Plenul Camerei Deputaților a votat în 27 noiembrie 2019 Legea 148/2019 pentru modificarea OG 42/2004, prin care medicii veterinari de liberă practică vor încasa lunar, din bugetul ANSVSA, suma de 10.000 de lei, dacă ”deţin maximum 2 contracte și efectuează un program zilnic de 8 ore în exploataţiile nonprofesionale pe o rază de 30 km, astfel încât să existe un număr minim de animale ce atinge 300 de Unități Vită Mare”. Totodată, direcțiile sanitar-veterinare sunt obligate să încheie cu medicii veterinari concesionari contracte pentru o durată de 5 ani, durata contractelor de până acum fiind 4 ani.
Inițiativa legislativă a aparținut deputatului PSD, Dănuț Păle, iar printre semnatari s-a numărat și actualul ministru al Agriculturii, Adrian-Nechita Oros, care a fost, până la numirea în guvernul Orban, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Totodată, Oros este medic veterinar de profesie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România.
Propunerea 148/2019 a fost asumată de 68 de senatori și deputați de la PSD, PNL, UDMR, PMP și câte un deputat de la USR și ALDE.
Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social au avizat favorabil inițiativa, dar guvernul Dăncilă nu a susținut-o, motivând că suma acordată ( 5000 lei/lună la vremea aceea, ulterior a fost mărită la 10.000 lei/lună ) nu se justifică. Președintele Klaus Werner Iohannis a refuzat să promulge legea și a trimis-o spre reexaminare.
Legea a fost adoptată în 27 noiembrie 2019 și urmează să ajungă din nou pe masa președintelui, care, potrivit Constituției României, nu mai are dreptul să o respingă a doua oară.
Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, fost coleg cu actualul ministru al Agriculturii, a salutat pe pagina sa de facebook adoptarea noii legi, exprimându-și bucuria că inițiativa fostului său coleg liberal a avut succes: ”…doresc să le mulțumesc tuturor colegilor deputați pentru ajutorul acordat în realizarea acestui demers! Mă bucur că am demonstrat încă o dată faptul că în Comisia pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice nu există culoare politică!”
Ziariștii sau cine ne numește ” acești veterinari” ar trebui sa se documenteze foarte bine in legatura cu situațiile în care se găsesc MVLPI și mai ales ce bani primesc ei de la fermieri pentru actiunile sanitar veterinare strategice si ce contracte au cu acestia.
Noi MVLPI (concesionari) nu suntem in nici o castă și nici angajați speciali. Suntem medici veterinar de liberă practică imputerniciti de statul român să efectuăm acțiunile sanitar veterinare din programul strategic național, prin contract de concesionare neavând nici un fel de alt contract cu crescătorii de animale.
Când oare am primit cei 5000 de lei ca noi habar nu avem de ei.
Oricum ar mai fi foarte multe de spus.
Articolul a fost pus la comanda?
Am vrut să cred că fiecare ziarist onest se documentează foarte bine înainte de a publica un articol. Se vede ca m-am înșelat
Articolul publicat pe siteul Lantulalimentar.ro este unul pur informativ. Jumătate din articol este statusul postat pe pagina sa de facebook de deputatul Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, iar cealaltă jumătate conține informații preluate exact de pe pagina Camerei Deputaților, unde este publicată legea. E adevărat că siteul G4Media a preluat acest articol. iar redactorii au pus un titlu propriu și au mai adăugat o frază, decizie care reflectă atitudinea lor față de subiect și o respect. Dar articolul original, cel publicat aici pe site, este unul , repet, pur informativ. Cred că medicii veterinari nu se pot opune dreptului opiniei publice de a fi informată. Articolul conține linkuri către textul legii, prin urmare siteul Lantulalimentar.ro nu poate fi acuzat că prezintă situația în mod trunchiat.
Doar ca-n situatia asta ar trebui sa-si faca treaba in teren domnul doctor veterinar, nu doar birocratia din pix.