Koshu, o frumusețe din patria Soarelui Răsare. Istoria strugurelui din care se face cel mai faimos vin japonez

vin, koshu, vin japonez, Fuji, struguri, struguri japonezi, Japonia, calatorii culinare Sursa foto:The Wonderful World/Facebook

Cu boabe frumoase de culoare roz închis și nuanțe ușor mai palide decât florile de cireș, varietatea de struguri Koshu este cea din care se face cel mai faimos vin din Japonia, afirmă The Gourmet Journal. A devenit cunoscut în ultimul timp, dar în realitate se pare că are mai mult de 1000 de ani. Istoria lor este întrețesută cu cea a provinciei Yamanashi, situată la umbra muntelui Fuji, unde își găsesc patria ideală.

Țara niponă lucrează, în zilele noastre, cu o mare varietate de struguri, de la strugurele roșu hibrid Muscat Bailey A, plantat pe scară largă, până la varietăți internaționale precum Merlot, Pinot Noir, Cabernet și Chardonnay. În ultimii ani, strugurele Koshu a devenit obiectivul principal pentru producătorii de vin japonez, care caută să se evidențieze pe piața națională și internațională.

Koshu este un strugure hibrid, care a apărut printr-o încrucișare între Vitis vinifera europeană și o specie de Vitis asiatică, deși varietatea Koshu conține genetic mai mult de 70% din prima. Datorită condițiilor umede din Japonia, pielițele strugurilor Koshu sunt natural groase.

În anul 2013, varietatea a fost recunoscută de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), ceea ce i-a impulsionat pe producătorii de vin japonezi să folosească acest strugure ca emblemă națională.

În 2018, pentru a garanta calitatea vinului japonez, au fost promulgate reglementări guvernamentale pentru a restricționa etichetarea vinului la recoltele făcute complet în țară, adică de la vie până la butoi. În plus, volumul exporturilor a crescut de la 45.000 de litri la 58.000 de litri, aproape cu 30% mai mult între 2015 și 2017, conform Agenției Naționale a Vămilor din Japonia.

Cererea a crescut în timpul Jocurilor Olimpice din vara anului 2020

Mercian, cea mai mare cramă din Japonia, situată în Yamanashi, la umbra muntelui Fuji, mizează pe utilizarea Koshu, deoarece strugurele este ideal pentru climatul umed și ploios al țării, fiind rezistent la putregaiul cauzat de umiditate. De fapt, există înregistrări care arată că este prima cramă care a utilizat acest strugure pentru a produce vin.

Viile de Koshu sunt unice. Tot în Yamanashi se află Chateau Lumiere, care susține că este cea mai veche cramă de familie din Japonia (înființată în 1885). Are viță de vie din acest soi care arată ca niște copaci mici. În plus, au pergole care ghidează vița de vie, ridicând-o la aproximativ doi metri de sol. Această veche cramă a creat niște pălării de hârtie pe care le leagă peste ciorchinii atârnați, ca niște umbrele miniaturale, pentru a proteja strugurii de ploaie.

Marile companii de băuturi precum Kirin, Suntory și Sapporo au cramele lor în Yamanashi. Această regiune, situată la 90 de minute de mers cu trenul de Tokyo, găzduiește 81 din cele 300 de crame ale țării și are o istorie milenară de cultivare a strugurilor. Aproape toate plantațiile de Koshu se găsesc în această zonă.

Trebuie menționat că vinurile din această varietate sunt strălucitoare la vedere, cu arome florale și citrice, au un gust delicat și niveluri de alcool natural scăzute, cuprinse între 11 și 12 procente.

Aspectul clar japonez al Koshu, care pentru cea mai mare parte a istoriei sale a fost un strugure de masă pentru consum, a devenit în ultimii 100 de ani, cu ajutorul cunoștințelor și al tratamentului adecvat, un strugure pentru un vin care a găsit partenerul perfect în felurile de mâncare subtile și puternice caracteristice gastronomiei japoneze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *