Papa acordă sprijin fermierilor din Peru care susțin că sunt hărțuiți de un grup catolic: „Apărați-vă pământul, nu vă lăsați furați” / SCV vrea să îi oblige pe țărani să îi cedeze terenurile

papa francisc, tarani, peru, scv

Papa Francisc a trimis un scurt mesaj video unui grup de țărani din Peru, membri ai comunității de fermieri Catacaos, care afirmă că au fost hărțuiți, legal și fizic, de mișcarea catolică Sodalitium Christianae Vitae (SCV), transmite Crux.

În mesajul video, Papa Francisc a salutat comunitatea de țărani din Piura și a spus că știe ce au pățit.

„Apărați-vă pământul, nu vă lăsați furați”, a spus el, mulțumind comunității pentru ceea ce face. „Mă rog pentru voi de aici, sunt aproape de voi și cu plăcere vă dau binecuvântarea mea”, a spus Suveranul Pontif.

El și-a încheiat mesajul cerând rugăciuni și a îndemnat comunitatea să aibă „curaj și să meargă înainte!”.

Comunitatea din Piura este implicată de mult timp într-o confruntare cu câteva companii operate de către sau care au cu legături cu SCV, inclusiv Asociația Civilă San Juan Bautista, Empresa Agricola Santa Regina SAC și Inversiones San Jose.

Un grup fondat de Luis Fernando Figari în anii 1970, SCV a fost implicat în nenumărate scandaluri. Organizația a fost acuzată de abuzuri sexuale, fizice și psihologice, precum și de abuz de putere sau fraudă.

Figari însuși a fost acuzat de abuzuri fizice, psihologice și sexuale în cadrul comunității, inclusiv de abuzuri sexuale asupra minorilor, iar în 2017 a fost sancționat de Vatican și i s-a interzis să mai aibă contacte cu membrii grupului. În prezent, el trăiește în exil în sudul Italiei.

Jose Antonio Eguren, un arhiepiscopul în vârstă de 67 de ani , membru al SCV, care a renunțat la conducerea arhidiecezei din Piura la începutul acestei luni, pe fondul unei anchete în curs a Vaticanului, a fost acuzat de corupție, trafic de terenuri și hărțuirea în justiție a locuitorilor din regiune.

Comunitatea de fermieri Catacaos, fondată în 1578 de Virrey Toledo, este cea mai veche dintre comunitățile de țărani din Peru.

În cea mai mare parte a Americii Latine, este obișnuit ca țăranii și membrii claselor mai sărace să își construiască o gospodărie pe o bucată de pământ și să trăiască acolo nestingheriți timp de zeci sau chiar sute de ani, deși nu au niciun titlu oficial de proprietate asupra terenului pe care trăiesc, de obicei din cauza lipsei banilor sau a sprijinului juridic.

Companiile care doresc să cumpere terenul încheie adesea o înțelegere cu deținătorul titlului de proprietate și îi alungă efectiv pe locuitori din regiune prin amenințări și intimidare, uneori recurgând la ajutorul unor grupări criminale.

În provincia Piura, fermierii din Catacaos se luptă din 2012 atât cu grupurile criminale, cât și cu companiile din SCV care doresc să cumpere terenurile pe care ei le ocupă.

Sursa foto: Pexels/Annett_Klingner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *