Rețetele Juanitei. Sangria cu vin sau cava, băutura perfectă pentru verile spaniole

sangria

Sangria este o băutura eminamente spaniolă, cunoscută în întreaga lume, dar băută numai în Spania. CNN a inclus-o în clasamentul celor mai bune 50 de băuturi din lume pe poziția a 11-a.

Istoria sangriei începe de prin 1700 sau 1800 (depinde pe cine asculți), existând două povești, una în care marinarii englezi încercau să facă puțină contrabandă deghizând romul amestecat cu fructe și miere și trecându-l prin vamă ca suc de fructe. Și cealaltă versiune ne spune că prima sangria a apărut din nevoia lucrătorilor la câmp de a se hidrata cu ceva răcoritor și în același timp dulce, un preparat din fructele pe care le aveau la îndemână și pe care le amestecau cu vin.

În zilele noastre, sangria este mai mult un cocktail, pentru că în ea regăsim o combinație de băuturi și arome.

Pentru cine nu știe, cava, „șampania spaniolă” este un produs spaniol, de origine controlată, un tip de vin spumos care se produce în multe zone ale peninsulei.

Avem nevoie așadar de un recipient de un litru cu gura largă:

  • o sticlă de cava, șampanie, vin spumos, de preferință sec
  • o cutie de Fanta de lămâie
  • 50 ml cointreau
  • 50 ml gin
  • 50 ml martini dulce alb
  • 50 ml cognac
  • o lămâie și o portocală.

Ați văzut bine, în sangria nu se pune zahăr. Se umple carafa pe jumătate cu cuburi de gheată, se adaugă felii de fructe, băuturile alcoolice, iar deasupra se toarnă o cutie de Fanta (e ok și de portocală, mie îmi place mai mult combinația cu cea de lămâie) și se umple carafa cu șampanie. Eu pun și câteva picături de angostura, un potențiator de gust folosit de barmani.

Se amestecă totul cu o lingură de lemn. În pahare se pune un cub de gheață, câteva felii de fructe și se servește imediat.

Rețeta este aceeași cu vin roșu în loc de vin spumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *