Deficitul cronic de forță de muncă din agricultură este o constantă la nivel mondial. Soluția evidentă la această lipsă mondială este automatizarea a cât mai multe tipuri de sarcini în domeniul agricol. Pe scurt, roboții.
În timpul conflictului din Gaza, Nitza Kardish a mers de două ori pe săptămână pentru a recolta roșii, a planta dovlecei și a îngriji ananas în sere, alături de mii de alți voluntari, relatează israel21c. Lucrătorii agricoli sunt tot mai puțini, iar lipsa de forță de muncă în fermele israeliene era deja o problemă înainte de 7 octombrie. Majoritatea fermierilor depindeau de muncitori străini, inclusiv din Fâșia Gaza.
Atacurile Hamas din acea zi, în care mulți fermieri și muncitori au fost răniți, uciși sau răpiți, și după care majoritatea muncitorilor asiatici au părăsit țara, au lăsat fermele din Israel cu un deficit de aproximativ 30.000 de lucrători.
Kardish, un om de știință devenit investitor, cu un doctorat în biochimie și fiziologie, este CEO al Trendlines Agrifood Fund, care investește în companii care încearcă să rezolve provocările imense din sistemele globale de alimentație și agricultură. Adesea, spune ea, colegii voluntari din companii high-tech o întreabă de ce mașinile nu pot face munca obositoare și consumatoare de timp de plantare, plivit, cules și ambalare.
Există astfel de mașini, le spune ea, dar sunt mari și scumpe și trebuie făcute mai mici și mai ieftine.
Roboți agricoli
Robotica agricolă, spune Kardish, este una dintre cele mai importante nișe în agritech.
„Automatizarea robotică abordează una dintre cele mai critice probleme din agricultură: forța de muncă umană. Ai nevoie de o sursă fiabilă de muncă și ființele umane nu sunt fiabile. Sunt prea fragile. Avem exemple teribile de acest lucru în Ucraina și Israel.” Deși fermierii mici din Africa și Asia de sud-est poate nu vor putea niciodată să-și permită roboți agricoli, spune ea, „dacă poți face acest lucru accesibil pentru majoritatea sau chiar pentru jumătate dintre fermieri, ar fi uimitor.”
Kardish spune că israelienii își folosesc expertiza în software și inginerie pentru a atinge acest obiectiv.
„Nu suntem Japonia, Germania sau Coreea, cu infrastructura necesară pentru a construi aceste mașini. Știm cum să construim creierele mașinilor,” spune ea.
„Le putem face simple și inteligente. Apoi, ele pot fi produse prin parteneriate cu companii din străinătate.”
Acestea sunt companiile israeliene care dezvoltă roboți ce pot realiza diferite munci agricole.
- Culegerea fructelor din aer: Tevel Aerobotics Technologies produce roboți autonomi zburători, alimentați cu gaz și electricitate, care decolează de la o stație de bază, culeg fructele coapte din copaci și le coboară ușor pentru colectare. Inteligența artificială, senzorii și camerele ajută fiecare robot să determine ce fructe sunt coapte.Cum să culeagă mecanic un anumit fruct și dacă vreun fruct are imperfecțiuni care îl fac necomercializabil. Roboții pot, de asemenea, să taie, să subțieze și să pulverizeze. „Revoluționând procesul de culegere a fructelor, reducem risipa și maximizăm randamentul,” spune Yaniv Maor, fondatorul și CEO-ul Tevel.
- Recoltarea roșiilor: MetoMotion produce Greenhouse Robotic Worker (GRoW), un vehicul autonom care recoltează roșii de seră conform parametrilor presetati de fermieri printr-o aplicație mobilă. GRoW poate reduce orele de muncă cu 80% și poate reduce costurile de recoltare și muncă la jumătate. Cu tehnologia sa de viziune 3D, GRoW identifică fructele pe baza maturității. Brațele sale robotice culeg ușor culturile de pe ambele părți ale rândului și le așează pe o bandă transportoare în interiorul mașinii, care le livrează în lăzi în spatele robotului. Sistemul analizează, de asemenea, datele pentru estimarea randamentului și detectarea stresului. MetoMotion, fondată în 2017 și cu sediul în Yokne’am Illit, este utilizată în ferme din Țările de Jos și va fi implementată în curând în sere din Franța și Finlanda. Moty Schwartz, directorul de operațiuni, a declarat că MetoMotion ar putea ajusta tehnologia sa de bază pentru a lucra cu alte culturi în viitor.
- Gestionarea vehiculelor agricole autonome: Bluewhite oferă o platformă software care permite unui operator uman să gestioneze o flotă de vehicule agricole autonome, cum ar fi tractoare, roboți și drone care îndeplinesc o varietate de sarcini, de la semănat la recoltare. Compania, fondată de veterani ai forțelor aeriene israeliene și ai tehnologiei autonome, cu sediul în Tel Aviv și birouri în California, a fost recent aleasă ca unul dintre cele mai bune 10 produse noi care vor fi prezentate la World Ag Expo 2024. Pe 23 ianuarie, Bluewhite a anunțat că a obținut 39 de milioane de dolari în finanțarea de serie C, condusă de Insight Partners. Compania, care deja colaborează cu peste 20 de cultivatori de culturi permanente din SUA, va folosi fondurile pentru a-și extinde soluțiile autonome pentru tractoare și agricultură și pentru a se extinde pe noi piețe la nivel mondial.
- Recoltarea, pulverizarea, polenizarea: Automato Robotics din Beit Yehoshua creează o forță de muncă automatizată pentru sere. Controlați de pe o singură platformă, acești roboți pot recolta, pulveriza, poleniza și inspecta culturile de interior, cum ar fi roșiile. AI, învățarea profundă și viziunea computerizată oferă platformei Automato capacitatea de a monta și opera o gamă largă de aplicații robotice folosind roboții săi de seră sau pe cei terți.
- Robotul tractat pentru pomi fructiferi: Nanovel din Ramot Menashe, în nordul Israelului, așteaptă ca sistemul său de robot pentru culesul fructelor să fie gata pentru piață în acest an. Compania se concentrează mai întâi pe citrice, deoarece este dificil să culegi acest tip de fruct care crește pe copaci înalți cu frunziș dens. Folosind robotică, viziune computerizată și AI, robotul tractat de tractor identifică fructele coapte și le recoltează delicat cu o combinație de clești și aspirație. Robotul Nanovel colectează și analizează, de asemenea, datele livezilor pentru a monitoriza calitatea și productivitatea în timp real.