Prețul mielului de Paște deja provoacă dispute pe Facebook: „Face omul credit să cumpere un miel…”/ „Mâncați urzici, lăsați carnea cui își permite”

carne de miel, Paștele ortodox, prețul cărnii de miel, piața ovinelor Foto: Pexels/Vlad Vasnetsov

Cu aproape trei săptămâni înainte de Paștele ortodox (5 mai), crescătorii de ovine și potențialii lor clienți discută, destul de contondent, despre prețul cărnii de miel. 

„Cu cât se mai vinde kilogramul de miel tăiat de Paște?”, aruncă întrebarea un membru al unui grup de Facebook dedicat oieritului din România. 

„60 de lei kg carcasă”, vine un răspuns scurt.

„Am și eu animale, dar tu deja ai exagerat cu 60 de lei. Face omul credit să cumpere un miel… reveniți la realitate”, punctează un user.

„Ăștia îs flamanzi rău de bani”, sare, nemulțumit, un alt comentator.

„40 de lei, da, mai cumpără lumea, dar cu 60 se lipsește”, îl susține altcineva.

„Adevărat, 40 de lei e un preț ok, dar 60 de lei e mult și dintr-un miel un sfert e oase”, intervine un alt comentator. 

„Miercuri am văzut în piață, în viu, o ajuns la 20 de lei”, informează unul.

„Da, 40 tăiat și 20 viu”, notează scurt altcineva.

„Alții vor să dea mai scump, ca în străinătate kilogramul de carne, că dară la salariile noastre își permit oamenii!”, sună comentariul unui economist comparatist de ocazie. 

carne de miel, pastele ortodox, pretul carnii de miel, piata ovinelor
Foto: Facebook/prețul cărnii de miel

„Știu cum se cresc, dar 60 de lei kg e mult, dintr-un miel, un sfert e oase” vine un răspuns avizat. 

„Pe gratis nu vreți? Unde s-a ajuns, omul muncește iarna pe ger, îi îngheață mâna pe găleata cu apă, pe balotul de lucernă, plătește om la muls și vine primăvara când să vândă și el să-și mai scoată din cheltuieli, voi vreți pomană, mâncați urzici, lăsați carnea la cine își permite!” , zice o comentatoare cu simț etic, fără sentimentalisme în piața reală.

„Mănâncă tu cu pătura în cap până ți se dezgheață mâinile, că eu mai mult de 50 de lei/kg nu dau. Apropo urzicile sunt tot 50.”.

„40 tăiat și 20 în viu, la noi, la Sibiu.”

„Între 40-50 de lei kg” / „Ai de vânzare?” / „Cumnatul are” / „Păi de aia zici 40-50lei” / „Nu, cu atât îl vinde, doriți? Avem animalele la un loc, soțul are capre.”

„45 la noi în Timiș.”

„Oameni buni, voi vă faceți prețul nu cei care nu muncesc.”

„Pe nimic… dacă se poate, lasă să mănânce străinii, că apreciază munca și banul… voi mergeți la depozite, că atât vă permiteți.”

România se situează pe locul doi la nivelul Uniunii Europene în ce privește efectivul total de ovine, cu peste 10.000.000 de capete, dar românii nu sunt mari amatori de carne de oaie, decât cu ocazia Paștelui, când sacrifică mieii, ca să respecte o tradiție religioasă creștină. Carnea macră a blândului animal este gătită ca friptură, drob sau chiar ciorbă.

O mare parte din efectivul de ovine ajunge pe piețele terțe, țara noastră fiind cel mai mare exportator la nivelul blocului comunitar.

Foto: Pexels/Vlad Vasnetsov

Comentarii

  1. Mda…daca poate am consuma mai des atunci si preturile ar fi mai mici. Imi este greu sa imi dau seama daca acesta este un pret real sau umflat din cauza cererii mari pentru o perioada scurta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *