de moduri pentru a o sprijini.

1. Mănâncă regulat/ Cine sare peste micul dejun riscă tulburări gastrointestinale

Este benefic să ai un program fix de mâncare, cu ore bine stabilite, o rutină și, în niciun caz, să nu sari peste mese.

Cercetările arată că orarul regulat al meselor poate ajuta la susținerea metabolismului și la reglarea poftei de mâncare. De asemenea, tiparele neregulate de alimentație au fost asociate cu tulburări metabolice cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. De asemenea, specialiștii au mai constatat că renunțarea la micul dejun este asociată cu un risc mai mare de tulburări gastrointestinale, cum ar sindromul intestinului iritabil.

2. Alege porții cu dimensiuni rezonabile

Secretul este să mănânci porții de dimensiuni adecvate pentru necesitățile corpului tău. Nu există o regulă strictă pentru dimensiunea porțiilor, deoarece, de-a lungul timpului și chiar de la masă la masa, aceasta poate varia în funcție de vârsta unei persoane, sex, dimensiunea actuală a corpului, activitate, metabolism și nivelurile de foame și de sațietate.

3. Consumă suficiente alimente

Cine mănâncă prea puțin – alimentație restrictivă – riscă, în timp, să aibă probleme de motilitate intestinală. De asemenea, în astfel de situații, metabolismul poate scădea și digestia poate încetini, pe măsură ce organismul încearcă să se adapteze la mai puține alimente.

4. Meniurile echilibrate, de mare ajutor

Mesele mari, compuse din alimente mai bogate în grăsimi și fibre se vor mișca, inevitabil, mai lent prin tractul digestive. Mesele echilibrate, cu alimente care combină carbohidrați, grăsimi, proteine ​​și fibre ajută la susținerea digestiei optime și a sănătății generale.

5. Ce presupune “Mindful Eating”

Mâncatul atent, adică “mindful eating”, poate ajuta la îmbunătățirea digestiei. Asta înseamnă să nu te grăbești, să mesteci încet, să mănânci în poziție verticală și să te bucuri de mâncare. Cercetările arată că “mindful eating”, sau concentrarea asupra momentului prezent, de a mânca, fără să ne gândim la alte probleme, poate scădea nivelul de stres, susținând digestia optimă. În plus, încetinirea mâncatului te poate ajuta să-ți crești gradul de conștientizare despre foame și sațietate și satisfacția de a mânca.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *