Adesea ni se întâmplă vara, când ajungem la piață și vedem abundența de fructe și legume, să cumpărăm mult mai multe decât putem să mâncăm în următoarele câteva zile. Fructele de sezon sunt cele care de obicei pot fi păstrare perioada cea mai scurtă. În două-trei zile încep să devină moi, în curând le vor da târcoale musculițele și probabil o parte dintre ele vor sfârși în tomberon.
Ca să nu ajungă la gunoi, puteți să faceți un compot, să le transformați în compost sau să preparați un gem rapid de vară foarte aromat.
Mod de preparare pentru gemul de fructe de vară:
Strângeți toate fructele care vă prisosesc. Cu cât mai multe feluri, cu atât gemul va fi mai aromat. Pot fi cireșe, caise, piersici, nectarine, mere, pere, prune, zmeură, mure, afine. Spălați-le. Curățați merele și/sau perele și dați-le pe răzătoarea mare. Scoateți sâmburii cireșelor. Tăiați în bucăți caisele, piersicile, nectarinele, prunele.
Puneți toate fructele astfel pregătite într-o oală și adăugați zahăr. La 2 kg de fructe este suficient 1/4 kg de zahăr. Dacă folosiți fructe foarte dulci (pere, prune), puteți chiar să mai reduceți din cantitatea de zahăr.
Amestecați fructele cu zahărul. Puneți oala pe aragaz la foc mic, până când fructele își lasă zeama. Apoi măriți flacăra, astfel încât gemul să clocotească (nu vreți să stați toată ziua în bucătărie). Din când în când, amestecați cu o lingură de lemn.
Când apa lăsată de fructe s-a evaporat și gemul s-a îngroșat, dați din nou focul mic și amestecați mai des. Gemul este gata când la suprafață nu mai apare spumă și compoziția are consistență.
Imediat cum ați oprit focul, puneți gemul în borcane spălate și uscate și închideți-le cu capace. Lăsați să se răcească la temperatura camerei și apoi depozitați-le într-un loc răcoros.
Dacă sunteți o persoană matinală, puteți să profitați de răcoarea din unele dimineți pentru a pregăti rapid câteva clătite pentru mic dejun. Merg perfect cu gemul aromat de vară.
Iar când vă vine pofta să plonjați în borcanul cu cremă de ciocolată, orientați-vă mai degrabă spre cel cu gem de fructe. Și apoi mergi la o plimbare mai lungă, fă puțină mișcare.
Sfat! Puteți să pregătiți un gem și mai rapid, atunci când aveți mai puține fructe (250 – 400 g). Pregătiți fructele peste care adăugați 1-2 linguri de zahăr. Fierbeți la foc mai mare până când fructele se înmoaie, iar zeama lor se evaporă. Puneți gemul într-un castron să se răcorească și serviți-l la mic dejun. Rezistă la frigider cel puțin o săptămână.
Poftă bună!