Experții se tem că gripa aviară va fi următoarea pandemie care va afecta oamenii / Cele 4 evoluții recente care îi îngrijorează pe experți

gripa aviara, pandemie, oameni, vaccinuri Sursa foto: Dreamstime

Virusul H5N1 al gripei aviare a provocat distrugeri pe scară largă în rândul păsărilor și mamiferelor, ucigând milioane de animale la nivel mondial. Deși Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA susține că riscul pentru oameni este în prezent scăzut, experții în boli infecțioase sunt din ce în ce mai îngrijorați de posibilitatea ca virusul să treacă la oameni și să se răspândească pe scară largă, transmite publicația ScienceAlert.

Evoluțiile recente au sporit aceste îngrijorări:

1. Primul caz uman în Australia: Un copil de 2 ani din Australia a fost spitalizat cu H5N1, demonstrând că infecții umane au loc în diverse părți ale lumii.

2. Infecție la șoareci: Departamentul de Agricultură al SUA a raportat că 47 de șoareci de casă din New Mexico au fost testați pozitiv pentru H5N1, ceea ce sugerează că virusul se răspândește la specii mai apropiate de habitatele umane, ceea ce crește riscul de infectare umană.

3. Mutație observată: CDC a identificat o mutație în virusul provenit de la un lucrător agricol din SUA, care indică faptul că virusul s-ar putea adapta la mamifere. Această mutație este legată de o boală mai severă.

4. Simptome respiratorii la un caz din SUA: Cel de-al treilea lucrător agricol infectat în SUA a prezentat simptome respiratorii, mai îngrijorătoare decât cazurile anterioare de infecții oculare. Astfel, virusul s-ar putea transmite prin picături de lichid existente în aer.

Experții sunt îngrijorați de monitorizarea insuficientă a vitelor și a lucrătorilor agricoli, temându-se că mai multe cazuri ar putea trece neobservate. Deocamdată nu a fost documentată o transmitere de la om la om.

Partea pozitivă este că dezvoltarea unui vaccin este în curs de desfășurare. Statele Unite pregătesc milioane de vaccinuri folosind viruși candidați existenți, iar tehnologia de vaccinare cu mRNA – care și-a dovedit eficiența în cazul COVID-19 – oferă o capacitate de reacție mai rapidă. Un vaccin experimental pentru H5N1 s-a dovedit a fi promițător în cadrul testelor pe animale.

În general, deși H5N1 nu reprezintă o amenințare imediată pentru oameni, situația justifică o supraveghere atentă și o pregătire pentru a preveni o potențială pandemie.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *