„Mă pot descurca, în București, cu 1.000 de lei lunar, bani pentru mâncare și altele, în afară de utilități și chirie?” / Ce răspunsuri au fost oferite pe o rețea de socializare

bani pentru mancare, Bucuresti, student, bucatarie foto: pexels.com/Giona Mason

Posesorul unui cont pe rețeaua de socializare reddit.com a formulat întrebarea din titlu, în perspectiva că în luna septembrie se va muta în București, pentru a urma cursurile unei facultăți cu profil economic. 

Unele răspunsuri sunt la obiect și, mai mult, exprimă experiența directă a celor care le-au oferit. 

  • Fără chirie și utilități? Dacă doar îți gătești, da, poți să trăiești cu 1.000. Îți faci mâncare într-o duminică pentru mai multe zile. Pui, legume congelate, un piure, orez, ciorbă. Niște paste, iei ceva carne, faci la cuptor. Trebuie doar să stai să gătești”
  • „Hope you like rice/Sper că îți place orezul.”
  • „Doar mâncare, sure, îți ajung. Și să gătești acasă.”
  • „1.000 de lei pentru supraviețuire? Da. Trăiești? Nu. La prima fluctuație a utilităților vei face foamea.”
  • „Suma e mică. Chiar și pentru o singură persoană. Dacă bugetul e fix, un hobby recomandat ar fi urmărirea promoțiilor la alimente și gătitul constant, pentru a economisi cât se poate”
  • „Eu mănânc exclusiv din ce gătesc și într-o lună bună dau 1.100 de lei doar pe ce cumpărături fac pentru gătit. Și asta înseamnă 0 sucuri, 0 alcool, 0 chipsuri, 0 fast food, 0 dulciuri (o ciocolată neagră pe săptămână). Dar mănânc 3 mese pe zi, la prânz, după fiecare masă 1-2 mere sau 1-2 mandarine – asta e desertul. Odată pe săptămână fac negrese/clătite/prăjituri. Odată pe lună fac pizza acasă”.
  • „1.000 de lei înseamnă 33,33 lei pe zi. Dacă vrei să fii la modă și tu ca corporatistul cu intermittent fasting, îți rămân 33,33 lei pentru două mese, două bilete de metrou. Din cât țin eu minte, un meniu de prânz este cam în jur de 30 de lei, prin urmare rămâne o singură masă pe zi. Și cam atât. P.S. Râzând, glumind, o să-ți fie destul de greu. Ori îți mai iei un job sau, după o anumită perioadă, să cauți ceva mai bun. Bucureștiul nu este numai un oraș mai scump în general, dar fiind capitala, ai și alte activități faine care totuși necesită bani, prin urmare, dacă tot vrei să te muți în București, ar fi recomandat să și crești profesional și, bineînțeles, și material în același timp, să te bucuri de ce îți poate oferi acest oraș.”
  • „Eu supraviețuiesc cu o mie de lei, dar cu mâncare trimisă pe autocar, și îmi mai gătesc pe joi-vineri așa (și foarte des depășesc bugetul ăsta). O să vezi o chestie numită “taxa de ieșit din casă”. O să spargi 50 de lei fără să știi exact pe ce, o apă, o pâine și un salam te duc la 30 de lei. Două beri în oraș dai 35-40 de lei aproape, mâncarea, dacă nu o iei de la aproape expirate de la un retailer, o să te rupă etc. 1.000 de lei e puțin pentru mine cu mâncare de acasă și nici nu prea ies în oraș.”
  • „Dacă mănânci o dată pe zi sigur, ah și doar parizer.”

G4Food notează că economia de piață, spre deosebire de economia centralizată, de stat, oferă clientului final posibilități numeroase pentru a întocmi o listă de cumpărături în funcție de un buget prestabilit. În economia de piață există diversitate și abundență de produse, prețuri variate și unități comerciale aflate în concurență. Consumatorul are libertatea să aleagă ce și cât consumă, o libertate limitată, desigur, de venituri. Din comentariile de mai sus, reiese un lucru demn de reținut: numai gătitul acasă poate ține în frâu cheltuielile pentru hrana cea de toate zilele. ”Masa în oraș” cere un buget sporit!

foto: pexels.com/Giona Mason

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *