15 motive pentru care să consumi mai multe leguminoase – sunt prietenoase și cu natura, cu sănătatea, și cu bugetul personal. Trei idei ultrarapide cu fasole, năut, linte

15 motive pentru care să consumi mai multe leguminoase - sunt prietenoase și cu natura, cu sănătatea și cu bugetul personal. Trei idei ultrarapide cu fasole, năut, linte FOTO: Dreamstime/ Nitsuki

Există un răspuns comun la mai multe îngrijorări actuale cum ar fi prețul alimentelor, amprenta de carbon a ceea ce mâncăm sau calitatea dietei de zi cu zi: leguminoasele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Reading, publicat în European Journal of Nutrition și citat de cotidianul The Guardian, adulții care consumă mai multe leguminoase – fasole uscată, mazăre și linte – au un aport mai ridicat de nutrienți, inclusiv fibre, folați și vitaminele C și E, minerale precum fier, zinc și magneziu și un aport mai scăzut de grăsimi saturate și zahăr. Rezultate similare au fost găsite și în cercetări din SUA, Australia și Canada.

Leguminoasele fixează azotul în pământ

Studiul britanic a descoperit și că dieta cu leguminoase este o dietă mai sustenabilă. În cartea ei Pulse: Modern Recipes with Beans, Peas & Lentils, Eleanor Maidment explică faptul că cultivarea leguminoaselor are un efect pozitiv asupra mediului. „Multe sunt fixatoare de azot, ceea ce înseamnă că au capacitatea de a transforma azotul din atmosferă într-o formă ce poate fi folosită de sol, făcându-l mai fertil pentru alte culturi”, scrie ea. „Chiar și carnea de vită cu cel mai mic impact produce de șase ori mai multe gaze cu efect de seră și folosește de 36 de ori mai mult teren per gram de proteină decât mazărea”, afirmă și Justine Butler, șefa departamentului de cercetare de la Viva!, o organizație britanică de luptă pentru drepturile animalelor.

Studiul face parte din proiectul Raising the Pulse, care urmărește creșterea consumului de leguminoase pentru a îmbunătăți sănătatea publică și pe cea a planetei. Una dintre strategii este adăugarea de făină de bob/fava în pâinea albă – similar unui program de succes din Danemarca, unde s-a folosit făină de secară pentru a crește consumul de cereale integrale.

Există și oarece lipsă de informație corectă în legătură cu leguminoasele și prepararea lor, percepută ca fiind lungă și care cere timp. În realitate, după cum arată și cotidianul britanic, care încearcă să aducă o serie de clarificări pe subiect, avantajele consumului de leguminoase sunt multe.

Adevăruri simple despre leguminoase

  1. Nu trebuie să le fierbi ore întregi – există game largi de conserve și borcane gata de folosit.

  2. Gătitul în avans al celor uscate este cel mai economic – o oală mare îți asigură rezerve pentru toată săptămâna, sau poți congela o parte.

  3. Sunt pentru toată lumea – nu trebuie să fii vegetarian ca să te bucuri de ele.

  4. Completează multe tipuri de preparate – perfecte pentru supe, tocănițe și curry.

  5. Există sute de varietăți de încercat – nu există doar fasole pur și simplu, caută să le descoperi și să le încerci.

  6. Fasolea pe pâine rămâne clasică – un fel simplu și hrănitor.

  7. Năutul este incredibil de versatil – hummus, salate, supe, gustări crocante, făină pentru rețete diverse.

  8. Lintea fierbe rapid – mai ales lintea roșie, gata în 15 minute.

  9. Leguminoasele sunt potrivite pentru piureuri și sosuri dip delicioase – nu doar hummus, ci și fava grecească.

  10. Lichidul din conservă (aquafaba) este valoros – poate înlocui albușul de oul sau adăuga cremozitate unui preparat.

  11. Din fasolea neagră ies cei mai buni burgeri vegetali.

  12. Leguminoasele revin în ultima vreme în atenție – sunt redescoperite soiuri străvechi, uitate.

  13. Pot fi adăugate în smoothie-uri – pentru proteine și textură cremoasă.

  14. Pastele din făină de leguminoase sunt o alternativă sănătoasă – dar merg mai bine cu sosuri cu arome mai accentuate.

  15. Nu sunt doar pentru preparate sărate – se pot folosi și la  deserturi (brownies cu fasole roșie, tartă cu năut, mousse de ciocolată cu fasole etc).

Trei idei ultrarapide cu fasole, năut sau linte din conservă

– Fasole din conservă, amestecată într-un bol cu puțin ulei, oțet, cimbru sau oregano, sos de soia, ardei iute, pastă de roșii. Amalgamată bine și adăugată pe felii de pâine prăjită.
– Într-o tigaie antiaderentă cu puțin ulei încălzit dar nu încins răstoarnă boabele de năut dintr-o conservă, adaugă peste ele un ou sau două, amestecă, iar spre final completează cu cuburi de roșii proaspete. Amestecă încă puțin cât roșiile să fie înglobate în restul amestecului, trebuie să rămână crude.
– Transferă într-un blender lintea dintr-o cutie, scursă de apă, împreună cu ciupercile dintr-o altă conservă. Completează cu mult pătrunjel și doar puțin usturoi, un strop de piper. Amalgamează bine cu blenderul. Va rezulta un paté vegan care merge pe pâine, pe lipii, pe cracker, pe felii de cartofi fierți, pe felii de mămăligă trecute pe grill. Dar și ca garnitură la carne de pui sau friptură la cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *