Ajutoarele necunoscute ale solului: Un studiu arată cum sprijină nevertebratele descompunerea plantelor

nevertebrate, sol, descompunere, plante Colembolă (Sursa foto: Wikimedia Commons/Mvuijlst)

Un studiu recent a dezvăluit că nevertebratele din sol, pe lângă microorganisme precum bacteriile și ciupercile, joacă un rol semnificativ în descompunerea plantelor moarte. O echipă de cercetători de la LOEWE Center for Translational Biodiversity Genomics (TBG) din Germania a investigat degradarea peretelui celular al plantelor de către aceste nevertebrate. Acest proces contribuie la ciclurile de carbon și nutrienți din sol, transmite Phys.org.

Animalele microscopice din sol, precum colembolele (Collembola) și acarienii cu coarne (Oribatida), sunt implicate în descompunerea materiei organice și eliberarea de nutrienți pentru plante. Cercetătorii au descoperit că multe specii de nevertebrate au o genă specifică ce codifică enzime capabile să descompună celuloza, componenta principală a pereților celulari ai plantelor. Aceasta a fost confirmată prin analizarea genomurilor a 232 de specii de nevertebrate din sol.

Studiul, publicat în revista Molecular Ecology, a beneficiat de noul software dezvoltat de doctoranda Hannah Mülbaier, care a permis căutarea rapidă și precisă a genelor candidate în genomurile nevertebratelor.

Aceste descoperiri sugerează că abilitatea de a degrada celuloza a fost dobândită devreme în evoluția nevertebratelor, indicând o contribuție semnificativă la descompunerea materialelor vegetale, atât independent, cât și în colaborare cu bacterii și ciuperci.

Aceasta înseamnă că nevertebratele din sol ar trebui considerate un al treilea grup capabil să descompună celuloza, alături de bacterii și ciuperci.

Citește și: Reglarea fină a unghiului frunzelor cu ajutorul editării genetice îmbunătățește producția de trestie de zahăr / Plantele modificate captează mai multă lumină

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *