2024, un an negru pentru apicultorii francezi. Scădere de până la 80% a producției de miere

an negru producția de miere Franta scaderea productiei clima extrema inundatii ploi seceta Reguli europene pentru practicarea apiculturii în sistem ecologic; la sfârșitul sezonului de producție, stupii trebuie să rămână cu rezerve suficiente de miere și polen pentru ca albinele să supraviețuiască peste iarnă

„Este un an catastrofal”, spune Mickael Isambert, apicultor în centrul Franţei, care a pierdut 70% din recolta de miere şi a fost nevoit să îşi hrănească familiile de albine pentru ca ele să supravieţuiască unei primăveri ploioase şi reci, informează AFP, preluată de Agerpres.

Pe întreg teritoriul Franţei, apicultorii se plâng de un „an negru”, cu o scădere a producţiei de miere de primăvară, de până la 80% şi, în unele cazuri, de albine moarte de foame. La Saint-Ours-les-Roches, centrul Franţei, într-un an normal, un stup de albine produce aproximativ 15 kilograme de miere. „În acest an, vom strânge undeva între 5 şi 7 kilograme”, spune Mickael Isambert.

“Vremea nefavorabilă din primăvară nu a permis albinelor să meargă să colecteze polen; a fost frig, a plouat o mare parte din timp, astfel că a trebuit să hrănim albinele cu zahăr”, spune apicultorul de 44 de ani. Rezultatul, cheltuieli suplimentare pentru o recoltă mai mică, subliniază el.

Situația este generalizată pe tot teritoriul

„În acest an, recolta este una proastă pe întreg teritoriul francez”, afirmă Henri Clément, purtător de cuvânt la Uniunea naţională a apicultorilor francezi (Unaf) şi apicultor la Lozere. El îşi evaluează propriile pierderi la aproape 50% dar precizează că „este prea devreme să vorbim de un bilanţ global”.

Aceste dificultăţi intervin într-un context deja dificil și după protestele apicultorilor de la începutul anului, împotriva „concurenţei incorecte” a mierii din străinătate, care a obligat guvernul de la Paris să deblocheze un ajutor de cinci milioane de euro. Apicultorii francezi au denunţat problemele cu care se confruntă în a-şi comercializa produsele şi acumularea stocurilor.

„Condiţiile meteorologice au fost catastrofale în numeroase regiuni cu ploi abundente (cu un regim pluviometric mai mare cu 45% comparativ cu mediile anuale potrivit Météo France) şi temperaturi scăzute, astfel că numeroşi apicultori văd cum supravieţuirea exploataţiilor lor este pusă în pericol”, avertizează Unaf. De la o regiune la alta, asistăm la o reducere a producţiei de miere de primăvară cuprinsă între 20% şi 80%, care va fi dificil de compensat de recoltele de vară”, adaugă organizația.

Christian Pons, preşedinte la Unaf şi apicultor la Hérault (sudul Franţei), vorbeşte şi el de un „an negru” pentru întregul sector, după mai multe sezoane caniculare sau perioade de îngheţ târziu. În urmă cu zece ani, făceam 1,5 până la 2,0 tone de miere pe stup, faţă de 100 de kilograme în prezent, susţine el.

În medie, francezii consumă în fiecare an 45.000 de tone de miere, dintre care aproximativ 20.000 de tone sunt produse în Franţa, potrivit sindicatului agricol Confédération paysanne.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Reguli europene pentru practicarea apiculturii în sistem ecologic; la sfârșitul sezonului de producție, stupii trebuie să rămână cu rezerve suficiente de miere și polen pentru ca albinele să supraviețuiască peste iarnă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *