La fel cum nu există o pastilă magică pentru a preveni declinul cognitiv, nu există un singur aliment atotputernic pentru creier care poate păstra performanțele acestui organ esențial pe măsură ce îmbătrânești, transmite Harvard Health.
Nutriționiștii cred că cea mai importantă strategie este să urmați un model alimentar sănătos care să includă multe fructe, legume, leguminoase și cereale integrale. Încercați să obțineți proteine din surse vegetale și din pește și alegeți grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau de canola, mai degrabă decât grăsimi saturate.
Cercetările arată că cele mai bune alimente pentru creier sunt aceleași care vă protejează inima și vasele de sânge, inclusiv următoarele:
Legume și frunze verzi
Legumele și frunzele verzi, cum ar fi varza kale, spanacul, varza și broccoli, sunt bogate în nutrienți sănătoși pentru creier, cum ar fi vitamina K, luteină, acid folic și betacaroten. Cercetările sugerează că aceste alimente pe bază de plante pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv.
Pește gras
Peștele gras este o sursă abundentă de acizi grași omega-3, grăsimi nesaturate sănătoase care au fost legate de scăderea nivelului de beta-amiloid din sânge – proteina care formează aglomerări dăunătoare în creierul persoanelor cu boala Alzheimer. Încercați să mâncați pește de cel puțin două ori pe săptămână, dar alegeți soiuri cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, codul și tonul ușor la conservă. Dacă nu sunteți un fan al peștelui, întrebați medicul dumneavoastră despre administrarea unui supliment de omega-3 sau alegeți alte surse de omega-3, cum ar fi semințele de in, avocado și nucile.
Fructe de pădure
Flavonoidele, pigmenții naturali din plante care conferă fructelor de pădure nuanțele lor strălucitoare, ajută, de asemenea, la îmbunătățirea memoriei, arată cercetările. Un studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital de la Harvard a constatat că femeile care au consumat două sau mai multe porții de căpșuni și afine în fiecare săptămână au întârziat declinul memoriei cu până la doi ani și jumătate.
Ceai și cafea
Cofeina din ceașca de cafea sau ceaiul de dimineață (negru, verde, alb sau Oolong) ar putea oferi mai mult decât un impuls de concentrare pe termen scurt. Într-un studiu publicat în The Journal of Nutrition, participanții cu un consum mai mare de cofeină au obținut rezultate mai bune la testele de funcționare mentală. Cofeina ar putea, de asemenea, să ajute la solidificarea noilor amintiri, potrivit altor cercetări.
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au cerut participanților să studieze o serie de imagini și apoi să ia fie un placebo, fie o tabletă de 200 de miligrame de cofeină. Mai mulți membri ai grupului care a consumat cofeină au reușit să identifice corect imaginile a doua zi.
Nuci
Nucile sunt surse excelente de proteine și grăsimi sănătoase. Un studiu de la UCLA a legat un consum mai mare de nuci de îmbunătățirea scorurilor la testele cognitive. Nucile au un conținut ridicat de un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA). Dietele bogate în ALA și alți acizi grași omega-3 au fost asociate cu scăderea tensiunii arteriale și cu artere mai curate. Acest lucru este bun atât pentru inimă, cât și pentru creier.
Sursa foto: Pexels/StockSnap
Da, cred ca lista este corecta, in sensul ca, da, aceste alimente au efect benefic asupra functionarii creierului (si a inimii, totodata). Ma exprim pe baza de experienta personala. Dar eu doresc sa adaug un “amanunt” semnificativ si important: nu e rau ca acest tip de alimentatie sa fie insotit si de unele preparate farmaceutice (medicamente) care – stiu din experienta proprie – au efect de booster asupra functiunilor avute in vedere. Medicii neurologi si cei cardiologi, buni, va pot preciza care sunt aceste medicamente. Sanatate !