STUDIU Ratele de cancer colorectal cresc semnificativ în rândul persoanelor cu vârsta de doar 10 ani / Oncolog: Nu știm cu adevărat de ce mai mulți tineri dezvoltă cancer colorectal acum, comparativ cu acum 30 sau 40 de ani

cancer, cancere digestive, obiceiuri alimentare, medic Sursa: Pexels

Ratele cancerului colorectal în rândul copiilor cu vârsta de doar 10 ani au crescut semnificativ în ultimele două decenii, arată un nou studiu. Raportul face mai multă lumină asupra faptului că acest tip de cancer afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârsta sub 45 de ani – vârsta la care se recomandă începerea screening-ului.

Oficialii din domeniul sănătății ar trebui să investească în mai multe cercetări privind cancerul colorectal la persoanele tinere pentru a inversa tendințele actuale, au declarat experții, transmite Health.com.

Studiul, care a fost prezentat în luna mai în cadrul conferinței Digestive Disease Week 2024, a constatat că ratele de incidență a cancerului colorectal la persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 44 de ani au crescut între 1999 și 2020, cele mai mari salturi fiind înregistrate la cei cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani.

„Ratele în creștere în rândul demograficilor mai tineri evidențiază necesitatea unei vigilențe sporite și a unor strategii de detectare timpurie în toate grupele de vârstă”, a declarat pentru Health Islam Mohamed, MD, autor al studiului și medic rezident de medicină internă la Universitatea din Missouri-Kansas City.

Această creștere a numărului de cazuri de cancer colorectal în rândul tinerilor a fost bine documentată în ultimii ani. Cu toate acestea, experții încă lucrează pentru a afla ce se află în spatele acestei tendințe.

„Deși există multe cercetări pe această temă, nu știm cu adevărat de ce mai mulți tineri dezvoltă cancer colorectal acum, comparativ cu acum 30 sau 40 de ani”, a declarat pentru Health Suneel Kamath, MD, oncolog gastrointestinal la Cleveland Clinic.

Acest nou studiu evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare cu privire la factorii care ar putea influența această creștere abruptă a cancerului colorectal în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri, au fost de acord experții.

„Mitul conform căruia cineva poate fi prea tânăr pentru a face cancer nu este pur și simplu adevărat”, a spus Kamath.

„Trebuie să fim vigilenți în ceea ce privește cancerul, chiar și în rândul persoanelor mai tinere, și trebuie să alocăm mai multe fonduri pentru a studia mediul înconjurător, dieta [și] stilul de viață, astfel încât să putem identifica mai repede ce alți agenți cancerigeni există care cauzează această rată în creștere a cancerului colorectal cu debut precoce.”

Iată ce au avut de spus experții despre noile cercetări, ce știm despre tendințele cancerului colorectal și semnele de avertizare ale bolii care ar trebui să determine un control, indiferent de vârstă.
Medic, mamă și copil discutând în camera de spital

Cancerul colorectal este în continuare cel mai frecvent în rândul adulților mai în vârstă, dar având în vedere rapoartele privind creșterea numărului de cazuri la persoanele mai tinere, Mohamed și echipa sa au dorit să investigheze în continuare modelele de incidență în SUA.

„Cercetarea noastră are ca scop examinarea tendințelor în cadrul cohortelor de vârstă mai tinere pentru a elucida aceste dinamici în schimbare”, a explicat el.

Pentru studiu, echipa sa a analizat datele din baza de date Wonder a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care oferă date disponibile publicului privind mortalitatea, incidența cancerului, date de recensământ, vaccinări și multe altele.4 Ei au urmărit ratele de incidență a cancerului colorectal între 1999 și 2020 în rândul persoanelor din șapte cohorte de vârstă diferite, care se întind de la 10 la 44 de ani.

Echipa lui Mohamed a constatat că ratele au crescut în toate grupele de vârstă în această perioadă, dar că grupurile demografice mai tinere au înregistrat o creștere mai accentuată a numărului de cazuri.1

Deși creșterile procentuale au fost cele mai abrupte la cei cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, este important de remarcat că adulții de vârstă mijlocie și cei mai în vârstă au fost în continuare mai predispuși să se îmbolnăvească de cancer colorectal – ratele de incidență în acest grup de vârstă au crescut doar într-un ritm ușor mai lent.

