Zece propuneri Slow Food la summitul G7 Agricultură

Miracol irlandez în agricultura ecologică: 11 fermieri au ajuns să încaseze milioane de euro, în cadrul Parteneriatului European pentru Inovare în Agricultură; România, zero proiecte!

Având în vedere summitul G7 Agricultură, care va avea loc în perioada 26-28 septembrie la Ortigia, Siracuza, Slow Food a prezentat guvernelor lista de propuneri pentru hrană bună, curată și corectă pentru toți:
1. Sprijinirea companiilor agroecologice: Încurajarea companiilor care utilizează practici agroecologice pentru a conserva și regenera solul și biodiversitatea, reducând consumul de resurse de apă.
2. Protejarea crescătorilor și a ecosistemelor fragile: Susținerea celor ce cresc cu respect pentru animale și a celor care protejează ecosistemele fragile, în special în zonele marginale.
3. Introducerea educației alimentară în toate școlile și promovarea alimentației colective bazată pe produse proaspete, locale și de calitate, reducând risipa alimentară.
4. Politici de reducere a risipei alimentare: Implementarea măsurilor obligatorii pentru reducerea risipei de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu alimente, promovând un consum responsabil.
5. Transparență în lanțul alimentar: consumatorii trebuie să beneficieze de informații transparente și complete cu privire la produsele alimentare, promovând criterii minime de durabilitate în achizițiile publice de alimente.
6. Sprijinirea piețelor locale și vânzările directe: Încurajarea vânzărilor directe și a piețelor de producători pentru a stimula o legătură directă între fermieri și consumatori.
7. Fermierilor trebuie să li se asigure o compensație echitabilă pentru munca lor, inclusiv prin reglementarea producției.
8. Promovarea cercetării științifice: Sprijinirea cercetării științifice și a inovației tehnice, atâta timp cât aceasta este publică, accesibilă și orientată către binele comun și nevoile comunităților locale.
9. Suveranitatea alimentară globală: Promovarea politicilor economice și comerciale care să garanteze suveranitatea alimentară pentru toate populațiile, limitând astfel controlul multinaționalelor asupra alimentelor.
10. Reducerea ambalajelor: companiile trebuie să fie obligate să reducă ambalajele la minimum, limitând utilizarea formulei „de unică folosință” doar la cazurile strict necesare.
„Lumea se confruntă cu o serie de crize fără precedent. Modelul nostru de dezvoltare erodează resursele naturale și biodiversitatea fără a reda bunăstarea cetățenilor, deoarece se bazează pe principii nesustenabile: falsul mit al creșterii infinite, hiperproductivismul, consumismul, risipa și exploatarea muncitorilor. Pentru a aborda aceste crize, potrivit Slow Food, este necesar să se intervină urgent, concentrându-ne pe o nouă relație cu natura și pe difuzarea practicilor agroecologice” au subliniat Edward Mukiibi și Barbara Nappini, respectiv președinte Slow Food și președinte Slow Food Italia.
Concomitent cu summitul G7, la Torino va avea loc cea de-a 15-a ediție a Terra Madre Salone del Gusto, intitulată „We Are Nature”, care este legată de obiectivele Slow Food Farms. Evenimentul internațional, care va avea loc la Torino la Parco Dora în perioada 26-30 septembrie, este organizat de Slow Food, orașul Torino și Regiunea Piemont. Tema aleasă pentru acest an este „Noi suntem natura”.

Sursa: Avvenire/ Rador Radio România/ Traducerea: Cătălina Păunel

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *