Rețetele bunicii: ciorbă de dovlecei, bună de trecut canicula

ciorba de dovlecei, ciorba de vara, reteta de vara, ciorba rece sursa foto: g4food.ro

S-a întâmplat să prind și în copilărie veri ceva mai călduroase, dar fierbințeala lor era o glumă pe lângă dogoarea care a fost zilele astea între betoanele din București. Era un loc însă în curtea noastră în care era la fel de cald: bucătăria de vară a bunicii, în care oalele fierbeau pe soba cu lemne.

Bunica înfrunta cu stoicism atmosfera aia de cazan și nu îmi amintesc să fi fost vreo zi în care să fi spus că e prea cald să mai gătească și ar fi bine să ne mulțumim cu o salată și o bucată de brânză. Căuta însă de multe ori să facă mâncăruri mai ușurele, care mergeau ceva mai bine cu căldura de afară. Poate cea mai ușoară dintre ele era delicioasa ei ciorbă de dovlecei. E așa de răcoroasă că merge de minune zilele astea, ba chiar dacă vă apucați să o faceți vă sfătuiesc să alegeți o oală mai mare, pentru că poate fi mâncată foarte bine şi rece, din frigider.

Ingrediente

-doi dovlecei medii

-o ceapă mare uscată şi câteva fire de ceapă verde, dacă aveţi

-doi morcovi

-3-4 căţei sau două fire de usturoi verde

-o bucată de ţelină

-o rădăcină de păstârnac medie

-borş, iaurt grecesc sau chefir

-un ou

-mărar

-sare

Procedeu

Rădăcinoasele se dau pe răzătoarea fină şi se călesc în ulei de măsline sau de floarea soarelui împreună cu codiţele tocate de mărar. Când amestecul devine moale şi cremos se adaugă apă şi se lasă să clocotească totul, la foc mediu, 5-10 minute. Se adaugă apoi dovleceii tăiaţi cubuleţe cu tot cu coajă, borş după gust şi sare şi se lasă să mai fiarbă până când dovleceii devin moi, dar păstrând o textură fermă.

Oprim focul, lăsăm ciorba să se odihnească zece minute fără capac, şi o dregem cu iaurt sau chefir amestecat cu ou, după aceeaşi procedură pe care am mai scris-o aici, la alte ciorbe à la grec.

La final, împrăştiem în oală mărarul verde tocat, fără de care ciorba de dovlecei nu ar avea niciun farmec.

După ce mâncaţi o farfurie caldă, băgaţi ciorba în frigider, şi serviţi o porţie rece la cină. Dacă nu aţi mai mâncat până acum, vă veţi îndrăgosti la prima degustare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

sursa foto: g4food.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *