Când a fost „inventată” salata bulgărească. Parte a unui proiect de atragere a turiștilor

salata, salata bulgareasca, turisti, bulgaria Sursa foto: Wikimedia Commons/Popo le Chien

Salata Bulgărească a fost gândită să reflecte culorile drapelului și este o „invenție” recentă din punct de vedere istoric (ea exista de mai mult timp, dar numele l-a primit abia în 1955). Inițial, denumirea shopska salad fusese folosită într-o carte de bucate din 1940 pentru un alt tip de preparat, asemănător luteniței (ljutenica), o pastă tartinabilă din legume – ardei, tomate, morcovi, usturoi, cu ulei, sare și zahăr –, verișoara primară de la sud de Dunăre a zacuștei noastre, din aceeași familie cu ajvar, pindjur sau kyopolou.

Salata bulgărească a fost creată și botezată ca atare ca parte a unui proiect de atragere a turiștilor, inițiat de unul dintre cei mai titrați specialiști din domeniu, Petar Doychev (1924-2019), și a fost popularizată prin intermediul agenției de turism Balkantourist. Rețeta care apare într-un rețetar aprobat de ministerul turismului, în 1956, nu conține brânză, albul de pe drapel fiind marcat prin ceapă, iar la început preparatul se regăsea doar într-un restaurant din orașul Cernomoreț.

În varianta actualizată, salata bulgărească conține tomate, castraveți, ardei gras, ceapă, brânză rasă, ulei de floarea soarelui și oțet. Există și varianta cu ardei copt, dar această variațiune este, nu doar mai frecvent întâlnită, cât și asumată de macedoneni ca fiind specifică lor.

Citește și Ponturi pentru a reduce numărul de calorii din salata de boeuf

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *