Consumul nucilor macadamia poate scădea în mod natural colesterolul ridicat

nuci de macadamia

Combaterea colesterolului ridicat se poate face prin mai multe modalități. Exercițiile fizice nu reprezintă singurele variante.

O dietă poate face diferența, în special una în care sunt incluse nucile, ce par a fi arme secrete pentru combaterea nivelurilor ridicate de colesterol „rău” LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), conform HealthDigest.

În mod ideal, dorim să ne menținem colesterolul LDL în jurul valorii de 100 miligrame pe decilitru (mg/dl), explică Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, cu niveluri sănătoase de colesterol total în jurul valorii de 150 mg/dl. Orice valoare mai mare de 200 mg/dl este considerată colesterol ridicat.

Deși depinde în mare măsură de cantitatea de nuci pe care o consumăm, încorporarea acestora în dieta cuiva a fost legată de scăderea colesterolului total, a colesterolului LDL și a trigliceridelor, potrivit unei revizuiri literare actualizate în 2023, publicată în revista științifică Nutrients.

De ani, cercetările au sugerat că nucile macadamia, bogate în nutrienți și grăsimi sănătoase, care se găsesc adesea în produse de patiserie și alte dulciuri, sunt un tip de nucă ce poate produce scăderi semnificative ale colesterolului „rău”, precum și o potențială creștere a nivelului de colesterol „bun” HDL (lipoproteine cu densitate mare).

Într-un studiu publicat la începutul anului 2003 în The Journal of Nutrition, 17 bărbați cu un nivel ridicat de colesterol au consumat zilnic, timp de patru săptămâni, între 40 și 90 de grame de nuci macadamia.

Rezultatele cercetării au arătat că, consumul de nuci macadamia a dus la o reducere medie de 3% a nivelului colesterolului total al bărbaților și la o reducere de 5,3% a nivelului de colesterol LDL.

Mai mult decât atât, cercetătorii au observat o creștere de aproape 8% a nivelului de colesterol HDL al bărbaților, deși nu s-a observat nicio relație între consumul de nuci macadamia și concentrația de trigliceride a pacienților. Echipa de studiu a concluzionat că nucile macadamia pot compensa potențial efectele unei diete bogate în grăsimi.

De asemenea, rezultate similar au fost găsite într-un alt studiu din 2008, publicat tot în The Journal of Nutrition. Cercetătorii au comparat efectele unei diete bogate în nuci de macadamia cu o dietă americană tipică la 25 de bărbați și femei cu un nivel ușor ridicat de colesterol. Cei din grupul cu nuci au înregistrat scăderi mai mari ale nivelului colesterolului total și al colesterolului LDL decât participanții care au menținut o dietă americană medie.

La fel ca și în primul studiu, nu au fost observate efecte asupra concentrațiilor de trigliceride ale pacienților. În cele din urmă, cercetătorii au stabilit că nucile de macadamia pot fi printre diferitele tipuri de nuci care promovează sănătatea inimii și că încorporarea lor în dieta proprie poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Tot în acest studiu, cercetătorii au pus în evidență beneficiile pentru sănătatea inimii ale nucilor de macadamia pe seama conținutului ridicat de acizi grași mononesaturați sănătoși, care pot fi găsiți într-o varietate de surse alimentare diferite.

Cu toate acestea, este posibil ca, grăsimile sănătoase să nu fie singurii compuși responsabili pentru această relație „Am constatat că reducerea colesterolului LDL sau a colesterolului rău pe care am observat-o a fost mai mare decât ar fi prezis doar de grăsimile sănătoase din nuci”, a declarat co-autorul studiului, Dr. Amy Griel, prin intermediul Science Daily.

Așa că, nu este nevoie de prea mult pentru a profita de beneficiile nutriționale ale nucilor de macadamia.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), în doar 1 uncie de nuci macadamia crude, ceea ce reprezintă doar 10 până la 12 sâmburi, veți găsi peste 24 de miligrame de calciu, aproape 37 mg de magneziu, 53,3 mg de fosfor și 104 mg de potasiu.

Totuși, dacă nu vă plac atât de mult nucile macadamia, arahidele, nucile pecan, fisticul și nucile pot ajuta la scăderea colesterolului, conform WebMD.

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *