Pentru diminețile în care alegerea între salsa roșie și salsa verde pare imposibilă, există „ouă divorțate”, soluția perfectă. Acest preparat, recomandat de Maria Laura Haddad-Garcia, editor senior de nutriție și știri la EatingWell, provine din Mexic și oferă o experiență culinară unică. Este format din două ouă prăjite „ochiuri”, așezate pe tortillas, fiecare gălbenuș înconjurat de propria salsa. De obicei se servește alături de fasole, fiind un mic dejun delicios care combină cele mai bune arome.
Elementul principal este conceptul de „divorciados”, care simbolizează cele două tipuri de salsa de pe farfurie. Spre deosebire de alte preparate mexicane obișnuite, preparate cu un singur tip de salsa, aici nu trebuie să alegi între una sau cealaltă.
Ingrediente
- 1/2 cană fasole neagră conservată fără sare, clătită
- 2 linguri apă
- 1/2 linguriță pudră de usturoi
- 1/4 linguriță pudră de ceapă
- 1 linguriță ulei de măsline extravirgin
- 2 ouă mari
- 1/8 linguriță piper măcinat
- 2 tortillas de porumb, încălzite
- 2 linguri salsa verde blândă, încălzită
- 2 linguri salsa roja blândă, încălzită
- 2 linguri ceapă roșie feliată
- 1/4 avocado, feliat
- 1 lingură brânză cotija sau queso fresco, mărunțită
- 1 1/2 lingurițe coriandru proaspăt, tocat
Mod de preparare
- Amestecă fasolea, apa, pudra de usturoi și pudra de ceapă într-un bol mic. Încălzește la cuptorul cu microunde la putere mare circa 30 secunde.
- Încălzește uleiul într-o tigaie antiaderentă mică, la foc mediu. Sparge ouăle, câte unul, în tigaie și asezonează cu sare și piper. Acoperă și gătește până la consistența dorită, 2-3 minute pentru ouă „over easy”.
- Pune tortillas încălzite pe farfurie. Transferă ouăle, fiecare pe câte o tortillas. Pune salsa verde în jurul gălbenușului unui ou; repetă cu salsa roja pentru celălalt ou.
- Adaugă ceapa, avocado, brânza și coriandrul. Servește cu fasolea neagră alături.