Eliminarea acestor 3 alimente din dietă poate îmbunătăți sănătatea inimii – cardiologi

alimente, dieta, sanatatea inimii, eliminare Sursa foto: Pixabay/dgphotografika

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în multe state vestice, afectând majoritatea grupurilor rasiale și etnice. Deși statisticile sunt alarmante, îmbunătățirea sănătății inimii nu necesită măsuri extreme, transmite publicația Huffington Post.

Ajustări dietetice simple pot avea un impact semnificativ asupra sănătății inimii. Cardiologii și nutriționiștii recomandă eliminarea sau limitarea a trei alimente specifice pentru a aduce beneficii inimii dumneavoastră:

1. Bacon: Baconul și alte tipuri de carne procesată sunt bogate în sodiu și nitriți, care pot crește tensiunea arterială și riscul de boli de inimă. Procesul de coacere și compușii formați în timpul gătitului, precum hidrocarburile aromatice policiclice și aminele heterociclice, contribuie la inflamație și deteriorarea vaselor de sânge. Cardiologul Dr. Saman Setareh-Shenas recomandă evitarea cărnurilor procesate datorită asocierii lor cu o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare, mortalitate și obezitate.

2. Pâine albă: Pâinea albă, cu indice glicemic ridicat și săracă în nutrienți și fibre, poate provoca creșteri rapide ale nivelului de zahăr în sânge, rezistență la insulină și creștere în greutate, toate crescând riscul de boli cardiovasculare. Dr. Daniel Luger, cardiolog preventiv, explică faptul că carbohidrații rafinați, precum pâinea albă, cresc nivelul glucozei și al trigliceridelor, fiind lipsiți de fibre și nutrienți sănătoși, lăsând în urmă zahăr pur. Optează pentru pâine 100% din cereale integrale, verificând listele de ingrediente pentru cereale integrale ca ingredient principal.

3. Cartofi prăjiți: Alimentele prăjite, în special cartofii prăjiți, sunt dăunătoare pentru sănătatea inimii. Prăjirea alterează conținutul nutrițional al alimentelor, crescând nivelul de grăsimi și sodiu, care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă. Uleiul folosit pentru prăjire, adesea reutilizat, duce la formarea de grăsimi trans. Consumul regulat de alimente prăjite este legat de bolile coronariene, hipertensiunea arterială și obezitate.

Pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, concentrați-vă pe consumul de alimente favorabile inimii:

  • Leguminoase: Bogate în fibre sănătoase, leguminoasele precum lintea, năutul și fasolea favorizează sațietatea, reglează mișcările intestinale și susțin sănătatea intestinului.
  • Semințe de in și migdale: Bogate în lignani cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, aceste alimente ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, îmbunătățind nivelul colesterolului și tensiunea arterială.
  • Quinoa, cereale integrale și pâine integrală: Acestea oferă un profil nutritiv bogat, inclusiv fibre, fosfor, zinc, proteine vegetale și antioxidanți, care scad colesterolul LDL și reduc riscul bolilor de inimă.

Menținerea sănătății inimii implică o abordare holistică, inclusiv exerciții fizice regulate și evitarea fumatului, mai spun experții. Totuși, reducerea consumului de bacon, pâine albă și cartofi prăjiți este un pas pozitiv către o inimă mai sănătoasă.

Citește și Mai mulți medici gastroenterologi spun care este acel aliment pe care nu îl consumă niciodată (sau îl mănâncă rareori)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *