Când vine vorba despre un preparat englezesc, toată lumea este de acord că „fish and chips” este cel mai popular. Dar ce îl face atât de popular? La urma urmei, este vorba doar despre cartofi și pește.
Ei bine, modul în care este preparat îl face deosebit. Est rețeta unică ce îl face mai mult decât un banal pește cu cartofi. Iar sosul tartar este esențial.
Triple-Cooked Chips sunt cartofi prăjiți de două ori, după ce au fost deja fierți odată. Astfel, ajung să fie foarte crocanți la exterior și pufoși în interior. Asta face deosebiți cartofii care însoțesc peștele din micul dejun englezesc.
Când vine vorba despre pește, acesta este ținut întâi în apă cu sare cât timp se pregătesc cartofii și sosul tartar.
Rețeta pentru pește:
– 1 litru de apă rece de la robinet
– 2 linguri de sare, plus încă o linguriță sare, separat
– 4 bucăți de file de cod fără piele
– o linguriță piper alb măcinat
– o cană de făină și, separat, încă un sfert de cană de făină
– 2/3 cană apă minerală
– 1/2 cană de bere brună
– 2 lămâi medii, tăiate felii
Pentru sos tartar:
2 gălbenușuri mari
2 linguri muștar de Dijon
2 lingurițe oțet de vin alb
2 căni de ulei vegetal
Apă, după cum este necesar
1, 1/2 linguriță suc proaspăt de lămâie (de la 1 lămâie medie)
1/2 linguriță sare kosher
1/4 linguriță piper cayenne
o lingură castraveciori murați corniș, mărunțiți (din 3 bucăți mici)
o lingură de capere tocate mărunt
o lingură șalotă (ceapă franțuzească) tocata mărunt
1/2 linguriță tarhon proaspăt tocat mărunt
o lingurță de pătrunjel proaspăt cu frunze plate tocat mărunt
o linguriță cervil proaspăt tocat mărunt
Pentru chipsuri:
4 cartofi rumeni mari.
Sare, după gust
Ulei de rapiță
Ingredient suplimentar
Mazăre bătuta
Cum gătim peștele
Amestecați apă și două linguri de sare într-un castron mare până când sarea se dizolvă. Adăugați peștele, acoperiți și lăsați la frigider o ora.
Cum preparăm sosul tartar
Se amestecă gălbenușurile de ou și muștarul într-un castron mare. Se adaugă cu oțet de vin alb, apoi se adaugă încet uleiul, în picături, pe rând. Practic, se face o maioneză din aceste ingrediente, până când se utilizează tot uleiul. Dacă amestecul devine prea gros, adăugați un strop de apă pentru a se dilua. Se amestecă cu zeamă de lămâie, sare kosher și piper cayenne.
Transferați 1 cană (aproximativ jumătate) din acest amestec într-un castron mediu; rezervați amestecul rămas pentru o altă utilizare. Adăugați castraveții, caperele, ceapa, tarhonul, pătrunjelul și cervila într-un castron cu amestecul de gălbenușuri de ou. Amestecați până se combină bine toate ingredientele. Acoperiți și lăsați la frigider până când sunt gata de utilizare.
Cum gătim cartofii
Aduceți apa la fiert într-o oală mare peste. Odată ce a dat în clocot, reduceți temperatura la foc mediu. Puneți un grătar într-o tavă de copt și lăsați deoparte.
Tăiați cartofii subțiri și puneți-i la fiert, în apa în care ați adăugat sare. Se lasă să dea un clocot, apoi se scot din apă, se storc și se pun pe un grătar să se usuce, aproximativ 15 minute.
Între timp se pune uleiul la încins într-o cratiță grea, la temperatură medie. Se prăjesc cartofii ușor, până când capătă o culoare deschisă la culoare. Se scot apoi și se lasă din nou la scurs. Apoi se crește puțin focul și se mai dau câteva minute la foc încins, până când se rumenesc, scrie Food and Wine.
Cum gătim peștele
Se amestecă piper alb cu 3/4 de cană de făină și o linguriță de sare într-un castron mare. Se combină cu apă minerală și bere brună, formând un aluat ușor. Puneți jumătatea de cană de făină rămasă într-un vas puțin adânc.
Peștele trebuie scos acum din saramură și șters cu un prosop de bucătărie, până se usucă. Apoi se trece prin făină, se elimină excesul și se dă apoi prin aluat. Se scufundă, apoi, în uleiul încins, până când capătă o culoare maronie, aproximativ șase minute. Odată ce peștele este gătit, se scoate din ulei și se pune pe un grătar pentru a se scurge surplusul de ulei.
Puteți servi acest preparat englezesc cu chipsurile și cu sosul tartar. Sosul tartar se poate păstra la frigider char câteva zile.