În zilele de post de dinaintea Crăciunului fasolea e un aliment de bază în dieta românilor. Se prepară iahnie, supă, ciorbă, în tocănițe cu legume sau ca fasole bătută, hummus etc.
Pentru zilele în care gătim o oală mare de fasole, mai rămâne ceva și vrem să facem o variație, iată un dip de fasole ușor de preparat și foarte gustos.
Cum preparăm dip-ul de fasole
Într-un blender se pune fasolea rămasă, câteva linguri de ulei, sare, piper și 1-2 căței de usturoi curățați, spălați și uscați (în funcție de gust și de cantitatea de fasole puneți 1 sau 2, să fie picant, dar nu trebuie dată o pronunțată aromă de usturoi).
Se blendează bine până ajunge ca o pastă untabilă. Nu trebuie să fie nici prea tare, dar nici să curgă.
O punem într-un castron de servit și preparăm ceapa caramelizată în ulei și opțional, o lingură de pastă de roșii sau o linguriță de boia de ardei. Așezăm ceapa caramelizată peste fasole, lăsând loc pe margine pentru un cerc de ceapă prăjită, crocantă (o puteți căli în ulei, tocantă mărunt sau să o cumpărați gata prăjită de la supermarket). Decorați faolea exact înainte de a o servi pentru a nu se înmuia ceapa prăjită.
Serviți dip-ul de fasole cu cele două texturi de ceapă împreună cu pâine prăjită, bucățele de lipie și chiar nachos crocant. Nu uitați nici de murături!
Poftă bună!

Foto: G4Food