De exemplu, în 1999, aproximativ 14,6 din 100.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani au dezvoltat cancer colorectal. În 2020, acest număr era de 20 la 100.000. Pentru grupul de vârstă 15-19 ani, incidența s-a modificat de la 0,3 la 100.000 la 1,3 la 100.000 în aceeași perioadă de timp.1

Deși cercetătorii încă încearcă să își dea seama de ce crește incidența cazurilor, factorii de risc cunoscuți pentru cancerul colorectal sunt considerați a fi aceiași atât la populațiile mai în vârstă, cât și la cele mai tinere, a spus Kamath. Aceștia includ obezitatea, o dietă bogată în alimente procesate și carne roșie, stilul de viață sedentar, consumul excesiv de alcool și fumatul de țigări, a explicat el.

Cu toate acestea, acești factori de risc stabiliți pentru cancerul colorectal nu explică în totalitate incidența în creștere la persoanele sub 45 de ani, a declarat pentru Health Hina Saeed, MD, director adjunct al secției de radio-oncologie la Lynn Cancer Institute din cadrul Boca Raton Regional Hospital.

„Acești factori singuri nu pot explica întreaga tendință”, a explicat Saeed, care nu a fost implicată în studiu. „Se sugerează că factorii de mediu și anumite afecțiuni genetice, cum ar fi sindromul Lynch, sau un istoric familial de cancer colorectal ar putea juca un rol”.

Cum pot fi inversate tendințele actuale ale cancerului colorectal?

Deși acest nou studiu și altele asemănătoare sunt îngrijorătoare, ele nu oferă încă un context suficient pentru a sugera că copiii trebuie să fie supuși unui screening pentru cancer colorectal.

„În timp ce numărul cazurilor de cancer colorectal la tineri a crescut în mod constant în ultimii 20-30 de ani, încă nu este suficient de frecvent pentru ca un screening pe scară largă să aibă sens”, a spus Kamath. „Cu toate acestea, putem face câteva lucruri”.

Pe lângă investițiile în cercetarea factorilor de risc pentru cancerul colorectal la tineri, oamenii trebuie să fie mai conștienți de această boală în general.

„Putem educa publicul – și comunitatea medicală, în special cei din asistența medicală primară – că simptome precum sângele în scaun, constipația care durează luni de zile, scaunele subțiri, și pierderea inexplicabilă în greutate ar trebui să fie investigate cu o colonoscopie, chiar și la tineri”, a spus Kamath.

Deși ghidurile recomandă ca oamenii să înceapă să facă colonoscopii la vârsta de 45 de ani, purtarea unor conversații mai deschise despre cancerul colorectal îi poate ajuta pe oameni să își dea seama dacă trebuie să înceapă să se supună unui screening la o vârstă mai tânără, a adăugat Kamath.

Deoarece atât de mulți oameni se feresc să împărtășească informații legate de sănătatea lor colorectală, există o șansă bună ca un număr semnificativ de oameni să facă screening-uri timpurii pentru cancerul colorectal, dar nu știu acest lucru.

„Nu cred că majoritatea oamenilor împărtășesc cu membrii familiei lor faptul că li s-au îndepărtat polipi, [și] mulți oameni nu împărtășesc cu familia lor faptul că au avut cancer”, a spus Kamath. “Realitatea este că o mai mare parte din populație prezintă un risc ridicat de cancer și are nevoie de screening decât ne dăm seama. Există o mulțime de oameni pe care am putea să-i depistăm mai devreme și să prevenim aceste cancere cu debut precoce.”

Modurile în care medicii abordează riscul de cancer colorectal la tineri trebuie modificate, a spus Saeed. Dar experții nu sunt încă foarte siguri cum arată acest lucru.

„Ratele în creștere ale cancerului colorectal în rândul tinerilor [sugerează] că cancerul colorectal nu este doar o boală a adulților mai în vârstă”, a explicat ea. „Este posibil ca strategiile de prevenire, tratament și supraviețuire să trebuiască să fie adaptate pentru populațiile mai tinere.”

Sursa: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *