Una dintre temele de interes în Italia, în perspectiva alegerilor europarlamentare este suveranitatea alimentară, adusă în discuție deja de ceva timp de membrii cabinetului Meloni, transmite Euronews.
Partidul Giuliei Meloni a propus deja modificarea Constituției țării pentru a împiedica adoptarea etichetelor cu coduri de culoare pe produsele din Italia și Europa. Italia susține că sistemul Nutri-score al Uniunii Europene dăunează produselor italiene, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin clasificat cu litera D și marcat portocaliu de Nutri-score.
Nutri-score și NutriForm
Sistemul european de etichetare este conceput pentru a alerta cetățenii cu privire la valoarea nutrițională a unui aliment pentru cumpărare și consum. Nutri-score folosește o scară de la A la E, iar literele se potrivesc cu o culoare variind de la verde închis (maxim, cel mai recomandat nivel) la roșu (minimum).
Sistemul este în prezent testat în șase state membre ale UE și este de așteptat să fie introdus oficial odată ce formele comune de etichetare a alimentelor vor fi dezvoltate în toate cele 27 de state membre.
În ultimii ani, Italia a organizat mai multe inițiative la Bruxelles menite să contracareze sistemul Nutri-score și a lansat eforturi diplomatice pentru a găsi aliați cu alte țări UE. Împotriva sistemului actual Nutri-score și-au exprimat rezervele și Spania și Franța, prima reclamând modalitatea de clasificare a uleiului de măsline și a jamon-ului, iar cea de-a doua nefiind de acord cu includerea brânzeturilor în categoria de grăsimi periculoase pentru sănătate. Această presiune a reușit să încetinească introducerea noii legislații, a cărei adoptare era programată inițial pentru sfârșitul anului 2022.
Alternativ, guvernul italian a aprobat o aplicație NutriForm, un sistem care oferă informații nutriționale prin scanarea codurilor de bare ale alimentelor și băuturilor, evidențiind aportul nutrițional și caloric al acestora.
Este suveranitatea alimentară parte dintr-o alianță între Meloni și Von der Leyen?
Problema suveranității alimentare s-a reactivat în Italia în această campania electorală pentru reînnoirea Parlamentului European și va deveni cu siguranță un subiect de negociere dacă grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, prezidat de Giulia Meloni, va face parte din majoritatea politică a viitoarei Comisii, mai ales dacă aceasta va continua să fie condusă de Ursula von der Leyen. „Există interes din partea lui Von der Leyen de a ajunge la un acord cu guvernul italian în acest moment”, a declarat Lorenzo Castellani, profesor de istoria instituțiilor politice la Universitatea Luiss din Roma, pentru Euronews.
Ce este sigur este că, în orice situație, cabinetul Meloni va continua să acționeze pentru consolidarea imaginii produselor tradiționale italiene, mergând chiar până la modificarea Constituției, un proces lung, dificil și care va necesita inclusiv un referendum național.