Odată cu sosirea căldurii se coc și primele soiuri de caise. Dulci și cărnoase sunt așteptate pe mese, crude sau în sute de rețete de prăjituri și salate. Se pot combina cu iaurturi sau chefir, se pot adăuga prăjiturilor sau plăcintelor, se pot transforma în dulcețuri. Dau savoare și culoare sosurilor pentru carne și salate sau se pot pune peste salatele din frunze verzi fiind un aport de vitamine și gust dulce. În spațiul iberic, de exemplu, salatele verzi, mixte conțin aproape întotdeauna câteva felii de fructe. Caisele merg perfect în combinație cu vegetalele verzi, baby spanac sau valeriană, nuci sau alte fructe uscate sau brânzeturi precum telemeaua, feta și brânza de capră.
Caracteristicile și proprietățile caiselor
În conformitate cu Ghidul alimentelor și băuturilor, editat de Fundația Spaniolă de Nutriție, frumoasa culoare portocalie a caiselor se datorează conținutului de betacaroten (provitamina A), o substanță bogată în proprietăți antioxidante. În plus conțin vitamina C, ajută în lupta organismului cu radicalii liberi și la întărirea sistemului imunitar. Nu în ultimul rând aduc un important aport de fibre, contribuind la buna funcționare a tubului digestiv, facilitând tranzitul intestinal și instalând senzația de sațietate.
Diferența între caisele ecologice și cele obișnuite
Caisele ecologice, conform Veritas.es nu conțin resturi de pesticide și fertilizante chimice, iar în cultivarea lor se utilizează practici sustenabile și menținerea biodiversității. Cu trecerea fiecărei luni, atunci când sunt ecologice, caisele conțin tot mai puțină apă, ceea ce înseamnă că au mai multă savoare și dulceață.
100 grame de caise ecologice conțin:
- 27 micro grame vitamina A
- 2,1 grame fibre
- 293 de miligrame potasiu
- 7 miligrame vitamina C
Și numai 50 de calorii.