Ce este artrita reumatoidă?
Persoana cu artrită reumatoidă prezintă dureri articulare, inflamație și rigiditate, în special dimineața. În procesul de diagnosticare trebuie luate în considerare alte cauze ale artritei, cum ar fi osteoartrita, artrita psoriazică, artrita infecțioasă (de exemplu boala Lyme) sau o boală a țesutului conjunctiv.
Artrita reumatoidă este una dintre bolile inflamatorii cronice cu cea mai mare prevalență. Deși se caracterizează prin afectarea în principal a articulațiilor, trebuie considerată un sindrom datorită manifestărilor și în alte părți ale organismului, cum ar fi nodulii reumatoizi, afectarea pulmonară sau vasculita.
Se crede că o combinație de factori (stil de viață, mediu, agenți infecțioși) la o persoană predispusă genetic poate conduce la un eșec al toleranței imunologice, provocând un “autoatac” din partea sistemului nostru de apărare.
Cum se manifestă artrita reumatoidă?
Poliartrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar atacă membrana sinovială (țesutul care căptușește cavitatea articulară). În urma inflamației, această membrană se umflă, eliberează substanțe chimice care pot chiar distruge cartilajul (țesutul de conecție dintre oase), tendoanele (țesuturile care conectează oasele cu musculatura) și ligamentele (țesuturile care conectează oasele și cartilajele), ceea ce afectează articulațiile și buna lor funcționare. Membrana care acoperă articulația se inflameză (sinovită), în timp se îngroașă și țesutul crește în structura articulară. Articulația se deformează și poate distruge cartilajul și osul.
Alimente și nutrienți benefici în artrita reumatoidă
Ghimbir și turmeric: Ghimbirului i se atribuie calități în reducerea durerii și inflamației. Unele studii au observat acest efect la pacienții cu osteoartrită și artrită reumatoidă. Efectul antiinflamator al ghimbirului se datorează inhibării producției de citokine și chimiokine proinflamatorii. Turmericul, de asemenea, are proprietăți antiinflamatorii, iar administrarea acestuia cu unele antireumatice ar putea reduce efectele adverse.
Apă: Este important să menținem o hidratare bună cu apă și alimente care o conțin, în special legume și zarzavaturi, precum și o eliminare adecvată prin urină.
Vitamina D: Unele studii arată că nivelul de vitamina D în sânge este semnificativ mai scăzut la persoanele cu artrită reumatoidă. Această vitamină contribuie la toleranța imunologică. Vitamina poate fi luată sub formă de suplimente (la recomandarea medicului) sau din alimente precum, ciupercile, peștele gras, ouăle, brânza ricotta și ceddar, laptele de vacă și soia, cerealele și fulgii de ovăz.
Acizi grași omega-3: Suplimentarea cu acizi grași polinesaturați omega-3 și o dietă săracă în omega-6 poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride și a riscului cardiovascular crescut în artrita reumatoidă. Trebuie consumate nuci, semințe de chia, de cânepă, de in (măcinate), ulei de soia și rapiță, pește gras (hering, macrou, somon, ton, halibut), creveți, edamame, fasole navy,
Alimente de evitat pentru îmbunătățirea artritei
Sare: Consumul ridicat de sare poate declanșa inflamația prin efectele asupra celulelor imunitare. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, consumul maxim de sare trebuie să fie de 5 grame pe zi pentru adulți.
Băuturi și produse zaharoase: Consumul de băuturi și produse zaharoase poate agrava simptomele artritei reumatoide.
Carbohidrați și gluten: Deși nu există studii concludente, unele sugerează că glucidele pot provoca inflamație și durere în artrita reumatoidă. Reducerea sau eliminarea produselor cu gluten ar putea ajuta în reducerea inflamației.
O viață sănătoasă și activă
Respectarea ritmul circadian (ciclul de lumină și întuneric), alimentația corectă și echilibrată, exercițiile fizice sau interacțiunile sociale, au o relație directă cu sistemul nostru imunitar. O viață activă și sănătoasă, o minte echilibrată și reducerea nivelului de stres, chiar dacă nu ne vindecă, ne asigură o îmbunătățire a situației fizice prin reducerea nivelului de inflamare a corpului.
Prezentul articol folosește informații de la nutriționista Iria Quintáns și ClinicaReginaMaria.