Pe fondul protestelor fermierilor, Senatul francez a respins Acordul de liber schimb UE – Canada, ratificat în 2017 de Parlamentul European

fermieri, Franța, bovine, carne Reuters/Benoit Tessier

Pe fondul unor proteste puternice ale fermierilor francezi, care au denunțat cu vehemență inclusiv CETA, acordul încheiat între UE și Canada, susținând că favorizează producătorii agricoli canadieni, fiindcă nu sunt împovărați de reglementările impuse agricultorilor europeni, Senatul Franței a votat, astăzi, cu o largă majoritate ( 211 vs 44 ) împotriva documentului semnat de Comisia Europeană în 2014 și ratificat de Parlamentul European, în 2017, informează Reuters.

Acordurile de liber schimb, un simbol al voinței UE de a deschide piețele bilaterale și de a stimula concurența, au devenit ținta unor critici acerbe din partea unor politicieni, ca urmare a protestelor fermierilor la nivel european, care au reclamat ceea ce ei au numit ”concurență neloială” a produselor agricole din străinătate.

Fermierii francezi, care au făcut presiuni asupra guvernului să obțină mai mult ajutor, au condus lupta împotriva acordurilor internaționale de liber schimb și în special a CETA, susținând că îi favorizează pe rivalii canadieni, ale căror standarde de mediu sunt mai laxe.

Interbev, o asociație națională influentă a crescătorilor francezi de vite și a procesatorilor de carne, a salutat votul.

„Interbev se bazează acum pe Adunarea Națională ( cealaltă cameră a parlamentului francez, n.m. ) să respingă definitiv acest acord dăunător atât pentru crescătorii de bovine și pentru procesatorii de carne, cât și pentru consumatori”, se arată într-un comunicat transmis imediat după anunțarea rezultatului votului senatorilor.

Sindicatul fermierilor considerat a avea o politică de stânga, Confederația Paysanne, a salutat, la rândul său, votul din Senat, declarând că acordul „accentuează cursa pentru cantități, fără o rentabilitate tangibilă pentru producători”.

Respingerea de către Senat înseamnă că proiectul de lege trebuie să revină la camera inferioară a parlamentului Franței, Adunarea Națională, care a susținut în mod clar CETA, prin votul acordat în 2019.

Între timp, președintele Emmanuel Macron – un susținător al politicilor de liber schimb – și-a pierdut, însă, majoritatea absolută în cameră.

Acordul comercial, încheiat în 2014, ratificat în 2017 de Parlamentul European și deja parțial în vigoare, urmărește suprimarea tarifelor la 98% din mărfurile tranzacționate între UE și Canada.

Ministrul francez al Comerțului, Franck Riester, a declarat că fermierii francezi din domeniul vitivinicol și al brânzeturilor – cele mai importante produse exportate de Franța – vor putea beneficia de pe urma acordului.

„Trimiteți un semnal foarte rău exportatorilor noștri, fermierilor noștri și Canadei”, a spus acesta.

 

Reuters/Benoit Tessier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *