4 beneficii pentru sănătate ale consumului de lămâi

lamai, beneficii consum lamai, sanatate Sursa foto: Pixabay

Lămâia este un fruct citric cunoscut pentru aroma sa acră, amară și pentru culoarea galbenă strălucitoare. Lămâile sunt pline de vitamina C și antioxidanți care susțin diferite aspecte ale sănătății. De exemplu, apa cu lămâie a câștigat multă popularitate pentru că ajută la reducerea riscului de pietre la rinichi, promovează aportul de vitamina C și susține o digestie sănătoasă, potrivit Health.com.

Lămâile fac parte din familia Rutaceae, alături de alte citrice.

Beneficiile lămâii

1. Ajută la prevenirea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt cunoscute și sub numele de calculi renali sau nefrolitiază. Acestea sunt depozite dure formate din minerale care se acumulează în tractul urinar și se formează în rinichi. Pietrele la rinichi afectează aproximativ 10% dintre oameni. Creșterea nivelului unui acid slab numit citrat de urină și creșterea alcalinității urinei pot ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

Lămâile conțin o formă de citrat numită acid citric care ajută la creșterea nivelului de citrat din urină. Acidul citric se leagă de calciul urinar pentru a ajuta la prevenirea urinei suprasaturate. De asemenea, se leagă de aglomerările dure de minerale numite cristale de oxalat de calciu pentru a le împiedica să crească și să devină pietre la rinichi dureroase.

Potrivit National Kidney Foundation din SUA, consumul zilnic a 120 ml de suc de lămâie amestecat cu apă poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Cu toate acestea, un citrat alcalin, cum ar fi citratul de potasiu, poate fi mai bun dacă nivelul pH-ului urinei dumneavoastră este prea acid.

2. Susține sănătatea inimii

Lămâile sunt bogate în vitamina C și alți antioxidanți care susțin sănătatea inimii. Consumul adecvat de vitamina C vă protejează celulele de radicalii liberi dăunători – particule extrem de instabile care pot provoca daune celulelor dacă nu sunt neutralizate. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aterosclerozei (acumularea de placă în artere), o afecțiune care vă crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.

Compușii fenolici sunt un tip de antioxidanți care se găsesc în lămâi și care susțin tensiunea arterială sănătoasă, funcția endotelială și nivelul colesterolului din lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL). Funcția endotelială se referă la fluiditatea cu care circulă sângele prin corp. Hipertensiunea (tensiune arterială ridicată), nivelurile ridicate de colesterol LDL și funcția endotelială redusă cresc riscul de boli de inimă.

Consumul de lămâi crește, de asemenea, aportul total de fructe și legume. Un studiu amplu din 2017 a constatat că un aport mai mare de fructe și legume a fost asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, cancer și mortalitate din toate cauzele (riscul de deces din orice cauză).

3. Îmbunătățește absorbția fierului

O lămâie conține peste 30% din doza zilnică recomandată pentru vitamina C. Vitamina C este importantă pentru absorbția fierului, precum și pentru reducerea riscului de boli de inimă. Aceasta vă ajută să absorbiți mai bine fierul non-hem, care se găsește în plante și în alimentele îmbogățite cu fier, cum ar fi pâinea și cerealele.

Asocierea surselor alimentare de fier cu vitamina C vă ajută să absorbiți mai eficient fierul. Acest lucru poate fi deosebit de benefic dacă sunteți vegan sau vegetarian și consumați în principal fier non-hem. Aceasta poate preveni anemia feriprivă, o afecțiune cauzată atunci când organismul dumneavoastră nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină. Hemoglobina este proteina din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul în tot corpul dumneavoastră.

Citește și: Grepfrutul – un superaliment, sursă excelentă de antioxidanți, potasiu și fibre / Fructul ar putea ajuta la slăbit / De ce trebuie evitat de anumite persoane?

4. Previne deteriorarea celulelor

Antioxidanții din lămâi previn deteriorarea celulelor asociată cu afecțiuni precum bolile cardiovasculare, bolile renale cronice, cancerul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). BPOC este un grup de boli pulmonare cronice, progresive, care limitează fluxul de aer către plămâni și provoacă dificultăți de respirație.

Numeroase studii au arătat că citricele sunt bogate în antioxidanți. Antioxidanții sunt prezenți în suc și în pulpă, dar cercetări recente arată că în coaja citricelor sunt cantități și mai mari de antioxidanți care favorizează sănătatea.

Riscurile asociate cu consumul de lămâi

Lămâia este în general sigură pentru consum în cantitățile pe care le găsiți de obicei în alimente și băuturi. Cu toate acestea, experții nu sunt siguri în ceea ce privește siguranța consumului acesteia în cantități medicale, cum ar fi dintr-un supliment de concentrat de lămâie, deoarece nu dispunem de suficiente informații fiabile.

Inhalarea lămâii pentru aromaterapie – de exemplu, difuzarea uleiului esențial de lămâie – pare în general sigură. Cu toate acestea, fototoxicitatea este un risc potențial. Fototoxicitatea este o reacție nocivă a pielii la lumină după expunerea la substanțe chimice.

Unele persoane pot avea o sensibilitate la citrice. Reacțiile posibile variază de la simptome ușoare, cum ar fi mâncărimi în jurul gurii, până la anafilaxie, o situație severă și care poate pune viața în pericol. Adresați-vă furnizorului dumneavoastră de servicii medicale dacă credeți că ați putea fi alergic la citrice.

Eroziunea dentară este un alt risc posibil al lămâilor. Acidul din lămâi poate descompune smalțul dinților, așa că cel mai bine este să vă clătiți gura cu apă plată după ce ați consumat lămâie.

În cele din urmă, unele persoane care suferă de reflux acid sau de boala de reflux gastroesofagian consideră că aciditatea citricelor le agravează simptomele. Aceasta este o tulburare gastrointestinală care apare atunci când acidul din stomac se întoarce în mod repetat în esofag (tubul care transportă alimentele din gură spre stomac).

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *