8 alimente cu efect anti-îmbătrânire, care te-ar putea ajuta să pari mai tânăr/ă decât ești

alimente anti imbatranire Sursa foto: Pexels

Pielea este cel mai mare organ al tău, iar efecte asupra ei pornesc de la problemele tale din interiorul corpului. Dacă ai o nutriție bună, care include, potrivit pharmeasy.in, antioxidanți, grăsimi sănătoase, apă, vitamine și alți micronutrienți, corpul tău va funcționa bine, iar pielea ta va arăta excelent.

Deoarece îmbătrânirea pielii începe din interior spre exterior, ar trebui să ai grijă mai întâi de dietă. Desigur, o dietă echilibrată este factorul cheie pentru încetinirea îmbătrânirii pielii, dar ar trebui luați în considerare și alți factori de stil de viață, cum ar fi protecția solară și regimul de protecție a pielii.

Cum funcționează alimentele anti-îmbătrânire

Alimentele bogate în vitamine și minerale te-ar putea ajuta la încetinirea unor semne de îmbătrânire. Alimentele anti-îmbătrânire conțin, în principal, diverse vitamine, acid elagic și amplificatori naturali de colagen. Colagenul se găsește în stratul mijlociu al pielii, ceea ce ajută la menținerea elasticității pielii. Pe măsură ce înaităm în vârstă, colagenul se epuizează, dar consumul de alimente bune ajută pielea să continue să strălucească în mod natural. De asemenea, alimentele bogate în vitamina C pot ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire a pielii.

1. Avocado hrănește pielea și previne uscarea ei

Avocado este bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate care vă pot hrăni pielea și pot preveni uscarea. De asemenea, acționează ca un antiinflamator pentru a menține sistemul imunitar la parametric optimi de funcționare. Studiile sugerează că luteina și zeaxantina din avocado pot ajuta la protejarea pielii de daunele produse de radiațiile solare. De asemenea, avocado conține și  vitaminele A, B, C, E și K, care ajută pielea să strălucească și să arate superb. Poți adăuga avocado în salate sau poți face o budincă sănătoasă cu el.

2. Broccoli, sursă de colagen

Broccoli are proprietăți antiinflamatorii și anti-îmbătrânire. Este bogat în vitaminele C și K, ambele cu efect antioxidant și antirid. Corpul tău are nevoie de vitamina C pentru a sintetiza colagenul, care este sistemul de sustinere al pielii. Încearcă să mănânci broccoli crud sau preparat la aburi, pentru a beneficia din plin de calitățile sale. De asemenea, îl poți adăuga în salate sau supe, el fiind și o sursă de fibre și calciu.

3. Nucile, bogate în vitamina E

Nucile sunt pline cu diverși nutrienți, cum ar fi proteine, vitamina E, uleiuri esențiale, minerale și antioxidanți. Migdalele și nucile sunt pline de vitamina E, care ne protejează pielea de razele ultraviolete ale soarelui. Vitamina E ajută, de asemenea, la întărirea pielii și îi oferă o strălucire natural. Poți presăra câteva nuci peste salate sau le poți adăuga în iaurt.

Nucile au cel mai mare conținut de antioxidanți și sunt bogate în grăsimi omega-3. Această combinație le face o gustare excelentă, cu efecte antiinflamatoare. De asemenea, nucile pot ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive. Sănătatea pielii este strâns legată de sănătatea microbiomului nostru, iar o sănătate intestinală bună ajută pielea să mențină homeostazia pentru o protecție optimă, controlul temperaturii și retenția de lichide.

4. Ciocolata neagră, sursă de antioxidanți puternici

Ciocolata este preferata tuturor, este hrănitoare și plină de antioxidanți, chiar mai mult decât fructele de pădure. Consumul de ciocolată neagră (nu prea multă) poate oferi proprietăți anti-îmbătrânire. Conține flavanoli de cacao, care sunt antioxidanți puternici ce protejează pielea de soare. De asemenea, ciocolata neagră protejează pielea prin îmbunătățirea fluxului sanguin, ceea ce ajută la hrănirea pielii și menținerea hidratării ei. Asigură-te că alegi doar ciocolată neagră cu cel puțin 70 la sută cacao în ea.

Magneziul, un alt mineral antiinflamator, este prezent din abundență în ciocolata neagră. Magneziul scade stresul și crește durata și calitatea somnului, ambele contribuind la prevenirea îmbătrânirea pielii. Asigură-te că batonul tău de ciocolată neagră nu conține prea multe zaharuri, pentru că, în acest caz, poate  provoca probleme ale pielii. Zahărul are un efect dăunător asupra fibrelor de colagen, potrivit cercetărilor Colegiului de Medicină al Universității Baylor, și poate face ca pielea să pară rigidă și mai puțin elastică.

5. Cartofii dulci revitalizează colagenul deteriorat

Cartofii dulci sunt foarte benefici pentru sănătatea pielii. Ei conțin multă vitamina A, care ajută la combaterea liniilor fine și ridurilor prin revitalizarea colagenului deteriorat. Consumul de cartofi dulci, și alte alimente bogate în vitamina A, îți poate oferi, de asemenea, o strălucire minunată a pielii. Pur și simplu ungeți feliile de cartofi cu puțin ulei de măsline extravirgin, sare și piper, înainte de a le coace la cuptor pentru aproximativ 35 de minute.

6. Roșiile, bogate în licopen

Roșii și sucul de roșii sunt bogate în licopen, un carotenoid natural care protejează pielea împotriva razelor solare. Roșiile fierte sau procesate sunt mai bune decât cele crude.

7. Peștele gras, sursă naturală de Omega-3

Peștii grași precum somonul, macroul, tonul sunt plini de acizi grași Omega-3, care sunt esențiali pentru o piele strălucitoare. Aceste grăsimi sunt, de asemenea, cruciale pentru a-ți hidrata pielea și pentru a reduce inflamația pielii. Acești pești sunt bogați în vitamina E, zinc care are material de vindecare a rănilor și care ajută la vindecarea acneei și a iritațiilor.

8. Rodia, tonic anti-îmbătrânire

Rodia te-ar putea ajuta să arăți mai tânăr/ă, ea fiind un tonic anti-îmbătrânire. Rodia nu doar că ne face pielea mai strălucitoare și îi confer un aspect mai tânăr, ci ajută și la menținerea unui corp și a unei minți mai sănătoase.

Ce alimente trebuie limitate, dacă vrei să lupți cu succes împotriva îmbătrânirii

  • Mâncarea prăjită – Grăsimile excesive și dietele cu grăsimi pot reduce fluxul de sânge către piele, rezultând riduri și îmbătrânire prematură. Toxinele sunt eliminate în mod natural din organism, atunci când ficatul funcționează corect. Însă, dacă aceste toxine se adună în ficat și nu sunt descompuse în mod adecvat, ele pot dăuna pielii, provocând acnee, riduri, pierderea de colagen, pierderea elasticității, roșeață, deshidratare și umflare.
  • Alimentele procesate și sarea – Consumul excesiv de alimente procesate și sare poate accelera îmbătrânirea corpului și a pielii. Noi le consumăm frecvent, indirect, prin produse alimentare cum ar fi pepperoni, pizza, chipsuri, biscuiți, supe și mese ambalate și așa mai departe, și ele determină organismul să rețină apa și să se baloneze. Când mănânci o pungă de chipsuri sau ceva excesiv de sărat ca o gustare la miezul nopții, vei observa că ești umflat și deshidratat a doua zi. Acest lucru se întâmplă deoarece celulele corpului tău se micșorează, provocând deshidratare. Hidratarea inadecvată provoacă riduri în piele și accelerează procesul de îmbătrânire.
  • Carnea – Carnea este un aliment bogat în proteine ​​care te menține sănătos și te ajută să restabilești masa musculară. Pe de altă parte, consumul de carne procesată, cum ar fi cârnații, baconul etc, poate provoca deshidratare și poate limita producția de vitamina C a organismului, care este necesară pentru formarea colagenului, în acest fel accelerând îmbătrânirea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *