De ce să mănânci mere/Hipertensiune arterială, cancer, boala Alzheimer sau obezitate, pe toate le ține la distanță

De ce să mănânci mere zilnic Foto: Pexels

Banalul măr este unul dintre cele mai valoroase fructe, care aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată doar câteva motive pentru care ar trebui să mănânci mere în fiecare zi.

Merele sunt cel mai consumat fruct la nivel global. De la soiuri roșii dulci, precum Red Delicious, Fuji sau Gala, până la cele verzi acidulate, precum Granny Smith, există un măr pentru toată lumea.

Pe lângă versatilitatea lor culinară și numeroasele culori și arome, merele sunt un fruct excepțional de sănătos, cu multe beneficii susținute de cercetări.

  1. Merele sunt bogate în nutrienți

Sunt considerate fructe bogate în nutrienți, ceea ce înseamnă că oferă o mulțime de nutrienți per porție. Un măr mediu de 200 de grame conține:

  • Calorii: 104
  • Carbohidrați: 28 g
  • Fibre: 5 g
  • Vitamina C: 10% din valoarea zilnică (VD)
  • Cupru: 6% din VD
  • Potasiu: 5% din VD
  • Vitamina K: 4% din VD

Aceeași porție oferă, de asemenea, 2–5% a VD pentru vitaminele E, B1 și B6, scrie Helth Line.

Merele sunt, de asemenea, o sursă bogată de polifenoli, un grup important de antioxidanți. Deși etichetele nutriționale nu enumeră acești compuși ai plantelor, ei sunt probabil responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale merelor.

Pentru a profita la maximum de mere, mâncați-le cu tot cu coajă, deoarece conține jumătate din fibre și majoritatea polifenolilor.

  1. Pot susține pierderea în greutate

Sunt bogate în fibre și apă, ceea ce le face sățioase. Cercetările sugerează, de asemenea, că aportul de mere poate reduce semnificativ indicele de masă corporală (IMC), un factor de risc legat de greutate pentru boli de inimă. Interesant este că polifenolii din mere pot avea și efecte anti-obezitate.

  1. Merele sunt bune pentru inimă

Aceste fructe au fost legate de un risc mai mic de boli de inimă. Cercetările au descoperit că consumul a 100-150 g/zi de mere întregi este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă și factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Un motiv poate fi faptul că acestea conțin fibre solubile. Un alt motiv poate fi faptul că oferă polifenoli. Unele dintre acestea pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Studiile au asociat, de asemenea, consumul mare de flavonoide cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.

  1. Scad riscul de diabet

Consumul de mere poate reduce, de asemenea, riscul de diabet de tip 2. O compilație de studii a constatat că consumul de mere și pere a fost asociat cu o reducere cu 18% a riscului de diabet de tip 2. Doar o porție pe săptămână poate reduce riscul cu 3%. Cantitatea mare de polifenol quercetină din mere ar putea explica acest efect benefic.

  1. Merele pot promova sănătatea intestinală

Conțin pectină, un tip de fibre care acționează ca un prebiotic în microbiomul intestinal, iar un intestin sănătos este adesea cheie pentru o sănătate mai bună.

Deoarece fibrele alimentare nu pot fi digerate, pectina ajunge intactă la colon, promovând creșterea bacteriilor bune. În special, îmbunătățește raportul dintre cele două tipuri principale de bacterii din intestin. Noi cercetări sugerează că, prin modificarea benefică a microbiotei intestinale, merele pot ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul.

  1. Pot ajuta la prevenirea cancerului

Antioxidanții din mere pot oferi efecte benefice împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, de sân și de tractul digestiv. Cercetările sugerează că aceste efecte pot fi atribuite polifenolilor din mere care împiedică înmulțirea celulelor canceroase.

Mai mult, un studiu efectuat la femei a raportat că aportul mai mare de mere a fost legat de un risc mai mic de deces prin cancer. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pe oameni pentru a înțelege mai bine posibila legătură dintre mere și prevenirea cancerului – de exemplu, pentru a stabili cât de des ar trebui să mănânci mere pentru a te bucura de efectele lor.

  1. Merele ar putea ajuta la combaterea astmului

Bogate în antioxidanți, ajută la reducerea inflamației căilor respiratorii legate de astmul alergic. Coaja de măr este bogată în quercetină antioxidantă, care poate ajuta la reglarea sistemului imunitar și la reducerea inflamației. Teoretic, acest lucru ar putea face merele eficiente împotriva astmului bronșic.

  1. Pot ajuta la protejarea creierului

Quercetina din mere poate proteja creierul de leziunile cauzate de stresul oxidativ.

O meta-analiză a 14 studii pe animale sugerează că quercetina poate avea unele proprietăți preventive împotriva bolii Alzheimer (AD). Totuși, cercetătorii au pus sub semnul întrebării unele dintre metodologiile de studiu și au considerat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a concluziona.

  1. Îmbunățesc sănătatea mintală

Consumul mai multor legume și fructe, cum ar fi merele, poate ajuta sănătatea mintală, potrivit unei evaluări sistematice din 2020. În plus, un studiu britanic din 2022 a descoperit că adolescenții care consumă mai puține legume și fructe tind să aibă o sănătate mintală mai precară. Iată, încă un motiv pentru care să mănânci mere în fiecare zi.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *